مصاحبه با دانش آموزان مدرسه شالباف قزوین
در دهمین جشنواره پروژه های دانش آموزی تبیان
تهیه صابون
تبیان: سلام و وقت به خیر، لطفاً خودتان را معرفی کنید و بفرمایید از کدام مدرسه شرکت کردید.
باسلام، آیسان سلطانی هستم از مدرسه شهدای شالباف قزوین در دهمین دوره جشنواره دانش آموزی تبیان شرکت کرده ام.
تبیان: برای انجام این پروژه از چه چیزهایی استفاده کردید؟
مواد و وسایلی که برای انجام این پروژه استفاده کردیم به شرح زیر می باشد:
چربی، سود، معرف فنل فتالئین، نمک طعام، اتانول، پتاسیم هیدروکسید، روغن مایع، بشر، بالن، کاغذ صافی، ظرف شیشه ای
تبیان: مراحل کار پژوهشی خود را توضیح دهید؟
برای تهیه صابون از دو روش استفاده کردیم.
روش اول:
50 گرم چربی را در یک بشر 250 میلی لیتری ریخته و به طور ملایم آن را حرارت می دهیم تا ذوب شود( دما نباید از 70 درجه بالاتر برود.) در حالی که چربی را حرارت می دهیم ضمن به هم زدن مداوم، محلول سود (7 گرم در 50 میلی لیتر آب) را در قسمت های 5 میلی لیتری به چربی اضافه می کنیم. پس از افزودن اولین 5 میلی لیتر سود، زمان اضافه نمودن 5 میلی لیتر بعدی وقتی است که سود اضافه شده قبلی تقریبا مصرف شده باشد. (برای اطمینان از مصرف سود نوک اسپاتول را در بشر فرو برده و یک قطره معرف فنل فتالئین روی آن بچکانید، چنان چه رنگ آن فورا ارغوانی شد، دلیل آن است که هنوز سود در محیط وجود دارد و باید به هم زدن را ادامه داد).
پس از افزودن آخرین قسمت سود، آن قدر به هم می زنیم تا صابون یک حالت کشدار به خود بگیرد (بوی صابون در این حالت به خوبی استشمام می شود.) صابون حاصل را در قالب ریخته و می گذاریم یک هفته بماند تا عمل صابونی شدن کامل شود. صابون حاصل دارای مقدار زیادی گلیسیرین است، چنان چه بخواهند گلیسیرین آن را جدا کنند، قبل از ریختن در قالب، صابون را به مدت 24 ساعت در محلول اشباع شده نمک طعام قرار می دهند، سپس قرص صابون را از درون ظرف خارج کرده و پس از شستن به قطعات کوچک تقسیم نموده، در هوا خشک می کنند.
در یک بالن، 50 سی سی روغن مایع را با 40 سی سی اتانول و 3 گرم پتاسیم هیدروکسید ریخته و به مدت نیم ساعت رفلاکس کنید. پس از اتمام این مدت چند قطره از مخلوط را در مقدار کمی آب حل کنید که اگر قطره روغنی روی آب قرار نگرفت واکنش پایان یافته و اگر روغن در سطح آب مشاهده شد عمل رفلاکس را به مدت 15 دقیقه دیگر ادامه دهید. سپس الکل موجود در مخلوط را به وسیله تقطیر ساده جدا کنید و ماده باقی مانده در بالن را در 75 سی سی آب مقطر گرم حل کنید که حتما الکل موجود در بالن از مخلوط خارج شود سپس آزمایش زیر را انجام دهید.
الف) مقدار 25 میلی لیتر محلول به دست آمده را به 25 میلی لیتر آب نمک اشباع به آهستگی اضافه کنید و ید مخلوط را صاف کرده و ماده جامد که صابون می باشد روی کاغذ صافی می ماند آن را با آب نمک اشباع بشویید و صابون را در روی یک ظرف شیشه ای پهن کنید.
ب) مقدار 10میلی لیتر آب شهر را با 10 میلی لیتر محلول صابون مخلوط کرده تکان دهید.
تبیان: چطور با جشواره دانش آموزی تیبان آشنا شدید؟ و نظرتون در مورد این جشنواره چیست؟
ما از طریق دبیر پژوهشمان با موسسه تبیان و دهمین جشنواره دانش آموزی آن آشنا شدیم و با کمک هم گروهی هایمان پروژه خود را در این جشنواره ارائه کردیم. لازم به ذکر می دانم که جشنواره تبیان یک جشنواره بسیار خوب و کار آمد برای دانش آموزان می باشد و ما می توانیم فعالیت های پژوهشی خود را در این فضا به نمایش بگذاریم.
تبیان: با تشکر از حضور شما در دهمین جشنواره تبیان و همین طور شرکت در مصاحبه ما. امیدواریم همواره در ارتقا سطح علمی و فرهنگی کشورمان موفق و پیش قدم باشید.
بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان
تهیه و تنظیم: اعظم اژدری
مطالب مرتبط:
مصاحبه با مدرسه فرزانگان (4) در دهمین دوره جشنواره دانش آموزی تبیان
مصاحبه با مدرسه خدیجه کبری در دهمین دوره جشنواره دانش آموزی تبیان
مصاحبه با مدرسه فرزانگان (9) در دهمین دوره جشنواره دانش آموزی تبیان
مصاحبه با مدرسه فرزانگان (6) در دهمین دوره جشنواره دانش آموزی تبیان