مصاحبه با دانش آموزان مدرسه گلستان آل طه
در دهمین جشنواره پروژه های دانش آموزی تبیان
جادوی مغناطیس
تبیان: سلام و وقت به خیر، به دهمین جشنواره پژوهشی دانش آموزی تبیان خوش آمدید. لطفاً خودتان را معرفی کنید و بفرمایید از کدام مدرسه شرکت کردید؟
سلام من نهال سروندیان هستم به همراه دیگر اعضای گروهم، آذین رحمانی، آنیتا بحرودی و ماریا چراغعلی خانی از مدرسه گلستان آل طه با همکاری دبیر راهنما سرکار خانم سمیه موذن در دهمین جشنواره تبیان شرکت کردیم. موضوع پروژه ما "جادوی مغناطیس" است.
تبیان: لطفاً درباره کار پژوهشی تان صحبت کنید و بفرمایید علت این که این پروژه را برای تحقیق خود انتخاب کرده اید چه بود؟
پروژه ما درباره جادوی مغناطیس است جادوی مغناطیس به معنی نیروی مغناطیسی است که از زمان های بسیار دور کشف شد. از زمانی که پدیده مغناطیس شناخته شد و انسان از آن استفاده نمود، قرن ها می گذرد. اولین ماده مغناطیسی که مورد استفاده قرار گرفت، مگنتیت بود که به طور طبیعی دارای خاصیت مغناطیسی است. در گذشته های دور، آهنربا از معادن غنی از مگنتیت در ناحیه مگنزیا واقع در ترکیه امروزی بدست می آمد به همین دلیل امروزه این مواد را مگنت می نامند. نوشته های سقراط و تالس نشان می دهد که یونانیان باستان در حدود 600 سال پیش از میلاد مسیح آهنربا را می شناختند و دریافته بودند که با مالش آهن بر روی مگنتیت، می توان خاصیت آهنربایی را به آن القا کرد.
تبیان: با توجه به تحقیقاتی که انجام دادید و صحبت هایی که فرمودید لطفاً بفرمایید مغناطیس یا همان مگنتیت به چه معنا است و چه فلزاتی دارای این خاصیت می باشد؟
مغناطیس واژهای است که برای نشان دادن پاسخ میکروسکوپی ماده به میدان مغناطیسی بکار میرود؛ و فاز مغناطیسی ماده را نسبت به این پاسخ دستهبندی مینماید. برای نمونه شناخته شدهترین فاز مغناطیس فرومغناطیس است که در آن ماده میدان پایدار مغناطیسی رادر خود ایجاد میکند. نیکل، کروم، آهن، گادولینیوم و آلیاژهایشان ازین دستهاند. البته همه مواد پاسخی در برابر میدان مغناطیسی ار خود نشان میدهند. برخی مانند پارامغناطیس جذب میدان میشوند و برخی دیگر مانند دیامغناطیس از میدان رانده میشوند. برخی دیگر هم رفتارهای پیچیدهتری دارند. اثر میدان بر برخی مواد قابل چشمپوشی است که آنها را نامغناطیس مینامند. آلومینیوم، مس، آب و گازها ازین دستهاند.
تبیان: لطفاً بفرمایید در این پروژه چه هدفی را دنبال می کردید و در نهایت به چه نتایجی دست پیدا کردید؟
در این پروژه ما سعی کردیم با استفاده از نیروی مغناطیسی وسائل جذابی بسازیم و میدان مغناطیس و اثرات مختلف آن و قطب های آهن ربا را بیشتر بشناسیم. اما سوال پروژه ما: آهنربا و مغناطیس چیست آیا می توانیم کاربرد های نیروی مغناطیس در ساخت اجسام مختلف استفاده کرد؟ و همچنین فرضیه ی پروژه ما: بله می توان و برای اثبات ما باید در مورد آهنربا و اثر قطب های مثبت و منفی به هم اطلاعات کافی کسب کنیم.
نتیجه ای که ما از این پژوهش بدست آوردیم این بود که با قطب های آهنربا آشنا شویم و بدانیم که چه وسایلی میتوان با قدرت آهنربا درست کرد و همچنین با تعریف میدان مغناطیسی (حاصل تأثیر دو میدان الکتریکی (مثلاً دو بار مثبت و منفی) بر روی هم است که منجر به درست شدن یک میدان مغناطیسی می شود ) و همچنین با چگونگی تأثیر میدان مغناطیسی بر روی اجسام آشنا شدیم و با استفاده از آهنرباهای مختلف وسایل های گوناگونی را تهیه کردیم.
تبیان: در این پژوهش کار عملی و فعالیت خارج از مدرسه نیز انجام دادید؟با استفاده از آهنرباهای مختلف چه وسایلی تهیه کردید؟
ما چند وسیله متفاوت با استفاده از آهنربا ساختیم مانند: رو یخچالی، فلزیاب مغناطیس، پرواز زنبور عسل مغناطیسی و دلقک با بینی مغناطیسی. ما برای تهیه ی دلقک با بینی مغناطیسی از چوب و مقوا و میخ و سیم پیچ و باطری استفاده کردیم و برای ساخت آن از چند تکه چوب به عنوان پایه استفاده کردیم و شکل یک دلقک را روی آن چسباندیم و در قسمت زیر بینی دلقک یک میخ آهنی قرار دادیم که از پشت روی آن سیم پیچ پیچانده بودیم و آن را به آهنربای الکتریکی تبدیل کرده بودیم و دو سر سیم را به باطری میخ آهنربای الکتریکی می شد و قادر بود پونزی را که به عنوان بینی از بیرون به تکه ی مقوا وصل شده بود را به سمت خود جذب کند.
تبیان: بسیار ممنونم از شما دانش آموزان عزیز از این که وقت خود را در اختیار ما قرار دادید. موفق و پیروز باشید.
بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان، تهیه: الهام گارسچی
تنظیم: نسرین صادقی