رنگ درمانی کنید
پژوهش های جدید نشان داده است زمانی که چشم مان رنگی را می بیند، مغزمان مواد شیمیایی ای را رها می کند که هم وضعیت جسمی و هم احساسی بدن را تحت تاثیر قرار می دهد؛ برای مثال بودن در یک اتاق قرمز رنگ، ضربان قلبتان را افزایش می دهد و با انرژی زیاد و پرخاشگری ارتباط دارد. در حالی که رنگ زرد، سروتونین (مواد شیمیایی احساس خوب) را در مغزمان فعال می کند.
رنگ درمانی سال ها در درمان حرفه ای سنتی مورد استفاده قرار می گرفته است، اما اخیرا از رنگ ها در تغییر خلق و خوی انسان ها بهره می برند. زمانی که یک مقدار بیشتر در مورد مشخصه و ویژگی های هر رنگ یاد گرفتیم، می توانیم در بهبود فضا و اتمسفر اتاق های مختلف خانه مان از آنها بهره بگیریم. در اینجا برخی از آنها عنوان شده است.
کیفیت رنگ ها
قرمز: رنگ قرمز همراه با انرژی و قدرت زیاد است. رنگ قرمز اولین رنگی است که به محض ورود به اتاق جلب توجه می کند. رنگ قرمز پیام جسارت، جاه طلبی و قدرت را می رساند. آن هوشیاری و سرعت و ارتباط با خود فیزیکی مان را ترغیب می کند.
زمانی که زیادی از رنگ قرمز استفاده شده باشد یا فردی به رنگ قرمز حساس باشد، ممکن است احساس خشم، ناراحتی یا دشمنی کند.
نارنجی: نارنجی رنگ گرم، وسوسه انگیز و شادی بخش است. این رنگ احساس خوش مشربی، ارتباطی لذت بخش و شادی و خوشبختی را القا می کند. این رنگ حضور قوی احساسی دارد و رفتار برون گرا و شادی را ایجاد می کند.
از آنجا که رنگ نارنجی، قرمز را هم در بر می گیرد، ممکن است در استفاده از آن زیاده روی شود و در چنین شرایطی احساس خستگی، ناراحتی و سرخوردگی به آدم دست می دهد.
بنفش: رنگ بنفش اغلب رنگ مورد علاقه دختران نوجوان است. این رنگ ناحیه حل مسئله را در مغزمان تحریک می کند و خلاقیت، حس ششم و توانایی هنری را القا می کند. در طراحی، رنگ بنفش توانگری و فرهیختگی را نشان می دهد.
استفاده بیش از اندازه از این رنگ، منجر به احساس عدم امنیت یا سرکوب احساسات را به فرد می دهد.
سبز: سبز شدیدا رنگ خوش آیند و مطبوعی است. این رنگ فضایل مثبت زیادی دارد شروع مجدد را القا می کند، توازن، نشاط و طراوت و کاهنده استرس است. یک شیوه عالی برای افزودن رنگ سبز به خانه می تواند استفاده از گیاهان آپارتمان باشد.
در حالیکه هیچ وجه خیلی منفی در اکثر سبزها نیست، اما استفاده بیش از حد از این رنگ می تواند تنبلی و بی حالی و عدم ابتکار عمل را به همراه داشته باشد.
آبی: رنگ آبی، آرامش و سکون را القا می کند و رنگ پر طرفداری است. رنگ آبی می تواند در درمان بی خوابی موثر باشد و استفاده از رنگ آبی، خوابی آرام و عمیق را به همراه دارد. این رنگ بیش فعالی را در کودکان متوازن می کند و قدرت تخیل و افکار شهودی (حس ششم) را تقویت می کند.
البته رنگ آبی سرد است و استفاده بیش از اندازه از این رنگ می تواند احساس سردی و دل مردگی، بدبینی، یا جدایی از دیگران را القا کند.
زرد: زرد رنگ خوش بینی، درخشش، نگرش با نشاط و شفافیت ذهنی است. این رنگ خلاقیت، وضوح، افکار خوش بینانه و تصمیم گیری را القا می کند. رنگ زرد برای رهایی از افسردگی و تشویق به خنده خیلی موثر است.
نگاره رنگی شخصی شما
قبل از اینکه رنگ ها را به خانه تان دعوت کنید،بسنجید و ببینید هر رنگی چگونه بر شما تاثیر می گذارد. گاهی ممکن است یک رنگ روی همه افراد یک تاثیر را بگذارد اما از نظر احساسی و عاطفی روی شما تاثیر کاملا متفاوتی داشته باشد.
