تبیان، دستیار زندگی
تمامی والدین خواستار تربیت فرزندانی خوب و مودب هستند، به گونه ای که هم در زندگی خانوادگی براحتی با اطرافیان ارتباط برقرار کنند و هم در اجتماع افرادی محترم باشند؛ اما رسیدن به این منظور مستلزم شروع رفتارهای مناسب از سنین پایین و استمرار آن با نکات مناسب ک
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بچه هایی که سلام می کنند

بررسی راهکار های تربیت کودکان

تمامی والدین خواستار تربیت فرزندانی خوب و مودب هستند، به گونه ای که هم در زندگی خانوادگی براحتی با اطرافیان ارتباط برقرار کنند و هم در اجتماع افرادی محترم باشند؛ اما رسیدن به این منظور مستلزم شروع رفتارهای مناسب از سنین پایین و استمرار آن است.

فراوری:ه. منفرد - بخش خانواده ایرانی تبیان
سلام کردن

می دانیم که همه مادر و پدرها در یک آرزو مشترک هستند و آن هم مودب بودن بچه هاست. اما برای با ادب شدن بچه ها چه مقدماتی لازم است و به چه نكته هایی باید دقت داشت؟ شرایط محیطی و رفتاری كه منجر به مودب شدن بچه ها می شود، چیست؟

ادب آداب دارد

مودب بودن یعنی فهم حد و مرز خود، احترام به دیگران و داشتن یك برنامه و قانون برای تنظیم رفتار. توقع جدی ادب را از سن 7 سالگی به بعد باید از بچه ها داشته باشید و قبل از آن با مودب بودن خود، علاقه مندكردن بچه ها به الگوهای مودب مثل حضرت ابوالفضل(علیه السلام) و سایر اهل بیت (ع) زمینه چینی كنید. بعضی از خانواده ها گاهی آنقدر به مودب بودن بچه های خود حساس می شوند كه به وادی افراط و تفریط كشیده می شوند و نمی دانند كه فرزند آنها در چه شرایط سنی قرار دارد و چه اقتضائاتی دارد؟ شاید بچه 8 ساله هنوز آداب مراسم ختم را نداند و... اما به مرور زمان و با شیوه های تربیتی و رفتار شماست كه باید درك كند چه رفتاری مناسب كجاست. این ادب مقدمه عاقل بودن بچه ها و تقوا پیدا كردن آنها در دوران بعد از كودكی است. اگر در 7 سال اول زندگی بچه ها با آنها بازی و بچگی كرده باشید حالا وقت آن است كه با نرمی و تشویق و ایجاد انگیزه كم كم برایشان قانون بگذارید. مودب بودن از همین فهم رعایت قانون شروع می شود.

بچه ها چطور مودب می شوند؟

وقتی فرزندتان با دهان پر صحبت می کند ادای او را در نیاورید، بلکه به آرامی از او بخواهید که غذایش را قورت دهد، سپس صحبت کند

فردی كه مودب است و به دیگران احترام می گذارد، قبلا یاد گرفته است كه به خودش احترام بگذارد. می توانید علاوه بر احترام لفظی و عملی به بچه ها از شیوه های دیگری هم استفاده كنید:
1- با روش نقاشی كردن شروع كنید و بعد از اینكه فرزندتان نقاشی كشید یا هر نوع اثر هنری را خلق كرد به او بگویید كه دوست دارد شما آن نقاشی را كجا بگذارید؟ چطور از آن مراقبت كنید؟ و... مهم است كه به حاصل تلاش او احترام بگذارید و به خودش هم یاد دهید كه مراقب زحمات خودش باشد.
2- در مورد بهترین و بدترین كارها كه می تواند انجام بدهد، از او سؤال كنید.
3- با هم چند قانون ساده برای آنكه رابطه تان خوب بماند، تنظیم كنید و در اتاقی نصب كنید تا اگر كسی خلاف آن عمل كرد معلوم شود و تذكر بگیرد.
4- در اوقات فراغت تان مهمانی بگیرید یا مهمانی بروید، به خانه سالمندان سربزنید و... تا بچه ها ادب عملی شما را یاد بگیرند.
5- یكی از دلایل رفتار هر روزه خودتان مثل نماز، سلام كردن به دیگران و... را رعایت ادب بدانید و دلیل این كار را برای او توضیح بدهید.

