تبیان، دستیار زندگی
مدیران رپسول به عنوان بزرگترین شرکت نفتی اسپانیا در حالی به زودی به تهران سفر می کنند که در طول سه دهه گذشته تاکنون هیچگاه شرکت های اسپانیایی موفق به امضای قرارداد بزرگ نفت و گاز در ایران نشده اند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

رپسول اسپانیا به‌ ایران باز می‌گردد


مدیران رپسول به‌عنوان بزرگترین شرکت نفتی اسپانیا در حالی به‌زودی به تهران سفر می‌کنند که در طول سه دهه گذشته تاکنون هیچگاه شرکت‌های اسپانیایی موفق به امضای قرارداد بزرگ نفت و گاز در ایران نشده‌اند.

برخلاف شرکت‌هایی همچون توتال فرانسه، انی ایتالیا، استات اویل هیدروی نروژ، لوک اویل روسیه، شل انگلیس و چندین شرکت اروپایی دیگر، اما شرکت‌های نفتی اسپانیایی هیچگاه در جمع شرکای اصلی صنعت نفت و گاز ایران جایی نداشته‌اند.
رسپول

«رپسول» مهمترین و بزرگترین شرکت نفتی اسپانیا است که در صنعت نفت ایران پیش از دوران تحریم‌ها فعالیت داشته اما فعالیت این شرکت بزرگ نفتی اسپانیایی در ایران هیچگاه منجر به استمرار همکاری‌های بلندمدت نفت و گازی با شرکت ملی نفت ایران نشده است.
شرکت رپسول اسپانیا در اواسط دهه ۸۰ شمسی قراردادی با شرکت ملی نفت ایران به منظور توسعه فعالیت‌های اکتشافی به وسعت تقریبی ۱۴ هزار و ۶۰۰ کیلومتر مربع در بلوک ایرانمهر و فروز برای یک دوره ۲.۵ ساله امضا کرد.
در نهایت این همکاری رپسول با شرکت ملی نفت ایران با وجود حفاری دو حلقه چاه اکتشافی در این دو بلوک دریایی در خلیج فارس منجر به کشف یک میدان عظیم تجاری نفت و گاز نشد و در نهایت رپسول از ادامه فعالیت اکتشافی در این دو بلوک انصراف داد.
پس از این ناکامی رپسول در صنعت نفت ایران، این شرکت اسپانیایی به همراه توتال فرانسه خواستار مشارکت در طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی و ساخت کارخانه پارس ال. ان. جی در ایران شد که این همکاری هم به دلیل اعمال تحریم‌های غیر قانونی غرب پس از ماه‌ها مذاکره و حتی امضای تفاهم نامه اولیه به حالت تعلیق درآمد.
رپسول اسپانیا در اواسط دهه ۸۰ شمسی پیشنهادهای دیگری هم مبنی بر مشارکت با شرکت نیکوی ایران و تامین منابع مالی و اجرای طرح توسعه میادین کیش، آذر، چنگوله، کرخه و آزادگان جنوبی را هم ارائه کرد، اما هیچ کدام از این پیشنهادها منجر به امضای قرارداد با شرکت نفت ایران نشد.
حتی در دی ماه سال ۱۳۸۶ (ژانویه ۲۰۰۸) بین شرکت توسعه پترو ایران و شرکت رپسول تفاهم نامه‌ای (MOU) به همراه (Confidential agreement) به امضا رسید که به موجب آن اسناد فنی و طرح جامع توسعه (MDP) آزادگان جنوبی برای انجام ارزیابی‌های فنی و اقتصادی به منظور بررسی امکان مشارکت بین دو شرکت در اختیار رپسول قرار گرفته بود.

پس از این ناکامی رپسول در صنعت نفت ایران، این شرکت اسپانیایی به همراه توتال فرانسه خواستار مشارکت در طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی و ساخت کارخانه پارس ال. ان. جی در ایران شد
در نهایت رپسول اردیبهشت سال ۱۳۸۷ گزارش ارزیابی مقدماتی در ارتباط با طرح جامع توسعه خود را در خصوص میدان آزادگان جنوبی، ارائه و ضمن ابراز تمایل جهت ورود به مرحله دوم ارزیابی اعلام کرد اما در ادامه شرکت اسپانیایی انصراف خود را از حضور در این طرح اعلام کرد.
در کنار رسپول اسپانیا، همکاری‌های نصفه و نیمه ای بین شرکت گاز، شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی و صنایع پتروشیمی با چند شرکت اسپانیایی به منظور مشارکت و سرمایه گذاری در ساخت پالایشگاه‌های گاز بیدبلند دو، طرح‌های پالایش نفت و بازگشایی خطوط فاینانس امضا شد که این توافق‌ها به دلیل افزایش تحریم‌ها هیچگاه به طور کامل اجرایی و عملیاتی نشد.
همزمان با مرود مهمترین فعالیت‌های مشترک نفتی ایران با شرکت‌های اسپانیایی، «پدرو ویینا» سفیر اسپانیا در ایران از سفر سه وزیر امور خارجه، صنعت و عمران دولت مادرید به تهران در شهریور ماه سال جاری خبر داده است.
سفیر اسپانیا همچنین از آمادگی این کشور به منظور از سرگیری واردات نفت از ایران در صورت لغو تحریم‌ها خبر داده و تاکید کرده است: اسپانیا از سال ۲۰۱۲ میلادی تاکنون هیچگونه واردات نفت از ایران نداشته و این در حالی است که اسپانیا در گذشته نفت خام را از ایران وارد می کرده است.
این مقام اسپانیایی همچنین از سفر مدیران و مقامات چندین شرکت نفت و گاز اسپانیایی به تهران و مذاکره با مسئولان وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران خبر داده است.
با این وجود باید دید که در صورت لغو تحریم‌ها آیا شرکت‌های بزرگ نفتی اسپانیایی همچون رپسول در کنار سایر غول‌های نفت و گاز جهان می‌توانند به یک شریک استراتژیک برای صنایع نفت، گاز و پتروشیمی ایران تبدیل شوند؟

بخش سیاست تبیان


منبع : مهر