تبیان، دستیار زندگی
احترام به والدین، یکی از حقوق بزرگی است که همه انسان ها در سنین مختلف بایستی با آن آشنا شوند و با آن در گیر باشند. یکی از مراکزی که می تواند به نهادینه شدن این امر در نهاد کودکان و بزرگسالان داشته باشد، مدرسه می باشد....
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

حق والدین - بخش اول

حق والدین - بخش اول

احترام به والدین، یکی از حقوق بزرگی است که همه انسان ها در سنین مختلف بایستی با آن آشنا شوند و با آن در گیر باشند. یکی از مراکزی که می تواند به نهادینه شدن این امر در نهاد کودکان و بزرگسالان داشته باشد، مدرسه می باشد.

یکی از وظایف خطیر مربیان پرورشی و مسئولین مدرسه، آشنایی دانش آموزان با حقوق محوله آن هاست و یکی از بزرگترین این حقوق حق والدین بر فرزند می باشد.
یکی از کارهایی که در مدرسه توسط دانش آموزان و مربیان پرورشی انجام می شود، نصب پلاکاردها و برچسب هایی روی دیوارهای مدرسه و یا کلاس درس و خواندن این جملات و بررسی آن ها در نمازخانه و ساعت های زنگ پرورشی است.


در بخش مرکز یادگیری سایت تبیان، برای تسهیل در امور مربیان عزیز فعال در مدرسه، بسته کاملی شامل احادیث و آیات مختلف آورده شده است. امید است توسط مسئولین مدرسه استفاده شایسته ای از این مطلب گردد. شما مربی عزیز می توانید از نتیجه تلاش های خود در مدرسه عکس انداخته و برای بخش مرکز یادگیری سایت تبیان به آدرس edu@tebyan.com ارسال نمایید.


قرآن کریم در آثار ایمان به خداوند، مساله احسان به والدین را مطرح نموده و فرموده است: « و بالوالدین احسانا »؛ ما باید طبق دستور قرآن، از خدمات والدین تشکر کرده و نسبت به آنان تواضع نماییم. با آن ها به نرمی سخن بگوییم و برایشان دعا کنیم و هرگز با آنان عبوسانه برخورد نکنیم.
زنی خدمت رسول اکرم (ص) رسید. حضرت بسیار به او احترام کرد و آن زن رفت و پس از او برادرش نزد رسول اکرم (ص) رسید ولی حضرت با او گرم نگرفت. مردم دلیلی آن را پرسیدند. حضرت فرمود : « آن زن بیش از برادرش به پدر و مادرش احترام می گذارد ».
امام علی (ع) فرمود : « کسانی که امروز به والدین خود احترام کنند در آینده مورد احترام فرزندان خودشان قرار خواهند گرفت ».
رسول اکرم (ص) فرمود:« هچ فرزندی حق پدرش را ادا نکرده مگر آنکه به گونه ای تسلیم پدر باشد که بتواند مثل مملوکی فرزندش را بفروشد ».
و نیز فرمود :« نیکی به پدر و مادر از نماز و روزه و حج و عمره و جهاد در راه خدا بهتر است».
و نیز فرمود:« بوی بهشت از فاصله پانصد سال به مشام می رسد، ولی کسی که قطع رحم کرده و کسی که مورد خشم و نفرین پدر و مادر قرار گرفته، هرگز آن بو را استشمام نمی کند».

حق والدین - بخش اول

خداوند به حضرت موسی خطاب کرد که ای موسی! هرکس به پدر و مادرش نیکی کند اگرچه مرا نافرمانی کرده باشد، من او را در ردیف افراد نیکوکار قرار می دهم، و کسی که به من نیکی کند و فرمانبردارم باشد ولی پدر و مادرش را به خشم آورد من او را در ردیف عاق و نفرین شدگان به حساب می آورم.


شخصی نزد رسول خدا (ص) آمد و گفت: پدر و مادرم از دنیا رفته اند، آیا راهی هست که باز هم به آن ها نیکی کنم؟ فرمود: «آری برایشان نماز بخوان، عهدشان را به جای آور و برای آن ها استغفار کن، دوستانشان را احترام کن و با خویشاوندانی که آن ها قطع رابطه کرده بودند ارتباط برقرار کن و صله رحم به جای آور».


ابوسعید خدری گفت: شخصی نزد رسول خدا (ص) آمد و گفت: از یمن آمده ام تا در جهاد شرکت کنم.
حضرت فرمود: «به دیار خود بازگرد و از پدر و مادرت اجازه بگیر، اگر اجازه دادند در جهاد شرکت کن، وگرنه تا می توانی به آن ها نیکی کن که بعد از توحید مهم ترین و بهترین اعمال نیکی به والدین است».


و نیز به شخص دیگری که اجازه شرکت در جنگ را می خواست فرمود: «آیا مادر داری؟» گفت: آری. فرمود: «با او باش که بهشت زیر پای اوست».


شخصی به محضر رسول اکرم (ص) آمد و گفت: می خواهم همراه با شما هجرت کنم، ولی وقتی از خانه بیرون می آمدم پدر و مادرم از فراق من گریه می کردند. فرمود:«به سوی آن ها بازگرد و آنان را همانگونه که به گریه انداختی، خوشحال و مسرور ساز».


شخصی به رسول خدا (ص) عرض کرد: مرا سفارشی بکنید. حضرت فرمود: «در هیچ شرایطی مشرک نشو اگرچه با آتش سوزانده و عذاب شوی و به پدر و مادرت نیکی کن چه آن ها زنده باشند و چه مرده».


امام صادق (ع) فرمود: «بهترین اعمال سه چیز است: نماز اول وقت، نیکی به پدر و مادر و جهاد در راه خدا».


 مردی نزد رسول خدا (ص) آمد و گفت: من خیلی به جهاد علاقه مند هستم. حضرت فرمود: «به جهاد برو که اگر کشته شوی در نزد خدا روزی می خوری و اگر در راه بمیری اجر تو بر خدا می باشد و اگر سالم بازگردی تمام گناهانت پاک شده و به مانند روز اول ولادت خواهی بود».


مرکز یادگیری سایت تبیان

تهیه: فاطمه شیرزاده