قلقکهای های مؤدبانه

به طور کلی برای مودب شدن بچه ها نه آزادی مطلق بدهید و نه دائم زور و بازداری داشته باشید. رعایت ادب را با دلیل خواستن همراه كنید تا ماندگار شود. یاد دادن مشورت خواهی و مشورت گرفتن از بچه ها، ادب عملی آنها را تقویت می كند. در برخورد بین فرزندانتان عدالت داشته باشید تا بچه ها احساس نكنند به آنها بی احترامی می شود. برای رعایت ادب می شود از راه ساده احترام به طبیعت شروع كرد و بعد احترام به انسان ها و در درجه عالی آن احترام به خدا و فرستاده های خدا را به بچه ها یاد داد. برای مودب شدن بچه ها لازم است گام به گام او را همراهی کنیم. شاید توجه به نکات زیر مفید باشد.

با «سلام» شروع کنید

قدم به قدم جلو بروید. برای مثال در پاسخ دادن به تلفن از «سلام« و «خداحافظی» شروع کنید. در مرحله بعد به کودک یاد بدهید که بگوید «لطفا کمی صبر کنید تا پدرم را صدا کنم.» و در نهایت از او بخواهید پیغام طرف مقابل را به شما برساند.

تشکر کنید

شما می توانید در مورد چنین رفتارهایی با فرزندتان صحبت کنید. برای مثال به وی بگویید «مریم برای پدربزرگش گل برد.» یا «ادب حکم می کند که من از او تشکر کنم.»

تشویق را فراموش نکنید

وقتی فرزندتان کار خوبی انجام می دهد او را تحسین کنید و این کار را با گفتن جمله ای به او نشان دهید. برای مثال بگویید «من متوجه شدم که برای بازی کردن در حیاط از آقای باغبان تشکر کردی. این کار بسیار مودبانه است. »

فرزندتان را مسخره نکنید

برای مودب شدن بچه ها نه آزادی مطلق بدهید و نه دائم زور و بازداری داشته باشید. رعایت ادب را با دلیل خواستن همراه كنید تا ماندگار شود. یاد دادن مشورت خواهی و مشورت گرفتن از بچه ها، ادب عملی آنها را تقویت می كند

اگر با دهان پر صحبت کنید به احتمال زیاد دفعه بعد فرزندتان نیز چنین می کند. همچنین وقتی فرزندتان با دهان پر صحبت می کند ادای او را در نیاورید، بلکه به آرامی از او بخواهید که غذایش را قورت دهد، سپس صحبت کند. برای فرزندتان توضیح دهید که رعایت قوانین و آداب اجتماعی برای زندگی و بودن در کنار دیگران اهمیت دارد.

مراقب گفتار و رفتار خود باشید

کودکان با تقلید از شما زبان و ادب را یاد می گیرند. وقتی آنها ببینند والدینشان در مورد آنها و دیگران بسیار مودبانه صحبت می کنند، در گفتار خود کلماتی مانند «سلام، لطفا، متشکرم و...» دارند و همیشه تمیز و مرتب هستند آنها نیز سعی می کنند همین طور باشند.

آرامش خود را از دست ندهید

توجه داشته باشید هنگام خشم و عصبانیت نیز خود را کنترل کرده و رعایت ادب را فراموش نکنید و در مواردی مانند وقتی فرزندتان نمره خوبی نمی گیرد یا حرکت زشتی می کند، شروع به داد و فریاد نکنید.

بکارگیری کلمات زشت

هیچ مادر یا پدری نمی خواهد کلمه یا عبارت زشتی از دهان فرزندش بشنود؛ اما کودکان در تعامل و روابط با دیگران گاهی کلمات زشتی را می شنوند و در شرایطی آن را تکرار می کنند. وقتی کودک در منزل یا مکان های عمومی دشنام می دهد بیش از حد به او توجه نکنید اما با قاطعیت به او بگویید که نمی خواهید چنین کلماتی را بشنوید.
در آخر اینکه الگوی او باشید، فرزندان ما بیشتر از آنچه می بینند، یاد می گیرند نه آنچه می شنوند. وقتی ببیند اعضای خانواده و اطرافیان با هم بسیار مهربان و خوش رفتار هستند و به یکدیگر احترام می گذارند، او یاد می گیرد.


منابع:
همشهری دو،جام جم

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.