مصاحبه با دانش آموزان مدرسه سرای دانش الغدیر
در دهمین جشنواره پروژه های دانش آموزی تبیان
تاثیر کم آبی بر جانوران و انقراض آن ها در ایران
تبیان: سلام و وقت به خیر، به دهمین جشنواره پژوهشی دانش آموزی تبیان خوش آمدید. لطفاً خودتان را معرفی کنید و بفرمایید از کدام مدرسه شرکت کردید؟
سلام من نیایش رشیدی هستم به همراه هم گروهیم، سروین عابدین زاده از مدرسه سرای دانش الغدیر با همکاری دبیر راهنما سرکار خانم آرزو اکبری در دهمین جشنواره تبیان شرکت کردیم. موضوع پروژه ما "تأثیر کم آبی بر جانوران و انقراض آن ها در ایران" است.
تبیان: لطفاً درباره کار پژوهشی تان صحبت کنید و بفرمایید علت این که این پروژه را برای تحقیق خود انتخاب کرده اید چه بود؟
همان طور که حضورتان عرض شد، موضوع پروژه ما تأثیر کم آبی بر جانوران و انقراض آن ها در ایران است. چون کشور ما ایران دچار بحران آب است و همان طور كه می دانیم آب مایه حیات است. حالا در این وضعیت اگر آب نباشد همه ی موجودات زنده از بین می روند. علت دیگر انتخاب این موضوع برای این است که گونه ی نادری از یوزپلنگان در حال انقراض در ایران زندگی می کنند و شرایط رشد آن ها در ایران می باشد.
تبیان: اهمیت موضوع انتخابی خود را با ذکر مثال برای ما بگویید. چگونه کم آبی موجب انقراض گونه ای خواهد شد؟ کم آبی چه مشکلی برای یوزپلنگ ها ایجاد می کند؟
برای آنکه اهمیت این موضوع را بیان کنم ابتدا از اجزا کوچک تر شروع می کنم. همان طور که می دانید اولین حلقه ی زنجیره غذایی گیاهان هستند. اگر گیاهان از بین بروند حلقه های بعدی غذایی هم از بین می روند. در مرحله اول برای این که گیاهان رشد کنند حتمأ به آب نیاز دارند. به همین ترتیب با وجود کم آبی گیاهان از بین می روند و چون مثلا آهو ها از گیاهان تغذیه می کنند به مرور زمان آن ها هم از بین می روند و نسل آنها منقرض می شود.
تبیان: با توضیحاتی که بیان کردید، بفرمایید کم آبی چه مشکلی برای یوزپلنگ ها ایجاد می کند؟
یوز پلنگ جانوری مهره دار و پستاندار از دسته گوشت خواران و از خانواده گربه سانان است. این جانور در گذشته در بیشتر مناطق آفریقا و قسمتی از آسیای مركزی و حتی در شبه قاره ی هند یافت می شد. اما امروزه با كاهش شدید جمعیت روبروشده است. با توجه به مطالبی که گفته شد، یكی از مهم ترین منابع تغذیه یوز پلنگ آهو ها هستند. با كمبود آب جمعیت آهوها كاهش می یابد و بر اثر آن جمیعت یوز پلنگ ها كم شده و نسل آن ها رو به انقراض است.
تبیان: چطور با جشواره دانش آموزی تیبان آشنا شدید؟ و نظرتون در مورد این جشنواره چیست؟
ما با کمک دبیر راهنمای خود سرکار خانم اکبری با سایت تبیان و هم چنین جشنواره تبیان آشنا شدیم. این جشنواره به ما کمک می کند تا فعالیت های پژوهشی مان را در رقابت با دیگر دانش آموزان قرار دهیم تا بیشتر بیاموزیم.
تبیان: سپاس فراوان از شما دانش آموزان عزیز از این که وقت خود را در اختیار ما قرار دادید. موفق باشید.