تبیان، دستیار زندگی
«بین خودمون باشه ولی شنیدم که...»،«از خدا پنهان نیست، از بنده اش چه پنهان...»! بعضی با گفتن همین چند کلمه احساس می کنند اجازه دارند درباره هر کس و هر چیزی که می خواهند حرف بزنند، در این میان می مانیم پس «رازداری» کجاست؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بین خودمون باشه !

رازداری در خانواده، ضرورتی انکارناپذیر

«بین خودمون باشه ولی شنیدم که...»،«از خدا پنهان نیست، از بنده اش چه پنهان...»! بعضی با گفتن همین چند کلمه احساس می کنند اجازه دارند درباره هر کس و هر چیزی که می خواهند حرف بزنند، در این میان می مانیم پس «رازداری» کجاست؟

فرآوری:ه.منفرد -بخش خانواده ایرانی تبیان
رازداری

رازداری یکی از ویژگی های مثبت انسان هاست که نه تنها در زندگی فردی و شخصی می تواند به آنها کمک کند که حتی برای داشتن یک زندگی اجتماعی موفق هم موثر خواهد بود. کسی که می داند و می تواند راز دیگران را پیش خودش نگه دارد و با شخص دیگری در آن باره صحبت نمی کند، مسلما به عنوان فردی قابل اعتماد شناخته می شود و دیگران بیش از پیش به او روی می آورند. پس یادمان باشد، رازداری از ویژگی های مثبت شخصیتی است، ولی باید بموقع و براساس عقل و منطق از آن استفاده شود؛ نه رازداری هایی که بیشتر به معنای پنهانکاری و فریب دیگران است.
بعضی افراد خیلی برایشان فرقی نمی کند طرف مقابل کیست و درباره چه موضوعی با او صحبت می کنند. آنها فقط حرف می زنند و هر چیزی را که می دانند و گاهی هم نمی دانند با دیگران در میان می گذارند. بعضی وقت ها ممکن است رازهایی را درباره دیگران مطرح کنند که به هیچ وجه قابل بخشش نیست و نمی توانند جبرانش کنند.
گاهی بدون هیچ غرضی می گویند اما با گذر زمان موجب بهم خوردن آرامش و ایجاد دلخوری هایی می شوند که اصلا فکرش را نکرده بودند. بد نیست کمی از خط قرمزها در این خصوص بدانیم، خط قرمزهایی که اگر رعایت شود رازها، همچنان راز باقی می ماند و هر روز قابل اعتماد ترین می شویم و دوستان خوبی برای دیگران.

بچه ها باید در همان سال های کودکی این موضوع را درک کنند که اگر راز دیگران را فاش کنند، بقیه هم به آنها اعتماد نخواهند داشت

یک دل و هزار راز نهفته

چرا بعضی در هیچ شرایطی و به هیچ قیمتی، راز دیگران را فاش نمی کنند؟ چه چیزی باعث می شود حرف دیگران را پیش خودشان نگه دارند؟
یکی از مهم ترین دلایل حفظ راز، پایبندی به مسائل و موضوعات اخلاقی است و این که آنها افشای راز را کاری خلاف اخلاق می دانند. همچنین بسیاری ممکن است از ترس عواقب افشای راز، آن را فاش نکنند و هیچ وقت درباره آنچه شنیده اند، صحبتی به میان نیاورند. آنها نگران نظر مردم و همچنین نظر خود فرد گوینده راز، نسبت به خودشان می شوند و دوست ندارند قضاوت نادرستی درباره آنها وجود داشته باشد.

به همین دلیل سعی می کنند، راز را پیش خودشان نگه دارند و درباره آن صحبتی نکنند. از طرفی، رازداری باعث رشد شخصیت و احساس استقلال فرد نیز خواهد شد و به او انگیزه بیشتری برای حفظ رازها می دهد. دیگران هم اعتماد بیشتری نسبت به او خواهند داشت.

