تبیان، دستیار زندگی
مغز به عنوان فرمانده بدن نیاز به تغذیه ی سالم و صحیح دارد. اگر فرمانده سالم نباشد امیدی به سلامت بقیه ی اعضا نیز نیست.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سلامت مغز: این مواد غذایی را محدود کنید

مغز به عنوان فرمانده بدن نیاز به تغذیه ی سالم و صحیح دارد. اگر فرمانده سالم نباشد امیدی به سلامت بقیه ی اعضا نیز نیست.

فاطمه مهدی پور _ بخش تغذیه و آشپزی تبیان
شیرینی

برخی مواد غذایی در طولانی مدت تاثیر خود را روی مغز گذاشته و اجازه نمی دهند فرمانده به درستی به وظایف خود عمل کند. گاهی این مشکل تا جایی پیش می رود که مشکلات جدی مثل اختلالات حافظه، بی خوابی یا حتی افسردگی بروز می کند. در این مطلب شما را با مواد غذایی مختلفی آشنا می کنیم که بهتر است مصرفشان را محدود کنید تا مغز سالمتری داشته باشید.

مواد غذایی حاوی شاخص گلیسمی بالا روی قدرت درک تأثیر می گذارند

به عقیده ی متخصصان تغذیه و رژیم درمانی مواد غذایی حاوی شاخص گلیسمی بالا مانند نان تهیه شده از آرد سفید، برنج سفید و یا پاستاهای تهیه شده از آرد سفید تأثیر مثبتی روی سلامت مغز ندارند. اگر دنبال دلیل هستید باید بگوییم که مواد غذایی حاوی شاخص گلیسمی بالا در حین هضم شدن قند زیادی وارد خون می کنند. برعکس مواد غذایی حاوی گلیسمی پایین بعد از هضم شدن میزان قند خون را به میزان اندکی بالا می برند. لازم است که مواد غذایی گروه دوم را انتخاب کنید تا قند خونتان به ناگاه بالا نرود. به عقیده ی محققان مصرف زیاد مواد غذایی حاوی شاخص گلیسمی بالا خطر ابتلا به افسردگی را بالا برده و باعث کاهش قدرت درک می شوند.
چه باید کرد؟
برای تغذیه ی خوب مغز با گلوکز مواد غذایی حاوی شاخص گلیسمی پایین مانند غلات کامل، عدس، میوه ها و غیره را انتخاب کنید. تا حد امکان مصرف مواد غذایی حاوی شاخص گلیسمی بالا مانند نان و پاستاهای تهیه شده از آرد سفید (بدون سبوس) و همچنین برنج سفید را محدود کنید.

مواد غذایی حاوی چربی های ترانس روی حافظه تأثیر می گذارند

به عقیده ی متخصصان تغذیه برای داشتن مغزی سالم باید مراقب فروکتوز به خصوص داخل مواد غذایی حاوی مواد افزودنی مانند انواع آبنبات ها و غیره باشید

اگرچه برخی چربی ها برای عملکرد مغز مؤثر و لازم هستند اما در عوض چربی های مضر به مغز آسیب می زنند این چربی های مضر همان چربی ها ترانس هستند که در مواد غذایی صنعتی و فراوری شده مانند انواع غذاهای سرخ کردنی یخ زده، کره، پیراشکی، پیتزاهای آماده و غیره وجود دارند. باید بدانید که امگا 3 ها برای بهبود عملکرد مغز مفید و لازم هستند. طبیعت کمبود و خلأ را تحمل نمی کند و اگر امگا 3 ها از طریق مواد غذایی به میزان کافی به بدن نرسند از طریق اسیدهای چرب دیگری جبران می شوند. اسیدهای چرب ترانس در غشاهای سلول های عصبی وارد شده و باعث سفتی و کاهش واکنش های این سلول ها می شوند. این مسئله نیز روی آمادگی نورون ها یا همان سلول های عصبی تأثیر منفی می گذارد. کاهش واکنش های این سلول ها باعث کاهش قدرت به خاطر سپاری و افزایش خطر افسردگی و غیره می شود.
چه باید کرد؟
بهتر است مواد غذایی سرشار از امگا 3 ها مانند ماهی ها، روغن های گیاهی، آجیل ها، بذر کتان و غیره را دریابید و تا حد امکان از مصرف مواد غذایی حاوی چربی های اشباع شده و اسیدهای چرب ترانس موجود در مواد غذایی فراوری شده و صنعتی بپرهیزید.

