مصاحبه با دانش آموزان مدرسه سیمای نور منطقه هفت
در دهمین جشنواره پروژه های دانش آموزی تبیان
طب سنتی اسلامی
تبیان: سلام و وقت به خیر، به دهمین جشنواره پژوهشی دانش آموزی تبیان خوش آمدید. لطفاً خودتان را معرفی کنید و بفرمایید از کدام مدرسه شرکت کردید؟
سلام من مهناز رحمانی هستم به همراه دیگر اعضای گروهم، سروین محمدی از مدرسه سیمای نور منطقه هفت با همکاری دبیر راهنما سرکار خانم فرحناز جمشیدی خامنه در دهمین جشنواره تبیان شرکت کردیم. موضوع پروژه ما "طب سنتی اسلامی" است.
تبیان: لطفاً درباره کار پژوهشی تان صحبت کنید و بفرمایید علت اینکه این موضوع را برای تحقیق خود انتخاب کرده اید چه بود؟
هما نطور که می دانید امروزه اکثر افراد دچار مشکلات گوارشی و معده درد هستند و همچنین چاقی، که گریبان گیر تعداد زیادی از افراد جامعه شده است. برای درمان هر یک از این مشکلات، اکثر افراد به روش های مدرن و داروهای شیمیایی رو می آورند که خود دارای عوارض متعددی است. با توجه به این دانسته ها ما موضوعی را برای پژوهش انتخاب کردیم تا بتوانیم این مشکلات را تا حدود زیادی برطرف کنیم.
طبق تحقیقاتی که ما انجام دادیم دریافتیم که علت بروز اکثر بیماری ها اطلاع نداشتن از نوع مزاج هر فرد و رعایت نکردن برخی دستورالعمل ها در این باره است. شاید این سئوال برایتان پیش آمده که مزاج چیست؟
در حقیقت به حالتی که از تأثیر محیط اطراف بر انسان به وجود می آید، طبع یا مزاج می گویند. مانند تأثیر سرمای کولر یا گرمای بخاری که موجب سردی یا گرمی در انسان می شود.
تبیان: طبق مطالعاتی که انجام داده اید لطفاً بفرمایید چرا دانستن طبع و مزاج هر فرد تا این حد مورد اهمیت است؟ و طبع های گوناگون در انسان ها به چند نوع تقسیم می شوند؟
دانستن طبع و مزاج هر فرد بسیار اهمیت دارد به این دلیل که فرد بتواند از نظر مزاجی تعادل بدن خود راحفظ کند. این بدین معنا است که فرد بتواند با دانستن نوع مزاج خود و رعایت برخی نکات در حفظ سلامتی خود بکوشد. مثلاً هرگاه به هر دلیلی بدن از حالت تعادل مزاجی خارج شود، گرمی، سردی، خشکی و یا رطوبت در آن افزایش پیدا کند موجب بروز بیماری در فرد خواهد شد.
هر فرد دارای دو طبع است، اکتسابی و مادر زادی که در طب سنتی با استفاده از یک تست، طبع اکتسابی افراد مشخص شده و سپس با طبع مادرزادی که توسط گروه خونی و برخی خصوصیات ظاهری فرد مشخص می شود، تطبیق داده می شود.
اگر طبع مادر زادی و اکتسابی فرد همانند یکدیگر باشد، رژیم غذایی مناسب داده می شود. به این ترتیب که هر فرد باید غذای با طبع خلاف خود را استفاده نماید.
در مجموع 4 طبع اصلی داریم:
1.دموی (گرم و تر) که غذای مناسب این افراد سرد و خشک است.
2. صفراوی (گرم و خشک) غذای مناسب این افراد، سرد و تر است.
3. سوداوی (سرد و خشک) غذای مناسب این افراد گرم و تر است و
4. بلغمی (سرد و مرطوب) غذای مناسب این افراد گرم و خشک می باشد.
تبیان: با توجه به صحبت هایی که داشتید آیا می توان طبع هر فرد را به راحتی فهمید؟ برای این کار چه اطلاعاتی لازم است در اختیار داشته باشیم؟
بله، طبع هر فرد را می توان ابتدا با توجه به نوع گروه خونی و سپس با چند سئوال ساده و دیدن مشخصات ظاهری فرد تشخیص داد. ما هم در اینجا سئوالاتی رو آماده کردیم و در اختیار بازدید کنندگان قرار می دهیم تا پس از پاسخ به سئوالات طبع فرد مشخص می شود و ما دستورات غذایی لازم را به آنها ارائه خواهیم کرد.
به عنوان مثال برای تشخیص مزاج ها می توان سردی و گرمی بدن را بررسی کرد. تنها کافی است بخشی از بدن مانند ساعد فرد را لمس کنید و دقت کنید که با لمس آن چه احساسی را تجربه می کنید. در صورتی که با لمس بدن فرد احساس گرما و حرارت کردید او دارای مزاج گرم است. اما اگر احساس سرما کردید این امر یکی از نشانه های سرد مزاجی در آن فرد است. این آزمایش در مراحل مختلف ادامه پیدا می کند تا در نهایت به گزینه صحیح و تعیین دقیق مزاج فرد برسیم.
تبیان: چطور با جشواره دانش آموزی تیبان آشنا شدید؟ و نظرتون در مورد این جشنواره چیست؟
ما از طریق مدرسه و دبیر پژوهشی مان بادهمین جشنواره تبیان آشنا شدیم و تصمیم گرفتیم طرح پژوهشی مان را در این جشنواره ارائه دهیم. به نظر من این جشنواره خیلی عالی بود. در همین دو روز ما با ایده ها و پروژه های دانش آموزان دیگر آشنا شدیم و برای ما بسیار جالب بود.
تبیان: بسیار ممنونم از شما دانش آموزان عزیز از این که وقت خود را در اختیار ما قرار دادید. موفق و پیروز باشید.
بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان، تهیه: الهام گارسچی
تنظیم: نسرین صادقی