بچه ها را رازدار بار بیاوریم

تاکنون فکر کرده اید اگر فرزندتان ببیند شما راز دوست و آشنا را با دیگران در میان می گذارید یا اگر رازی را که خودش به شما گفته است، در جمعی مطرح می کنید، چه احساسی به او دست خواهد داد؟ شاید فکر کنید بچه ها خیلی متوجه این موضوعات نمی شوند و در نتیجه بی توجه به آنها، رازهایشان را در مقابل دیگران فاش کنید و درباره راز بقیه هم حرف بزنید. پس اگر شما نتوانید رازدار خوبی باشید نباید از فرزندتان هم انتظار داشته باشید رازهای دیگران را پیش خودش نگه دارد.
علاوه بر این، زمانی که رازی را به شما می گوید یعنی به شما اعتماد دارد. پس به هیچ قیمتی نباید بگذارید این اعتماد از بین برود. اگر رازش را به دیگران بگویید حتی اگر با همسرتان در این باره صحبت کنید، نباید به گونه ای باشد که کودک اعتمادش را به شما از دست بدهد و فکر کند این کارتان فقط برای فاش کردن راز او بوده است. بچه ها باید در همان سال های کودکی این موضوع را درک کنند که اگر راز دیگران را فاش کنند، بقیه هم به آنها اعتماد  نخواهند داشت.

گاهی رازداری خطرناک است

گاهی بچه ها رازداری را می آموزند و خیلی خوب هم آن را در زندگی شان اجرا می کنند، اما همین رازدار بودن  ممکن است به ضررشان تمام شود به همین دلیل، حتما باید زمانی که درباره راز و اهمیت حفظ آن صحبت می کنید، خطرها و مشکلات احتمالی را هم برایش توضیح دهید.
کودک باید بدانند همه افراد قابل اعتماد نیستند و او نباید رازدارشان باشد. همچنین باید بداند هر حرف و عملی، راز نیست و نباید همه آنها را پیش خودش نگه دارد. اگر درباره این مسائل با بچه ها صحبت نکنید و این موضوعات را با آنها در میان نگذارید، شاید غریبه ها براحتی بتوانند از کودک سوء استفاده کنند و دردسرساز شوند. پس قبل از هر چیز، مراقب فرزندتان باشید و پس از آن به کودک توضیح دهید هر حرفی راز نیست و او هم نباید رازدار همه افراد باشد.در ضمن، اگر کودک به پدر و مادرش اعتماد کافی داشته باشد و والدین این حس را در او ایجاد کرده باشند، درباره تمام مشکلاتش با آنها صحبت خواهد کرد.

رازداری باعث رشد شخصیت و احساس استقلال فرد نیز خواهد شد و به او انگیزه بیشتری برای حفظ رازها می دهد. دیگران هم اعتماد بیشتری نسبت به او خواهند داشت

رازداری به نفع تان است

کسی که به عنوان فردی رازدار در جمع شناخته می شود، دوستان بیشتری خواهد داشت و افراد زیادی به او اعتماد خواهند کرد. به همین دلیل هم دیگران با احترام خاصی با او برخورد می کنند. از طرف دیگر، انسان های رازدار می توانند این خصوصیت را به دیگران بیاموزند و با رفتارهایشان آنها را هم تشویق به رازداری کنند. برای همین اعضای خانواده و بویژه فرزندان این افراد هم اهمیت رازداری را بخوبی درک خواهند کرد.
همچنین، خوب است به این نکته هم توجه کنیم که یکی از بدترین اتفاقاتی که پس از افشای راز برای فرد افشاکننده پیش می آید، اضطراب و نگرانی است و درست از لحظه ای که حرف از دهانش خارج می شود باید نگران این باشد که چه کسی این موضوع را می فهمد و چه زمانی خبر به گوش خود فرد گوینده می رسد؟! به همین دلیل، آنهایی که رازدار مردم هستند، آرامش  خاصی را احساس می کنند.
در مقاله بعد روش های تمرین رازداری و اینکه چرا زن و شوهر باید رازدار باشند را می خوانیم.


منابع:
جام جم/ خراسان

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.