عصای سفید هوشمند برای نابینایان
دهمین دوره از پروژه های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ها و ایده های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ها یاری نمودهاند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده های جالب، علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح های جدید شما عزیزان هستیم.
نام ایده: طراحی و ساخت یک عصای سفید هوشمند برای نابینایان
نام ارائه دهنده/دهندگان: زینب امامی فرد ـ زهرا رحیمی ـ سیده زهرا فاطمی ـ حنانه ایمانی پور
زمینه و نوع پروژه: فیزیک/طراحی و ساخت
درجه سختی: دشوار
نام مدرسه: دبستان دخترانه رفاه
۱۵ اکتبر (23 مهرماه در ایران)، روز جهانی نابینایان و عصای سفید است. این روز در جهت اهمیت به روشندلان، توجه بیشتر به مشکلات آن ها و ایجاد محیط های مناسب برای استفاده کنندگان از عصای سفید است. علاوه بر این، از سال ۱۹۶۴ که این روز تصویب شده است، بهانه ای برای پاسداشت دستاوردهای افراد نابینا به حساب می آید.
عصای سفید از زمان جنگ جهانی اول، به عنوان نمادی برای نابینایان شناخته شد. هر چند که در کشورهای مختلف قوانین و نمادهای مختلفی برای استفاده و شناسایی نابینایان از این عصا وجود دارد، اما با توجه به اینکه رنگ سفید برای همگان به خوبی قابل رویت است، برای پیشگیری از خطراتی که نابینایان را تهدید می کنند، این رنگ در تمام دنیا برای عصای راهنمای آن ها تصویب شده است.
این عصا مورد استفاده افراد نابینا و افرادی با اختلالات بینایی قرار می گیرد و معمولاً در انواع تاشو و قابل حمل طراحی می شود. استفاده از عصا به عنوان وسیله کمکی دررفت و آمد نابینایان از قرن ها پیش متداول بوده است، ولی استفاده از عصای سفید به شکل امروزی و به عنوان نمادی برای شناخت نابینایان به بعداز جنگ جهانی اول برمی گردد.
در سال ۱۹۲۱ میلادی یک عکاس اهل شهر بریستول کشور انگلستان با نام جیمز بیگز که در اثر یک سانحه بینایی خود را از دست داد، برای در امان بودن از خطر وسائل نقلیه که در خیابان های اطراف محل زندگی وی در حال رفت و آمد بودند، ابتکار استفاده از عصا به رنگ سفید که به راحتی برای همگان قابل دید باشد را به کار برد.
پس از آن دو تن از برجستهترین محققین آمریکایی به نام های دکتر ناول پری، ریاضیدان و دکتر جاکوپس تن بروک، حقوقدان توانستند قانونی را در پانزدهمین روز از ماه اکتبر به عنوان قانون عصای سفید به تصویب رسانند و این روز را به عنوان روز جهانی نابینایان نام گذاری کنند. در این قانون کلیه حقوق اجتماعی فرد نابینا به عنوان عضوی از یک جامعه متمدن انعکاس یافته است.
با توجه به تحقیقات انجام گرفته تنها چند نمونه عصا و کفش هوشمند تاکنون تولید شده است که اولاً در بازار ایران به راحتی قابل تهیه نبوده و ثانیاً به دلیل سنگینی خود عصا و مهمتر از آن به دلیل هزینه بالای محصول نهایی توسط نابینایان ایرانی قابل استفاده نمی باشد. بنابراین دانش آموزان تصمیم به طراحی و ساخت یک عصای سفید سبک با یک سنسور کوچک در انتهای آن (به همراه یک لایه محافظ سنسور) گرفتند.
مهارت های کسب شده
1. تقویت توانایی طرح ریزی اولیه ساخت یک وسیله
2. آزمودن روش های مختلف برای تبدیل ایده اولیه به یک وسیله یا ابزار قابل استفاده
3. توانایی برطرف ساختن ایرادات طرح با توجه به کاربرد محصول
4. تولید یک محصول کاربردی با هدف کمک به قشری از افراد معلول جامعه
بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان، تهیه: مهدی رحمانی
تنظیم: نسرین صادقی