تبیان، دستیار زندگی
ایرانی ها باز هم رکورد زده اند. استفاده ایرانی ها از یک امکان جهانی که حالا آنها را در رتبه اول جهان قرار داده؛ساخت رایگان استیکرهای مستهجن جنسی و سو استفاده ایرانی ها...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مقام اول ایران در ساخت استیکر های جنسی

ایرانی‌ها باز هم رکورد زده‌اند. استفاده ایرانی‌ها از یک امکان جهانی که حالا آنها را در رتبه اول جهان قرار داده؛ساخت رایگان استیکرهای مستهجن جنسی و سوء استفاده ایرانی ها...

فرآوری : طاهره رشیدی – بخش اجتماعی تبیان
استیکر

همه ما چت را تجربه کرده ایم. یاهو، گوگل و حال اسکایب، وایبر، تانگو و واتساپ راه های بیش از یک چت ساده را پیش رویمان قرار داده اند.  ضریب نفوذ اینترنت روز به روز در کشور ما در حال افزایش است. طبق آخرین آمار، بیش از 45 میلیون ایرانی به اینترنت دسترسی دارند؛ در حالی که 29 میلیون نفر از آنان را جوانان تشکیل می دهند.
شاید زندگی مجازیِ برخی از ما، این روزها شلوغ تر و پرشور تر از زندگی روزمره مان باشد. ساعت بر خط بودن برخی افراد به کمک تبلت ها و تلفن های همراه به 24 ساعت می رسد و شبکه های اجتماعی و برنامه های ارتباطی اینترنتی در این زندگیِ بر خط، سهم ویژه ای را دارند.
انفرادی شدن زندگی اجتماعی و جدایی از خانواده در کنار اعتیاد اینترنتی، تنها ایراد ناشی از این زندگی آنلاین نیست؛ بلکه نوع کاربری و رابطه با افراد در فضای مجازی و به عبارت دیگر، فرهنگ زیست مجازی آنان، ایرادی است که قسمتی از دومین جرایم اینترنتی کشور - که عنوان غیر اخلاقی را یدک می کشد - به این موضوع بر می گردد.
ایرانی‌ها باز هم رکورد زده‌اند. این بار هم داستان، همان داستان تکراری استفاده ایرانی‌ها از شبکه‌های مجازی و البته این بار موبایلی است. یک بخش ماجرا اما تکراری نیست: استفاده ایرانی‌ها از یک امکان جهانی که حالا آنها را در رتبه اول جهان قرار داده؛ ساخت استیکر یا همان شکلک‌های گرافیکی در نرم‌افزار ارتباطی تلگرام، البته نه به آن شکلی که کاربران همه کشورهای دنیا این استیکرها را می‌سازند.

حالا چند ماهی می‌شود که کاربران ایرانی که گفته می‌شود تعدادشان در تلگرام به پنج‌ میلیون نفر می‌رسد، در چت‌های خصوصی و گروهی، استیکرهایی را می‌بینند که با مفاهیم جنسی و نوشته‌هایی مربوط به این موضوع طراحی شده‌اند؛ موضوعی که حالا به نظر می‌رسد پا را از مرزهای ایران فراتر گذاشته و بعد از واکنش‌های مسئولان ایرانی در این‌باره، مسئولان شرکت تلگرام را به عذرخواهی از ایرانی‌ها واداشته است؛ عذرخواهی از در اختیار قرار دادن امکان ساخت رایگان استیکر برای کاربران تلگرام و سوءاستفاده ایرانی‌ها از این امکان.

انتشار و استفاده زیاد ایرانی‌ها از این استیکرها که مخالف موازین اخلاقی حاکم بر ایران است، باعث شد مسئولان به آن واکنش نشان دهند تا جایی که این قضایا عذرخواهی وزیر ارتباطات را در پی داشت

نرم‌افزار «تلگرام» که تقریبا سه‌سال از عمر آن می‌گذرد، برنامه‌ای پیام‌رسان است که توسط دو برنامه‌نویس روس در آلمان تهیه شده است. رایگان بودن و سرعت بالای ارسال پیام در این شبکه باعث شده ایرانی‌ها هم مثل خیلی از مردم جهان، از آن استقبال زیادی کنند؛ استقبالی که حالا البته به گفته مسئولان شرکت تلگرام، ایرانی‌ها را در رتبه دوم استفاده از این شبکه پیام‌رسان قرار داده است.

