آیا سردرد همراه با تب خطرناک است؟
سردردها، تقریبا متداول هستند و معمولا چیزی برای نگرانی وجود ندارد. اما اگر غیر از سردرد، تب هم داشته باشید باید به پزشک مراجعه کنید. تب و سردرد میتواند علامت خطرناکی باشد.
همراهی تب و سردرد میتواند علامتی از عفونت باشد که در سیستم عصبی مرکزی تان جا گرفته است. سیستم عصبی مرکزی شامل مغز و نخاع میشود. نمونه هایی از عفونت سیستم عصبی مرکزی که ممکن است موجب سردرد و تب شوند: مننژیت، آنسفالیت و آبسه مغزی میباشند.
عفونت سراسر بدن یا عفونت سیستمیک مانند آنفلوآنزا یا ایدز هم میتوانند موجب سردرد و تب توامان شوند.
بیماری های دیگری که میتوانند سردرد و تب به همراه داشته باشند و تمام بدن را تحت تاثیر قرار دهند اما دلیل عفونی نداشته باشند، از این قرارند: لوپوس و آرتریت گیجگاهی.
علتهای نادری هم برای سردرد و تب همزمان وجود دارند، مانند خونریزی زیر عنکبوتیه مغز، خونریزی هیپوفیز و یا تومور مغزی.
حالا عفونت های سیستم عصبی مرکزی و عفونت کل بدن را که میتوانند موجب سردرد و تب شوند، با جزئیات بیشتر شرح می دهیم.
مننژیت
علائم مننژیت بجز سردرد شدید و تب بالا، شامل سفتی گردن و اختلال حواس میشود. معمولا افراد تمام این علائم را ندارند و برای همین دادن آزمایش ضروری است. افراد مبتلا به مننژیت ممکن است کهیر بزنند، درد مفصل داشته باشند، تشنج کنند و یا دچار اختلالات عصبی شوند.
برای تشخیص مننژیت در فرد مشکوک به این بیماری، پونکسیون نخاعی روی فرد انجام میشود که نوعی نمونه برداری از مایع مغزی- نخاعی میباشد. حین انجام این آزمایش، مایع مغزی- نخاعی تجزیه و آزمایش شده تا مشخص شود عفونتی وجود دارد یا نه، و اگر چنین است عفونت از چه نوعی میباشد. سپس مناسب شروع میشود.
بیماران مشکوک به مننژیت تحت مطالعات آزمایشگاهی هم قرار می گیرند، مانند کشت خون و شمارش گلبول های سفید خون که سلول های دفاعی بدن هستند.
دلایل عفونی سردرد و تب میتواند نشاندهنده یک عفونت موضعی مانند عفونت سینوسی یا عفونت در سیستم عصبی مرکزی باشد مانند مننژیت
التهاب مغز یا آنسفالیت
آنسفالیت، عفونت سیستم عصبی مرکزی است که ممکن است ناشی از ویروس، باکتری و یا قارچ باشد.
تشخیص مننژیت ویروسی از آنسفالیت ممکن است دشوار باشد. تفاوت اصلی این دو آن است که آنسفالیت موجب میشود بیمار ناهنجاری هایی در عملکرد مغز داشته باشد، اما در مننژیت چنین چیزی وجود ندارد. به دلیل سخت بودن تفاوت قائل شدن میان این دو بیماری، پزشکان اغلب از اصطلاح مننژوآنسفالیت استفاده میکنند.
آبسه مغزی یا اپی دورال
آبسه مغزی بیماری کمیابی است، اما به طور بالقوه میتواند خطرناک باشد، چون تجمعی از مایعات عفونی در مغز شکل می گیرد. علائم آبسه مغزی میتوانند همانند علائم مننژیت یا آنسفالیت باشند، مانند تب، سردرد، سفت شدن گردن، اختلال نورولوژیکی و اختلال حواس. سردرد و اختلال حواس، نتیجه فشار زیاد داخل جمجمه است که به دلیل آبسه مغز ایجاد می گردد.
تشخیص این بیماری بوسیله سی تی اسکن مغز صورت می گیرد که حلقه ضایعه، افزایش را نشان می دهد. بیمار با آنتی بیوتیکی که داخل رگ تزریق میشود و گاهی با برش و درناژ آبسه تحت درمان قرار می گیرد. پاکسازی مغز از عفونت معمولا توسط سی تی اسکن مشخص شده و ممکن است هفته ها یا ماه ها طول بکشد.
عفونت سینوسی
سردرد سینوسی و تب به علاوه علائم متنوع و فراوان دیگری مانند حساس شدن صورت یا تورم آن، گوش درد، دندان درد و ترشحات غلیظ بینی میتوانند نشاندهنده عفونت سینوسی باشند. خوشبختانه، اگر شما سینوزیت داشته باشید، یک دوره درمانی با آنتی بیوتیک، استراحت، خوردن مایعات فراوان و بخوردادن، سینوس ها را پاکسازی می نماید، اما خیلی به ندرت پیش می آید که عفونت های سینوسی منجر به عوارض ثانوی دیگر مانند آبسه مغزی، مننژیت، لخته شدن خون و یا استئومیلیت یا همان عفونت استخوانی شود که عفونت استخوان های صورت بویژه در ناحیه پیشانی میباشد.
عفونت کل بدن
عفونت سیستماتیک یا کل بدن، مانند آنفلوآنزا یا مونونوکلئوز عفونی که اغلب به نام "بیماری بوسیدن" شناخته میشود، میتواند موجب سردرد و تب همزمان گردد. اگر آنفلوآنزا داشته باشید، دردهای بدنی و سرفه همراه با سردرد و تب خواهید داشت. اگر هم بیماری بوسه داشته باشید، گلودرد داشته و آزمایش مونونوکلئوزتان هم که تستی فوری برای تشخیص این بیماری است، مثبت خواهد بود.
این نکات را مدنظر داشته باشید
- سردرد توام با تب میتواند نشانگر یک بیماری خطرناک باشد. لذا سریعا به پزشک مراجعه کنید.
- دلایل عفونی سردرد و تب میتواند نشاندهنده یک عفونت موضعی مانند عفونت سینوسی یا عفونت در سیستم عصبی مرکزی باشد مانند مننژیت.
- دلایل عفونی سردرد و تب همچنین میتواند نشانگر عفونت کل بدن مانند آنفلوآنزا باشد.
- اگر تب همراه با سردرد دارید، پزشک از شما سوالات گوناگونی خواهد پرسید و آزمایش دقیقی از شما خواهد گرفت تا مطمئن شود که علت آن چیست.
- نویسنده: هدی بانکی