هر رنگ را بر روی قطعه کاغذی بکشید (می توانید با استفاده از مداد شمعی یا مداد رنگی، همان صفحه را رنگی کنید) و هر کلمه ای که به ذهن تان می رسد را بنویسید. تحلیل نکنید، صرفا بگذارید کلمات بدون کنترل و ناخودآگاه به ذهن تان برسد و بعد یادداشت کنید.
بعد از اینکه احساسات غیرارادی تان را نسبت به هر رنگی یادداشت کردید، دوباره آن را مرور کنید و ببینید آیا نسبت به رنگ های خاصی احساس مساوی دارید یا نسبت به رنگ های دیگر مقاومت می کنید. از این شیوه استفاده کنید تا ببینید چگونه می توانید رنگ ها را وارد دنیای تان کنید.
بقیه اعضای خانواده تان چه عکس العملی به رنگ ها نشان می دهند؟ از همسر و فرزندان بزرگترتان بخواهید این کار را آنها هم انجام دهند، ممکن است متوجه شوید چقدر با هم، هم عقیده یا متفاوتید و این کار نشان می دهد که در خانه چقدر باید به تک تک اعضا حساس بود.
رنگ ها را به کار ببرید
شیوه های بی شماری برای بهره بردن از رنگ ها و طیف رنگ ها در محیط پیرامون وجود دارد، از تغییر دکور یک اتاق تا اضافه کردن جزییات رنگی با تاثیر زیاد بر فضا. در زیر مثال هایی عنوان شده که می تواند راهنمای شما در ادامه راهتان باشد:
1- فضای خورد و خوراک
اتاق: اتاق غذاخوری
چه کسانی از این محل استفاده می کنند: همه اعضای خانواده در طول روز.
تاثیر مورد نظر: انتظار دارم این مکان احساس آرامش و خشنودی به افراد بدهد و اشتها را تحریک کند و ارتباط و تعامل افراد خانواده را با هم افزایش دهد.
وسایل موجود در اتاق: در خانه ما، اتاق غذاخوری رنگ زرد ملایمی دارد، با قرنیزهای کوتاه و سفید رنگ. پنجره های بزرگ به حیاط پشتی که دید چندین درخت را دارد باز می شوند و روی بزرگترین دیوار، تعدادی از عکس های خانوادگی نصب شده است.
ایده ها: من رنگ زرد را برای احساس گرما و خوش بینی اش دوست دارم. ممکن است بخواهم رنگ های طبیعی موجود در حیاط پشتی را برجسته تر کنم، به نحوی که پنجره ها منعکس کننده رنگ سبز و قهوه ای نیرو بخش و نشاط آور باشند.
افزودن رنگ نارنجی تند فضا را گرم تر می کند، تعامل و گفتگو را بیشتر می کند و اشتها را تحریک می کند. از افزودنی هایی مثل صندلی، دکوری های دیواری، شمع، گل های تازه و... استفاده کنید تا رنگ ها را مهمان خانه تان کنید.
2- مکان مطالعه / کار
اتاق: دفتر کار
چه کسانی از این مکان استفاده می کنند: از آنجا که فرزندانم کوچکتر از آن هستند که از اتاق کار استفاده کنند، بنابراین فقط من و همسرم از آن استفاده می کنیم.
تاثیر مورد نظر: من اغلب می خواهم زمانی که کار انجام می دهم سر ذوق بیایم. دلم می خواهد جایی داشته باشم که به من انرژی بدهد، هوشیارم نگه دارد و افکار خلاقانه ای را به ذهنم معطوف کند.
وسایل موجود در اتاق: این اتاق پارکت شده و هیچ قالیچه ای ندارد، و ترکیب رنگ آبی ملایمی دارد.
ایده ها: سبز برای افزودن احساس سر زندگی و متمرکز نگه داشتن ذهن و حفظ آرامش فوق العاده است. من ترجیح می دهم رنگ سبز رنگ اصلی طرح باشد و در اتاق از هاله هایی از بنفش استفاده شود. اما زیادی استفاده کردن از رنگ بنفش به من حس خستگی می دهد، اما کمی رنگ بنفش توانایی و غنا را تراوش می کند و افکار خلاقانه را فعال می کند. می توانید از یک گلدان، یک قالیچه یا چند کتاب یا جلد بنفش در قفسه، بنفش را به فضای اتاق اضافه کنید.
شما چطور؟ چه رنگ هایی شما را بر می انگیزند؟ چه طور می توانید رنگ ها را به خانه تان بیاورید؟
منبع: ماهنامه دنیای سلامت