این استقبال ایرانی‌ها از تلگرام بعد از آن اتفاق افتاد که استفاده از نرم‌افزار موبایلی «وایبر» در ایران با محدودیت‌هایی روبه‌رو شد؛ محدودیت‌هایی مانند کندی ارتباط و... که به گفته خیلی‌ها، نشان از فیلترینگ هوشمند این شبکه بود. ماجرای ساخت و استفاده از استیکرهای جنسی و شکلک‌هایی که در آن به مسئولان ایرانی توهین شده بود اما چندماه بعد از مهاجرت چند‌میلیون نفری ایرانی‌ها از وایبر به تلگرام اتفاق افتاد؛ ماجرایی که به خرداد گذشته برمی‌گردد.

وقتی ماجرای استیکرهای ایرانی در تلگرام که در سایت‌های زیادی هم نحوه ساخت آنها به صورت گام به گام آموزش داده شده بود، زیادی شور شد. انتشار و استفاده زیاد ایرانی‌ها از این استیکرها که مخالف موازین اخلاقی حاکم بر ایران است، باعث شد مسئولان به آن واکنش نشان دهند تا جایی که این قضایا عذرخواهی وزیر ارتباطات را در پی داشت.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: مدیریت نرم افزار تلگرام به دلیل انتشار استیکرهای غیر اخلاقی توسط کاربران در این شبکه مجازی، از جمهوری اسلامی ایران عذرخواهی کرد.
 
محمودواعظی  اظهارکرد: مدیریت این شبکه مجازی در ایمیلی که برای وزارت ارتباطات فناوری اطلاعات ارسال کرده است متعهد شده براساس قوانین جمهوری اسلامی فعالیت داشته باشد و این استیکرهای غیر اخلاقی را از شبکه خود برای کاربران ایرانی حذف کند.

به گفته وی ،مدیریت تلگرام به صورت مستقیم در استیکرهای غیراخلاقی نقشی نداشته است و آنچه طراحی شده در فضای آن توزیع شده، توسط کاربران انجام شده است.

وی اضافه کرد: تلگرام در ابتدای فعالیت در ایران به کاربرانش اجازه داد با اختیار خودشان استیکرهایی طراحی کرده و از آن استفاده کنند و برخی از کاربران ایرانی نیز با استفاده از ظرفیت ، استیکرهای غیر اخلاقی را انتشار دادند که باعث نارضایتی نیز شده بود.

وزیر دولت یازدهم تصریح کرد: دولت یازدهم با نرم افزارها و شبکه های اجتماعی که در چارچوب قوانین جمهوری اسلامی کار کنند مشکلی ندارد و فقط با فعالیت شبکه هایی که بخواهند این چارچوب را رعایت نکنند، برخورد می شود.

واعظی اظهارکرد: کاربران شبکه های مجازی باید بدانند که اگر در چارچوب قوانین کشورمان در این فضا کار نکنند، ممکن است دستگاه های نظارتی این شبکه ها را فیلتر کنند.

وی تصریح کرد: پس از تذکر ما نسبت به استیکرهای غیر اخلاقی در تلگرام و پیگیری این شبکه مجازی، وضعیت خوبی در این شبکه ایجاد شده و از انتشار استیکرهای غیر اخلاقی جلوگیری شد.

