تبیان، دستیار زندگی
امسال دو انتخابات مهم و سرنوشت ساز در کشور برگزار می شود که در گزارشی با اشاره به ویژگی های داوطلبین انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری به تشریح جدول زمان بندی انتخابات ۹۴ پرداخته شده است .
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

شرایط کاندیداتوری انتخاب 94 

امسال دو انتخابات مهم و سرنوشت ساز در کشور برگزار می شود که در گزارشی با اشاره به ویژگی های داوطلبین انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری به تشریح جدول زمان بندی انتخابات ۹۴ پرداخته شده است .

فرآوری: ه-هدایتی-بخش سیاست تبیان
انتخابات

انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی در سراسر کشور با موافقت شورای محترم نگهبان در تاریخ ۷ اسفند ۹۴ برگزار می شود، و زمان ثبت نام از داوطلبان نمایندگی مجلس شورای اسلامی از تاریخ ۲۸ آذرماه ۹۴ به مدت یک هفته تعیین گردیده است.

شرایط داوطلبان

طبق ماده ۲۸ قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی  کسانیکه قصد کاندیداتوری انتخابات مجلس را دارند باید هنگام ثبت نام دارای شرایط زیر باشند:
۱ - اعتقاد و التزام عملی به اسلام و نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران.(داوطلبان نمایندگی اقلیتهای دینی مصرح در قانون اساسی از التزام عملی به اسلام، مذکور مستثنی بوده و باید در دین خود ثابت العقیده باشند.)
۲ - تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران.
۳ -ابراز وفاداری به قانون اساسی و اصل مترقی ولایت مطلقه فقیه.
۴ -داشتن مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد یا معادل آن. (مدرک تحصیلی لیسانس یا معادل آن بشرط داشتن ۵ سال سابقه خدمت اجرایی در سطح کارشناسی و بالاتر در بخش های خصوصی یا دولتی و یا ۵ سال سابقه فعالیت آموزشی و یا پژوهشی با تایید مراجع ذیربط و یا سابقه یک دوره نمایندگی مجلس می تواند جایگزین مدرک کارشناسی ارشد باشد. همچنین هر دوره نمایندگی مجلس شورای اسلامی معادل یک مقطع تحصیلی فقط برای شرکت در انتخابات محسوب می شود.)
۵ - نداشتن سوء شهرت در حوزه انتخابیه.
۶ -سلامت جسمی در حد برخورداری از نعمت بینائی، شنوائی و گویائی.
۷ -حداقل سن سی سال تمام و حداکثر هفتاد و پنج سال تمام.

