10 دلیل سردی دائمی دستها
پدیدهی رینود
در این پدیده به علت کم بودن جریان خون ، بخشی از انگشت سفید شده و بعد به رنگ کبود درمیآید، سپس رنگ انگشت قرمز میشود که نشاندهنده بازگشت و بهبود جریان خونرسانی به این ناحیه میباشد. در نتیجهی این فرآیند ها انگشتان سرد، بیحس، سوزن سوزن و گاهی دردناک میشوند.
خبر خوب اینکه پدیدهی رینود فقط به عنوان یک دردسر محسوب میشود و هیچ ضرری ندارد. پوشیدن دستکش در هوای سرد و حتی پوشاندن دست در هنگام برداشتن مادهی غذایی سرد از یخچال و اجتناب از استرس از عوامل جلوگیری از ایجاد این اختلال هستند.
بیماریهای خود ایمنی
گاهی وجود یک بیماری خودایمنی سبب سرد ماندن دائمی دستها میشود. بیماری لوپوس که در آن سیستم ایمنی به سلولهای خودی حمله میکند، بیماری اسکلرودرمی که سبب سخت شدن و ایجاد زخم در پوست و بافت همبند میشود، آرتریت روماتوئید و دیگر بیماریهای خود ایمنی از علل ایجاد پدیدهی رینود و سرد ماندن انگشتان هستند.
کم کاری تیروئید
تیروئید به عنوان یک ترموستات برای بدن کار میکند. حال اگر این عضو دچار کم کاری شود عوارض زیادی به دنبال خواهد داشت. خستگی، یبوست، افزایش وزن و احساس همیشه سرد بودن انگشتان از جملهی این عوارض هستند. شیوع هیپوتیروئیدیسم در زنان و افراد بالای 50 سال دیده میشود.
مشکلات گردش خون
اکثر مردم نرسیدن خون کافی به ارگانها را دلیل سرد شدن بدن میدانند و البته کاملا هم درست است. گردش خون ضعیف که اغلب علت آن ضعیف بودن ماهیچهی قلب و نارسایی قلبی و انسداد رگها به دلیل افزایش کلسترول خون است، سردی دستها و پاها، سوزن سوزن شدن و بیحسی را به دنبال میآورد.
آنمی (کم خونی)
کم خونی به دلیل کمبود هموگلوبین یا گلبول قرمز پیش میآید که نتیجهی آن کاهش اکسیژنرسانی به نقاط مختلف بدن است و ممکن است باعث سرد شدن انگشتان دست شود. علت کم خونی عدم دریافت آهن کافی از رژیم غذایی ، از دست دادن خون (با توجه به دورههای سنگین قاعدگی، زخم معده، خونریزی از دستگاه گوارش)، برخی سرطانها و اختلالات گوارشی (مانند سلیاک یا بیماری کرون) میباشد و این کم خونی علاوه بر سردی دستها مسبب خستگی، سردرد، سرگیجه، تنگی نفس و پوست رنگ پریده است. با دریافت آهن کافی از طریق مواد غذایی و قرص های آهن این مشکل رفع میشود.
کمبود ویتامین ب12
ویتامین ب12 موجود در گوشت، مرغ، تخم مرغ، شیر و دیگر مواد غذایی لبنی، در تشکیل سلولهای قرمز خون مهم است. کمبود این ویتامین میتواند به کاهش تولید سلولهای قرمز خون و کم خونی پس از آن منجر شود. کمبود ویتامین ب12 در افراد گیاهخوار و افراد مبتلا به بیماریهای گوارشی نظیر کرون و سلیاک دیده میشود. با انجام یک آزمایش ساده میتوان به کمبود این ویتامین مهم پی برد و از سردی دائمی دستها جلوگیری کرد.
فشار خون پایین
افت فشار خون به دلایلی مثل کم آبی بدن، از دست دادن خون، مصرف برخی داروها و اختلالات غدد درون ریز رخ میدهد. علائم افت فشار خون سرگیجه، تاری دید، خستگی، تهوع، ضعف و احساس سردرگمی است.
کاهش فشار خون باعث میشود خون تنها به سمت اندام های حیاتی مانند قلب و ریه هدایت شود و دستها و برخی اندام های دیگر سرد شوند. در صورت افت فشار به پزشک مراجعه کنید.
گردش خون ضعیف که اغلب علت آن ضعیف بودن ماهیچهی قلب و نارسایی قلبی و انسداد رگها به دلیل افزایش کلسترول خون است، سردی دستها و پاها، سوزن سوزن شدن و بیحسی را به دنبال میآورد
استرس و اضطراب
استرس و اضطراب باعث ترشح آدرنالین شده و در نتیجه رگهای خونی در اندام ها منقبض میشوند و سرد شدن دستها و مخصوصا پاها را به دنبال می آورند.
داروها
داروهایی که سبب تنگ شدن عروق مخصوصا سرخرگها میشوند، سبب یخ زدگی دستها می گردند. یکی دیگر از عوارض این داروها ایجاد پدیده رینود است. بتا بلوکرها (تجویز شده برای تنظیم فشار خون)، برخی داروهای ضد سرطان، داروهای میگرن، و ضد احتقان OTC از جمله ی این داروها هستند.
سیگار کشیدن
نیکوتین موجود در سیگار باعث تنگی عروق خونی و ایجاد پلاک در شریان ها میشود. در نتیجهی این عوارض که جریان خون کاهش می یابد، انگشتان دست سرد میشوند.