تبیان، دستیار زندگی
در این بخش به یکی از بزرگترین دغدغه های خانواده ها و دانش آموزان خواهیم پرداخت و تلاش بر آن داریم که دانش آموزان پس از آشنایی با این مبحث در آینده ای نه چندان دور در زندگی خود با درک درست از آموزه های دینی بتوانند زندگی شایسته ای را انتخاب کنند....
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مهارت تقویت اعتماد به نفس در نوجوانان

مدرسه

از وظایف مهم و خطیر بخش امور تربیتی و پرورشی در مدارس می توان به توجه مستمر به منویات و رهنمودهای امام راحل و مقام معظم رهبری و اهتمام برای اقامه نماز جماعت و اعتلای فعالیت های قرآنی و تعظیم شعائر دینی و انقلابی در مدرسه می باشد، بر همین پایه، بخش مرکز یادگیری همراه همیشگی معلمان پرورشی در چند سال اخیر فعالیت هایی در بخش شعرهای مناسبتی، متن مجری های مناسبتی، قرآن و صبحگاه در مدرسه مقالاتی را ارائه داده است، با توجه به استقبال این عزیزان در مدرسه، بر آن شدیم که با ارائه مسائل و شبهات دانش آموزان در سنین مختلف، آن ها را برای ورود به جامعه بزرگ تر از خانواده و مدرسه آماده نماییم. بسیاری از مسائل طبق فرمایشات مقام معظم رهبری، دانش آموزان و خانواده های آن ها را با سبک زندگی اسلامی آشنا می نماید.


در این بخش به یکی از بزرگترین دغدغه های خانواده ها و دانش آموزان خواهیم پرداخت و تلاش بر آن داریم که دانش آموزان پس از آشنایی با این مبحث در آینده ای نه چندان دور در زندگی خود با درک درست از آموزه های دینی بتوانند زندگی شایسته ای را انتخاب کنند.


در این طرح ضمن تبیین مفهوم اعتماد به نفس، راهکارهایی عملی به مربیان و والدین پیشنهاد می شود تا با معرفی این راهکارها به نوجوانان به افزایش اعتماد به نفس درآنها کمک کنند.


مفهوم اعتماد به نفس : در لغت اعتماد یعنی تکیه کردن و اعتماد به نفس یعنی تکیه کردن به خود. اما در مفهوم کلی عبارت است از میزان باور و اطمینان فرد از خود در رویارویی با مسایل و وظایف ورفتارهای روزمره در برخورد با خود و محیط و دیگران ودر مفهومی دیگر اعتماد به نفس عبارت است از ارزشهای کلی فرد درباره ی فضایل وقابلیتهای خودش، ارزشهایش، اجزای بدنی، پاسخهای دیگران نسبت به خود و حتی گاهی نسبت به دارایی هایش.


ضرورت و اهمیت اعتماد به نفس پیدا کردن: ضرورت تقویت اعتماد به نفس در این می باشد که اگر کسی اعتماد به نفس خویش را تقویت ننماید دچار احساس درماندگی میگردد و به جای برخورد منطقی با مسایل و مشکلات به پرخاشگری روی می آورد و از شرکت در بخشها و فعالیتهای گروهی پرهیز می نماید. نمی تواند از حقوق خویش دفاع نماید در نتیجه زود کوتاه می آید و مظلوم واقع می شود. از پرداختن به کارهای خلاق محروم می شود و نمیتواند افکار خویش را عملی نماید.

راهکارهای تقویت اعتماد به نفس

- خودتان را دوست داشته باشید. چون که توانمندترین کسی هستید که خداوند خلق کرده است لذا به خودتان عشق بورزید.
- هرکس را در نظر بگیرید هم دارای نقاط مثبت و هم دارای نقاط منفی می باشد. بدون شک شما نیز شامل این قاعده می شوید ولی آنچه را که باید انجام دهید این است که ویژگی های مثبت خودتان را لیست کنید و بر روی آنها تاکید داشته باشید و سعی نمایید از نقاط منفی خودتان بکاهید.
- به خاطر هر کار شایسته و موفقیت آمیزی که انجام می دهید خودتان، خودتان را حمایت نمایید وخودتان را تشویق کنید.
- سعی کنید جسم خودتان را سالم نگه دارید. سلامت جسمانی مقدمه سلامت روانی است. لذا از پرخوری کردن، عدم رعایت بهداشت و ... که سلامت جسمانی شما را تهدید می کند پرهیز کنید.
- سعی کنید خودتان، خودتان را قبول داشته باشید و از درون از خود راضی باشید و به تایید دیگران محتاج نباشید.
- سعی کنید همیشه مرتب و منظم به بیرون بروید و لباسهای اتوکشیده و تمیز و مناسب بپوشید .
- یادتان باشد که شما شایستگی هایی دارید که باید آنها را در نظر داشته باشید .
- به خاطر داشته باشید هرگاه دچار اشتباه و خطایی شدید خودتان را سرزنش نکنید بلکه از آن خطا و اشتباه و حتی شکست به عنوان تجربه بهره بگیرید.


- در رابطه با توانایی ها، ویژگی ها وخصوصیات خود ذهنیت مثبت داشته باشید وفکر کنید که هر کاری را که بخواهید می توانید انجام دهید.
- ترس یکی از بزرگترین موانع رشد و تکامل ذهنها وپیشرفت انسانها است. بنابراین سعی کنید بر آن غلبه نمایید و به جای آنکه بترسید راهکار مقابله با آن را جستجو نمایید. مثلا اگر می ترسید که مردود شوید به جای فکر کردن به مردودی به درس خواندن بپردازید.
- سعی کنید در محل کار، خانه، مسافرتهای دسته جمعی و... ، شما از جمله کسانی باشید که مسوولیت انجام بخشی از امور مربوط به جمع را بر عهده می گیرند.
- اگر اشتباهی از شما سر زد حتما آن را بپذیرید و از دلیل تراشی و طفره رفتن و آن را به دیگران نسبت دادن اجتناب کنید.
- در برخی موارد که ضرورت دارد قاطعانه « نه » بگویید.
- درباره ی موضوعی اگر نظری دارید، با نام خودتان نظرتان را بگویید؛ مثلا بگویید « من عقیده دارم ... »، همچنین باید سعی کنید احساسات مثبت و منفی خودتان را نیز نشان دهید.
- سعی کنید خودتان باشید وبه دیگران وابسته نشوید و دیگران بر شما  کاملا تاثیرگذار نباشند.
- در نظر داشته باشید که هیچ گاه همه ی اطرافیان از شما راضی نخواهند بود و از کارهای شما رضایت نخواهند داشت، بنابراین ، این مساله نباید شما را رنج دهد.
- در کلاسهای درس در صندلی های جلوی کلاس بنشینید.
- سعی کنید همیشه به کارهایی بپردازید که احساس می کنید از عهده ی آن کار بر می آیید.
- از پیروزیها، موفقیتها و  تجربیات مثبت خودتان برای دیگران صحبت کنید.
- سعی کنید برای کسانیکه به صحبتهای شما گوش میکنند، صحبت کنید.

مرکز یادگیری سایت تبیان، تهیه: فاطمه شیرزاده
تنظیم: مرجان سلیمانیان