چه کسانی باید از شغل خود استعفا دهند

طبق ماده ۲۹ قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی برخی از اشخاص حقوقی که دارای مشاغل خاص هستند از داوطلب شدن برای انتخابات مجلس محرومند مگر آنکه حداقل شش ماه قبل از ثبت نام از سمت خود استعفاء نموده و به هیچ وجه در آن پست شاغل نباشند.
۱- رئیس جمهور و معاونین و مشاورین وی.
۲- دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام و معاونین وی.
۳- مشاورین معاونین رئیس جمهور.
۴- روسای دفاتر سران سه قوه.
۵- وزرا و سرپرستان وزارتخانه ها.
۶- معاونین و مشاورین وزرا.
۷- مدیران کل و سرپرستان ادارات کل وزارتخانه ها و مدیران کل حوزه وزارتی و رؤسای دفاتر وزرا.
۸- اعضای شورای نگهبان و هیأت مرکزی نظارت بر انتخابات.
۹-  رئیس قوه قضائیه و معاونین و مشاورین وی.
۱۰- رئیس دیوان عالی کشور و معاونین و مشاورین وی.
۱۱- دادستان کل کشور و معاونین و مشاورین وی.
۱۲-  رئیس دیوان عدالت اداری و معاونین و مشاورین وی.
۱۳- رئیس سازمان بازرسی کل کشور و معاونین و مشاورین وی.
۱۴-  رؤسا و سرپرستان سازمانها و ادارات کل و ادارات عقیدتی سیاسی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران و جانشینان و معاونین آنان در سراسر کشور.
۱۵-  رئیس سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و معاونین وی.
۱۶- رئیس جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران و معاونین وی.
۱۷-  استانداران.
۱۸- معاونین و مشاورین استانداران.
۱۹- فرمانداران.
۲۰- بخشداران.
۲۱-  شهرداران و روسای مناطق شهرداری.
۲۲-  روسا و سرپرستان سازمانهای دولتی.
۲۳-  رئیس دانشگاه آزاد اسلامی.
۲۴- اعضای هیأت مدیره و مدیران عامل بانکها.
۲۵- اعضای هیأت مدیره و مدیران عامل شرکتهای دولتی و وابسته به دولت که حیطه وظایف و اختیارات آنها به کل کشور تسری دارد.
۲۶-  رئیس کل بانک مرکزی ایران و معاونین و مشاورین وی.
۲۷- روسا و سرپرستان بنیادهای ( مستضعفان، شهید، ۱۵ خرداد، مسکن)، کمیته امداد امام خمینی( ره)، نهضت سوادآموزی، سازمان تبلیغات اسلامی، دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم و رئیس سازمان تعزیرات حکومتی و روسای اتاقهای بازرگانی و صنایع و معادن و تعاون، معاونین و مشاورین آنان.
۲۸- شاغلین در نیروهای مسلح و وزارت اطلاعات.
همچنین ائمه جمعه دائمی؛ قضات شاغل در امر قضاء و رؤسای دادگستری شهرستانها و استانها، مدیران کل و سرپرستان دفاتر و ادارات کل استانها و معاونین آنان، مدیران کل و سرپرستان دفاتر و ادارات کل استانداریها و معاونین آنان، رؤسا و سرپرستان ادارات و سازمانهای دولتی و وابسته به دولت و معاونین آنان در استان و شهرستان، رؤسا و سرپرستان دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی اعم از دولتی و غیر دولتی و رؤسا و سرپرستان واحدها و شعب آنها، اعضای هیأت مدیره و مدیران عامل شرکتهای دولتی و وابسته به دولت در استان و شهرستان، سرپرستان مناطق و رؤسای شعب بانکها در استان و شهرستان، سرپرستان دفاتر سازمان تبلیغات اسلامی در مرکز استان و شهرستانها،مدیران مراکز صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، اعضاء شوراهای اسلامی شهر و روستا، اعضای هیأتهای اجرائی و ناظرین شورای نگهبان در حوزه انتخابیه تحت مسؤولیت خود از داوطلب شدن در حوزه های انتخابیه قلمرو مأموریت خود محرومند مگر اینکه شش ماه قبل از ثبت نام از سمت خود استعفاء نموده و به هیچ وجه در آن پست شاغل نباشند.

شرایط انتخاب شوندگان

ماده 3 -خبرگان منتخب مردم باید دارای شرایط زیر باشند : الف -اشتهار به دیانت و وثوق و شایستگی اخلاقی ب - اجتهاد در حدی که قدرت استنباط بعض مسائل فقهی را داشته باشد و بتواند ولی فقیه واجد شرایط رهبری ، را تشخیص دهد . ج - بینش سیاسی و اجتماعی و آشنایی با مسائل روز . د- معتقد بودن به نظام جمهوری اسلامی ایران . ه - نداشتن سوابق سوء سیاسی و اجتماعی تبصره 1 - مرجع تشخیص دارا بودن شرایط فوق ، فقهای شورای نگهبان قانون اساسی می باشند . تبصره 2 - کسانی که رهبر معظم انقلاب ٓ صریحاً و یا ضمناً ٓ اجتهاد آنان را تأیید کرده باش د ، از نظر علمی نیاز به تشخیص فقهای شورای نگهبان نخواهند داشت . تبصره 3 -ضرورت ندارد که نمایندگان ، ساکن و یا متولد حوزه انتخابیه خود باشند .

فصل سوم - شرایط انتخاب کنندگان

ماده 4 - انتخاب کنندگان باید دارای شرایط ذیل باشند : الف -تابعیت جمهوری اسلامی ایران ب  -داشتن پانزده سال تمام


منابع: قانون/همشهری