حصبه و علل ایجاد آن
بیمار)
مادر 32 سالهای هستم که دختر 13 سالهای دارم. دخترم از دو هفته قبل دچار تب شده است. تب وی در این مدت بالا بود. پس از مراجعه به پزشک، ایشان آنتیبیوتیک (آمپولپنیسیلین) را تجویز کرد، ولی تا به حال خوب نشده است. لطفاً مرا راهنمایی کنید؟پاسخگوی سئوالات زیر آقای دکتر حمید عمادی کوچک،متخصص بیماریهای عفونی می باشد.
1- حصبه چیست؟
حصبه یا تب تیفویید، یک بیماری عفونی است و در اثر میکروارگانیسمی به نام سالمونلا ایجاد می شود.
2- علایم بیماری حصبه کدام می باشند؟
مبتلایان به این بیماری معمولاً تب دارند. تب می تواند به صورت مداوم باشد.
فرد ممکن است هیچ علامت دیگری نداشته باشد. همچنین ممکن است علایمی مانند پایین بودن سطح هوشیاری، حالت بهت زدگی هم وجود داشته باشد. در مواردی به طور هم زمان اسهال یا یبوست هم دیده می شود.
هم چنین ممکن است درد شکمی منتشر در شکم وجود داشته باشد که خیلی وقتها با آپاندیسیت(التهاب آپاندیس) حاد اشتباه گرفته می شود.
ممکن است مریض سرفههای خشکی داشته باشد. خستگی و کوفتگی هم از دیگر علایم است. ولی در حصبه در تمام موارد حتما تب وجود دارد.
3- علت ایجادکننده و زمینه ساز حصبه کدام است؟
علت بیماری حصبه میکروارگانیسم سالمونلا می باشد که معمولاً از طریق خوراکی وارد بدن می شود (دهانی- مدفوعی) و چنان چه مدفوع بیمار توسط فرد دیگری به صورت غیرمستقیم مثلا از طریق آب وغذای آماده خورده شده باشد، معمولا این حالت پیش می آید.
افرادی که از آبهای نامطمئن و غیر بهداشتی استفاده می کنند، اگر این آبها با فاضلاب مخلوط شده باشد، باعث ابتلا آنها به حصبه خواهد شد.
البته با توجه به اینکه در سالهای اخیر مساله ی دفع فاضلاب تقریباً بهداشتی شده است، موارد این بیماری نیز کاهش پیدا کرده است.
4- راههای تشخیص بیماری حصبه کدام است؟
بهترین راه تشخیص، کشت خون است. البته کشت مغز استخوان دقیق ترمی باشد، ولی هم مشکل و هم دردناک است.
همچنین از کشت مدفوع و ادرار هم برای تشخیص استفاده میشود.
برای تشخیص میتوان از گاواژ ترشحات دئودنوم (دوازدهه) نیز استفاده کرد، ولی متداول ترین روش کشت خون است.
تست ویدال در تشخیص بیماری حصبه در شرایط کنونی ارزش کم تری دارد و جایگاه خوبی برای تشخیص ندارد.
5- این بیماری بیشتر در چه سنی دیده میشود و آیا جنبه ی ژنتیکی دارد؟
معمولاً این بیماری در سن کودکی و نوجوانی دیده می شود. در جوامعی که آلودگی محیطی بالایی داشته باشند، معمولاً کودکان در اوایل عمربه این بیماری مبتلا می شوند. اگر فردی در بچگی آلوده نشده باشد، به ندرت ممکن است در سنین بالا دچار این بیماری شود.
افراد با HIV مثبت ( مبتلا به ایدز ) خیلی مستعد ابتلا به عفونتهای سالمونلایی هستند و اگر موردی دیده شود که عفونت سالمونلایی تکرار می شود، باید به ایدز مشکوک شویم.
این بیماری جنبه ی ژنتیکی ندارد و میزان ابتلا در دختران و پسران تقریبا یکسان است.
ادامه دارد...
*مطالب مرتبط در این سایت:
- با تغذیه صحیح از ابتلا به بیماری عفونی جلوگیری كنید
- نكات ایمنی مصرف غذا در سفرهای نوروزی
- چگونگی نگهداری و مصرف غذا در تابستان (1)