استیکر

تلگرام امکان جهانی داد، ایرانی‌ها سوءاستفاده کردند

«اصغر مهاجری»، جامعه‌شناس و استاد دانشگاه تهران معتقد است: «بر اساس تغییرهای جامعه‌شناختی، جامعه ایرانی چندلایه است و مصداق بارز و روشن و مشخصی از روی صحنه و پشت صحنه است. آن چیزی که روی صحنه می‌بینیم واقعیت جامعه ما نیست، ما روی صحنه را بزک کرده‌ایم و مشاهده‌گر فکر می‌کند که این شخصیت واقعی ما است ولی واقعیت ما پشت صحنه است که پنهانش کرده‌ایم. حالا تلگرام بستری فراهم کرده که پشت صحنه رو شده است. البته باید دراین‌باره هم تامل شود که چند‌درصد مردم ما استیکر جنسی ساخته و از آن استفاده کرده‌اند.

فرض کنید بر اساس بررسی‌ها نشان داده شد که پشت صحنه ما مسائلی وجود دارد که ما در حوزه جنسی و جنسیتی درست تعامل نکرده‌ایم یعنی در یکی از مقدس‌ترین حوزه‌های آفرینش و انسانی، در ایران به دلیل وجود نداشتن جامعه‌پذیری این موضوع، این حوزه به یک حوزه حیوانی تبدیل شده است درحالی‌که هم در ادبیات سنتی ما این موضوع به‌عنوان یک عمل مورد احترام جایگاه ویژه‌ای دارد و هم یکی از متعادل‌ترین واژه‌های عشق ورزیدن است؛ اما در ایران تبدیل به ابزار توهین شده است. رابطه جنسی یکی از مقدس‌ترین مخلوقات خداوند است که محل زایش و رویش و مباحث مربوط به عشق است و نتیجه‌اش زایش انسانی است که می‌تواند به معراج برود. »

این جامعه‌شناس می‌گوید: «نکته سوم این است که ما چون شناخت کافی از واقعیت‌های جامعه نداریم و درست با آن برخورد نمی‌کنیم مجبوریم صورت مسأله را یا جا به جا کنیم یا پاکش کنیم غافل از این‌که با پاک کردن صورت مسأله، مسأله حل نخواهد شد. فرض کنیم که فشار آوردیم و تلگرام امکان استیکر جنسی ساختن را از ما گرفت، آیا مسأله حل شده؟

ما یک مسأله خیلی مهم داریم که بسیاری از مسائل اجتماعی ما زاییده آن است: مسأله جنسی و جنسیتی در ایران. این یک واقعیت است. راهکارش در پاک کردن صورت مسأله نیست، در حل آن است. نکته چهارم این است که حالا که مشخص شده پشت صحنه ما چطور است می‌توانیم ارزیابی کنیم بقیه مسائل پشت صحنه ما چیست. مثلا در روابط یواشکی، اتفاق‌هایی که در خانواده رخ می‌دهد و باعث طلاق می‌شود و... که خودش یک واحد پایه برای تحلیل و ارزیابی مسائل جنسی در ایران است.»

قانون چه می‌گوید؟

کسانی که ساخت شکلک‌های جنسی یا توهین‌آمیز را در ایران غیرقانونی می‌دانند و به همین دلیل هم دراین‌باره به شرکت تلگرام انتقاد کرده‌اند، دلیلشان دراین‌باره فصل چهارم قانون جرایم رایانه‌ای است که به بحث عفت عمومی می‌پردازد. در ماده‌ 14 این قانون، مجازات افرادی که به این کار اقدام می‌کنند 91 روز حبس ذکر شده است.

در تبصره 4 این ماده هم آمده است: «محتویات مستهجن به تصویر، صوت یا متن واقعی یا غیرواقعی یا متنی اطلاق می‌شود که بیانگر برهنگی کامل زن یا مرد یا اندام تناسلی یا آمیزش یا عمل جنسی انسان است.» در ماده‌های 16 و 17 فصل پنجم هم این قانون به هتک حرمت و حیثیت افراد در فضای مجازی می‌پردازد: «هرکس به وسیله سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی، فیلم یا صوت یا تصویر دیگری را تغییر دهد یا تحریف کند و آن را منتشر یا با علم به تغییر یا تحریف منتشر کند، به نحوی که عرفاً موجب هتک حیثیت او شود، به حبس از 91 روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج‌ میلیون ریال تا چهل‌ میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.» در تبصره‌ دیگری از این قانون هم آمده است: «چنانچه تغییر یا تحریف به صورت مستهجن باشد، مرتکب به حداکثر هر دو مجازات مقرر محکوم خواهد شد.»