کافئین

کافئین زیاد باعث آسیب به نورون ها می شود

اگرچه مصرف معقول و متعادل کافئین برای مغز خطر ندارد اما زیاده روی در مصرف نوشیدنی های کافئین دار می تواند به سلول های عصبی آسیب وارد کند. به خاطر اینکه کافئین باعث مهار گیرنده های مربوط به آدنوزین در مغز می شود. آدنوزین در ساخت و تولید انرژی ناشی از گلوکز و همچنین حفاظت از مغز در شرایط استرس زا شرکت دارد. در نتیجه جذب میزان زیادی کافئین باعث کاهش حفاظت از نورون ها می شود در نتیجه اضطراب، تحریک پذیری و بی خوابی بر بدن تسلط پیدا می کند.
چه باید کرد؟
برای محافظت هر چه بیشتر از نورون ها و مغز بهتر است مصرف قهوه را به روزانه دو فنجان محدود کنید. اگر اهل چای هستید نیز باید به روزانه 4 فنجان معادل 250 میلی گرم کافئین در روز بسنده کنید.

آبنبات و رفقا مانع از تغذیه ی سلول های عصبی می شوند

اگرچه مصرف معقول و متعادل کافئین برای مغز خطر ندارد اما زیاده روی در مصرف نوشیدنی های کافئین دار می تواند به سلول های عصبی آسیب وارد کند

به عقیده ی متخصصان تغذیه برای داشتن مغزی سالم باید مراقب فروکتوز به خصوص داخل مواد غذایی حاوی مواد افزودنی مانند انواع آبنبات ها و غیره باشید. چون در این مواد غذایی ترکیبات فروکتوز و گلوکز از هم جدا هستند. بنابراین فروکتوز با گلوکز وارد رقابت شده و مانع از رسیدن آن به نورون ها و تغذیه ی آن ها می شود. نتایج پژوهشی که در سال 2009 روی موش های آزمایشگاهی انجام شده است نشان می دهد موش هایی که رژیم غذایی شان حاوی میزان زیادی فروکتوز بوده است حافظه ی مکانی ضعیف تری دارند.
البته فروکتوز طبیعی موجود در میوه ها چنین تأثیری ندارند به خاطر اینکه به همراه پولیفنول ها وارد بدن می شود که از گلوکز موجود در نورون ها محافظت می کنند.
چه باید کرد؟
بهتر است از همین قندهای معمولی (به صورت ساکاروز) استفاده کنید و از محصولات آماده ی حاوی «شربت گلوکز - فروکتوز» مانند نوشابه ها، آبنبات ها، شکلات ها، کیک و شیرینیجات صنعتی و غیره بپرهیزید.

ماهی جیوه دار

ماهی های حاوی جیوه ی بالا باعث افزایش خطر آلزایمر می شوند

شاید کمی متناقض به نظر بیاید. چون همیشه گفته ایم که ماهی ها به دلیل دارا بودن امگا 3 ها برای مغز مفید هستند. اما حواستان باشد که ماهی های چرب مانند ماهی آزاد و تن حاوی فلزات سنگین به خصوص جیوه ی اقیانوس ها نیز هستند. همه فلزات سنگین کمابیش در افزایش خطر ابتلا به آلزایمر نقش دارند و باعث کاهش قدرت درک می شوند.
چه باید کرد؟
بهتر است ماهی هایی مانند ماهی ساردین و ماهی خال مخالی که حاوی جیوه ی کمتری هستند را انتخاب کنید. ماهی های پرورشی کنترل شده نیز انتخاب های مناسبی هستند چون جیوه ی موجود در آن ها کمتر از جیوه ی ماهی های پرورش یافته در دریاهای آلوده است. با این حال هیچ وقت از خوردن ماهی غافل نباشید. لازم است که هر هفته دو مرتبه ماهی میل کنید چون فواید آن بیش از مضراتش است.
توصیه ی آخر اینکه آلومینیوم نیز جزو فلزات سنگین بوده و خطر ابتلا به آلزایمر را افزایش می دهد. به همین دلیل توصیه می شود از کاغذهای آلومینیومی در حین آشپزی بپرهیزید. بخصوص اگر غذای مورد نظر حاوی لیموترش باشد.

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.