وقتی ضرر آنتیبیوتیک بیشتر از نفعش است
معمولا این طور است که با کمی خارش گلو به خواب میروید و با گلویی که کاملا دردناک شده بیدار میشوید. به پزشک مراجعه میکنید، معاینه میکند و بعد از توصیههایی شما را با نسخه ای که آنتیبیوتیک در آن تجویز شده مرخص مینماید.
تحقیقی که در سال 2013 انجام شد نشان داد، پزشکان در 60 درصد از ویزیتهایشان برای گلودرد آنتیبیوتیک تجویز میکنند، در حالیکه تنها ده درصد این موارد نیاز به آنتیبیوتیک دارند.
آنتیبیوتیکها بینهایت مفید هستند، باکتریهای مضر را نابود میکنند، جلوی تکثیرشان را می گیرند و به بدن اجازه می دهند با بیماری مبارزه کند. اما چون باکتریهای مفید را هم نابود میکنند میتوانند آسیبهای قابل توجهی وارد کنند. نکته اصلی این جاست که اگر عفونت باکتریایی نداشته باشید، آنتیبیوتیک بیشتر لطمه میزند، تا این که سودمند باشد.
سوال اینجاست که عفونت باکتریایی چیست؟ ذات الریه، عفونت حاد سینوسی (که بیشتر از ده روز طول بکشد)، عفونت گوش و گلودرد چرکی عفونت باکتریایی هستند. اما در هر مورد دیگری مانند سرماخوردگی، آنفلوآنزا و یا حتی برونشیت حاد باید از پزشکتان بپرسید که آیا واقعا تجویز آنتیبیوتیک نیاز است یا نه.
سه مورد را برای تان می گوییم که آنتیبیوتیک چگونه میتواند هم درمان کند و هم بیمار.
مطالعهای نشان داده است که مصرف آنتیبیوتیک در دوران کودکی نه فقط روی افزایش وزن در این سنین تاثیر میگذارد، بلکه در سالهای بعد نیز موجب چاقی میشود
روده های تان ممکن است هرگز شما را نبخشند
آنتیبیوتیک گاهی میتواند محتویات روده را سریعتر از آنچه فکر میکنید به حرکت درآورد. دلیلش هم این است که قراراست تمام باکتریها را نابود کند، چه باکتریهای خوب و چه باکتریهای بد. کلا نظم و ترتیب را در رودهتان به هم می ریزد.
محققان دریافتند افرادی که در عرض یک دوره پنج ساله، بیشتر از سه بار آنتیبیوتیک مصرف میکنند یک و نیم بار بیشتر در معرض ابتلا به سندرم روده تحریک پذیر هستند، مخصوصا کولیت زخمی یا بیماری کرون (بیماری های التهابی روده).
دور کمرتان هم از شما شاکی خواهد شد
آیا می دانید که در گوشتی که می خورید، آنتیبیوتیکهایی وجود دارد؟ از آنتیبیوتیک برای چاق کردن گوسالهها و مرغ ها پیش از ذبح استفاده میشود که البته دانشمندان هنوز دلیلش را نمی دانند. همین اتفاق میتواند در بدن شما رخ دهد. مطالعه ای نشان داده است که مصرف آنتیبیوتیک در دوران کودکی نه فقط روی افزایش وزن در این سنین تاثیر میگذارد، بلکه در سال های بعد نیز موجب چاقی میشود.
پژوهشگران دریافتند بچههایی که در دوران زندگیشان، دست کم هفت دوره آنتیبیوتیک مصرف کردهاند، در سن 15 سالگی نسبت به آنهایی که این شرایط را نداشتهاند، تقریبا 1.4 کیلوگرم سنگین ترند. همچنین معلوم شد آنتیبیوتیک منجر به ابتلای به دیابت نوع دو خواهد شد که عامل خطری برای چاقی است.
حتی ممکن است مغزتان هم سرزنش تان کند
وقتی آنتیبیوتیکها، باکتریهای خوب و بد روده تان را منهدم میکنند، روی مغزتان هم اثر میگذارند. طبق تحقیقی جدید، تنها یک دوره مصرف آنتیبیوتیک میتواند منجر به افزایش خطر ابتلا به افسردگی و اضطراب شود که این خطر با هر دوره متوالی مصرف آنتیبیوتیک بیشتر میشود.
نویسنده: هدی بانکی