«هرکس به وسیله سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی، فیلم یا صوت یا تصویر دیگری را تغییر دهد یا تحریف کند و آن را منتشر یا با علم به تغییر یا تحریف منتشر کند، به نحوی که عرفاً موجب هتک حیثیت او شود، به حبس از 91 روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج‌ میلیون ریال تا چهل‌ میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.»

اما ایرانی‌ها جدا از قانون، در چندماه گذشته در ماجرای ساخت استیکرهای جنسی در تلگرام، راه خودشان را رفته‌اند؛ راهی که به اعتقاد خیلی‌ها ریشه در موضوعات اجتماعی ایران دارد. «حسن موسوی چلک»، رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران هم همین اعتقاد را دراین‌باره دارد: «موضوع فضای مجازی به دلیل پیشرفتی که ما در این حوزه‌ها از نظر نرم‌افزاری و سخت‌افزاری داریم، شرایطی را در جامعه فراهم کرده که بیش از آن‌که استفاده مفید و مناسب در این ظرفیت‌ها انجام شود، استفاده نابجا از این ظرفیت‌ها داریم. یکی از دلایلش این است که این فضا فرصتی است که ما به یکسری عقده‌ها بپردازیم. حوزه جنسی یک تابو در ایران است و فضای مجازی را برای یک فرصت برای تخلیه خودمان می‌دانیم و در فضای مجازی این کنترل کمتر است، بنابراین چنین اتفاقاتی در این موضوع افتاده است.»

او معتقد است در ایران در فضای مجازی سواد استفاده صحیح از فضای مجازی جا نیفتاده است: «استفاده بی‌رویه از این فرصت‌ها و ظرفیت‌ها را در وایبر و اینستاگرام و ... هم داریم. نکته بعدی برای ابراز وجود و تخلیه روانی است. ما بلوغ کامل برای استفاده نداریم و این را نوعی تخلیه روانی می‌دانیم. این نوع فضای مجازی و این نوع فرصت‌ها در کشورهای دیگر زودتر از ما شناسایی شده و استفاده می‌شود. مسأله بعدی این است که یک جور احساس لذت می‌کنیم وقتی حرف نامربوطی را در جایی می‌زنیم و منتشر می‌کنیم، این حرف نامربوط وقتی مورد استقبال قرار می‌گیرد لذت ما بیشتر می‌شود.»

موسوی چلک ادامه می‌دهد: «وقتی در ایران چنین استقبالی می‌شود، بیشترین کاربران کسانی‌اند که در سنین نوجوانی و جوانی و سن بلوغ هستند و مسائل جنسی برایشان بیشتر از سایر سنین مهم است. عموماً ما اتفاقات مربوط به امور جنسی را از مجاری غیررسمی می‌گیریم، رسمی‌اش مدرسه و رسانه و خانه است. ما در این مجاری اطلاعات درست نمی‌گیریم، طبیعتا جایش را مجاری غیررسمی می‌گیرد.»
متاسفانه ایرانی‌ها آن‌قدر در حوزه‌های مختلف محدودیت داشتند که حالا با شرایطی که آنها را به دنیای آزاد ارتباط داده، واکنش‌های هیجانی نشان می‌دهند، شاید اینها در قدم اول ناخوشایند باشد، اما به‌هرحال گذر از یک مرحله به مرحله دیگر است و آفت‌های خودش را دارد.


منابع : بهار نیوز / چمران نیوز / فرارو

مطالب مرتبط:

پیج مشکلات جنسی در شبکه های اجتماعی
پایین کشیدن پرچم «حیا» در فیس‌بوک!
دلبری جدید دختر و پسرها
پیام های جنسی آنلاین!