چرا گاهی اشتباهی میگویند سرطان دارید؟
در مطالعهای معلوم شد استرس ناشی از تشخیص اشتباه سرطان توسط پزشک میتواند سالها همراه فرد باشد. اما نگرانی و استرس، تنها عوارض ناشی از تشخیص اشتباه سرطان نیستند، بلکه هزینههای آزمایشاتی که بعد از این تشخیص اشتباه انجام میشوند نیز بسیار بالا هستند.
هر چند دلایل رایجی برای این تشخیصهای اشتباه وجود دارد، مانند تصاویر پزشکی ناقص، عفونتها، یا کیستهای خوش خیم، اما گاهی دلایلی وجود دارند که شما اصلا انتظار ندارید این دلایل بتوانند دقیقترین تجهیزات فوق حساس معاینات تشخیصی را فریب دهند.
در اینجا سه دلیل عجیب و باورنکردنی را که میتوانند موجب تشخیص اشتباهی سرطان شوند برایتان نام میبریم.
تاتو یا خالکوبی
در سال 2012 در کالیفرنیا، پزشکان به یک بیمار مبتلا به سرطان گردن رحم گفتند که بیماریش به گرههای لنفاوی رانها و باسنش رسیده است، اما حین عمل جراحی پزشکان متوجه شدند چیزی که فکر میکردند سلولهای سرطانی است، در واقع بافتهای رنگی تاتوهای متعدد روی بدن این زن بوده است.
جوهر تاتو در گرههای لنفاوی رسوب کرده و در معاینات مانند سلولهای سرطانی پخش شده ظاهر شده بود.
اما اگر شما هم چند تاتوی کوچک دارید لازم نیست زیاد نگران باشید. تاتوهای بدن این زن، گسترده بوده و بیشتر قسمتهای پاها و رانهای او را پوشانده بودند. یک تاتوی جزئی موجب تشخیص اشتباه نمیشود.
ماموگرافی سینه در زنان هم ممکن است به دلایل گوناگونی اشتباه داشته باشد (تشخیص اشتباه سرطان سینه)، مثلا به دلیل هورمون درمانی در یائسگی
هورمون درمانی
ماموگرافی سینه در زنان هم ممکن است به دلایل گوناگونی اشتباه داشته باشد (تشخیص اشتباهی سرطان سینه)، مثلا به دلیل هورمون درمانی با استروژن. درمان جایگزینی با هورمون استروژن، اغلب برای کاهش عوارض یائسگی مانند گُرگرفتگی و خشکی واژن استفاده میشود که میتواند موجب شود بافت سینه فشردهتر گردد.
بافت فشرده در ماموگرافی مانند نقاط روشن ظاهر میشوند، درست مثل یک تومور، و معاینه و تشخیص پزشکی را سختتر میکنند.
بیماری بوسیدن
با اینکه اسم خندهداری دارد، اما بیماری بوسیدن یا مونونوکلئوز عفونی شوخی بردار نیست. به غیر از تب، گلودرد، سردردهای چکشی و مکرر و خستگی شدید که همراه این بیماری است، ویروسی که باعث این بیماری میشود(Epstein-Barr Virus) ، منجر به لنفوم غیرهوچکین میشود. علائم هر کدام از این دو بیماری (سرطان لنفوم و بیماری بوسه) نیز مشابه بوده و در تشخیص شبیه به هم هستند.
در مطالعهای که در بیمارستان عمومی ماساچوست انجام شد، 13 مورد از 18 فردی که تشخیص لنفوم در آنها داده شده بود، بعد از بررسیها و مطالعات در نهایت مونو نوکلئوز در آنها شناسایی شد.
علائمی که پزشکان را به سمت تشخیص سرطان سوق داد، زخمهای دهانی، وجود سلولهای مربوط به لنفوم و افزایش سریع سلولهای سفید خون بوده است.
هر چند این بیماری معمولا جوانترها را گرفتار میکند، اما تنها مختص سنین پایین نیست. موردی در نیویورک مشاهده شده بود که مربوط به زنی 57 ساله، با علائم تب، کاهش وزن و تعریقهای شبانه میشد، یعنی علائمی مشابه لنفوم. اما پزشکان به دلیل سن بالای بیمار، مونو نوکلئوز عفونی را حتی مورد بررسی هم قرار ندادند، اما بعد از آزمایشات دریافتند او مبتلا به مونونو کلئوز عفونی است، یعنی این زن تمام علائم این بیماری را داشت، بجز گلو درد!
نویسنده: هدی بانکی