محصولات کشاورزی
چکیده
در هر شهر و استان و هر منطقه جغرافیایی محصولات کشاورزی خاصی وجود دارد، محصولاتی که هر کدام در شرایط آب و هوایی خاصی قادر به رشد می باشند، این خاصیت سبب شده است که هر استان محصولات کشاورزی خاصی را تولید کند، مثلا پسته در مناطق گرمسیری و خشک مانند سمنان و کرمان و برنج در مناطق بارانی و مرطوب مانند استان های شمالی رشد می کند.
اهداف
- آشنایی با محصولات کشاورزی مختلف و خاص هر منطقه
- آشنایی با تفاوت های اقلیمی کشور و تاثیر آن در تولید محصولات کشاورزی
شرج درس
کدام محصول کشاورزی در شهر یا استان شما کشت می شود؟ آیا این محصول در هر شرایط اقلیمی می تواند رشد کند، یا فقط محدود به شرایط خاص آب و هوایی است؟
برخی محصولات کشاورزی مانند گندم در بیشتر استان های کشورمان رشد می کنند، اما محصولاتی مانند برنج، خرما، چای، پسته، پنبه فقط در بعضی استان ها پرورش داده می شوند، به طور مثال برنج آب زیادی می خواهد، و در نواحی شمالی مانند مازندران، گیلان و گلستان که بارندگی زیاد است و زمین ها معمولا مرطوب هستند به خوبی رشد می کند و خرما به هوای گرم و خشک نیاز دارد، بنابراین در مناطق جنوبی کشور مانند استان های خوزستان و بوشهر که اقلیمی خشک و آفتابی داغ دارد به خوبی رشد می کند.
محصولی که در شمال کشور رشد می کند، معمولا در جنوب و نواحی کم بارش نمی تواند رشد کند، و هم چنین محصولی که در نواحی گرمسیری و خشک رشد می کند، در نواحی پربارش و سردسیر نمی تواند رشد کند.
ایران نخستین کشوری است که در آن کشاورزی آغاز گردید. با حمله اسکندر به ایران، کشاورزی ایران رو به نابودی رفت و بسیاری از مزارع از بین رفتند، بعد از آن کشور مدتی با کمبود مواد غذایی روبه رو بود. در زمان حکومت ساسانیان باغ ها و مزارع کشاورزی گسترش پیدا کردند، تقریباً یک سوم زمین های کشورمان ایران قابلیت کشاورزی را دارند اما به دلیل خاک نامرغوب و نامناسب بودن توزیع آب در بیشتر نواحی، در اکثریت زمین های قابل کشت در ایران کشت و زرعی انجام نمی شود.
بررسی کنید
آیا می دانید کشاورزان محصولات خود را بعد از برداشت چه می کنند؟
فهرستی از محصولات کشاورزی شهر یا استان خود را تهیه کنید.
آیا می دانید این محصولات به استان های دیگر فرستاده می شوند یا خیر؟
در زمان های گذشته به دلیل عدم گسترش حمل و نقل و نبود امکانات کافی، بردن بار از شهری به شهر دیگر آسان نبود، به همین دلیل مردم برای تهیه غذای مورد نیاز خود فقط از محصولات کشاورزی منطقه خود استفاده می کردند، اما امروزه که حمل و نقل گسترش پیدا کرده است مردم می توانند از محصولات کشاورزی تولید شده در مناطق مختلف کشور و حتی جهان استفاده کنند.
در جدولی مانند جدول زیر نام مواد غذایی که در غذاهای خود از آن ها استفاده می کنید را بنویسید و نام شهر، استان یا کشوری را که معمولا این محصولات در آن جا کشت می شود، یا از آن جا وارد می شود را بنویسید.
تا کنون فکر کرده اید که وارد کردن مواد غذایی از کشورهای دیگر چه فواید و مضراتی دارد؟
همان طور که گفته شد خاک کشور ما به طور کلی مناسب کشاورزی نیست، بنابراین محصولات کشاورزی زیادی به کشور ما وارد می شود. وارد کردن مواد غذایی باعث خارج شدن ارز از کشور و هم چنین باعث از رونق افتادن کشاورزی می شود، از طرفی نیز باعث جبران کمبود مواد غذایی در کشور و استفاده از محصولاتی که در ایران کشت نمی شود، یا به دلیل نامساعد بودن شرایط اقلیمی در مناطق خاصی رشد می کند، نیز می شود.
آیا می توانید فواید و مضرات دیگر واردات محصولات کشاورزی را نام ببرید؟
مرکز یادگیری سایت تبیان
تهیه: نسیم گوهری