معایب جدا نشدنی از شبکه های اجتماعی
![شبکه های اجتماعی](https://img.tebyan.net/big/1394/03/1972233951081913718819462652100253149186.jpg)
بزرگ ترین مشکل برخورداری از اینترنت قابلیت ایجاد شکاف میان دنیای واقعی و دنیای مجازی است. دنیای مجازی اغلب میتواند به قدری جذاب و فریبنده به نظر رسد که کار بر پس از این که مجذوب آن شد دیگر باز گشت به زندگی واقعی برایش ترسناک و تشویش آور باشد.
هر چیزی که به اینترنت مربوط باشد میتواند اعتیاد آور باشد. از جملهی این موارد میتوان به گشت و گذار بیش از حد در اینترنت، شبکههای اجتماعی و بازی های اینترنتی اشاره نمود. در حال حاضر کلینیک ها و دکترهای روان پزشکی هستند که مشخصاً در زمینه بر طرف نمودن مشکلات مرتبط با اینترنت خدمات ارائه میدهند. اعتیاد اینترنتی باعث بروز مسائل جسمی و روحی میشود و این مسائل اگر مورد توجه قرار نگیرند میتوانند به بیماری تبدیل گردند. نکته ی طنز آمیز این که در عین حال که به آسانی میتوان از پشتیبانی های آنلاین فراوان در زمینهی بیماری برون هراسی بهرهمند گردید اما اینترنت به خودی خود میتواند علت یا انگیزه بروز این بیماری شود.
رابطهی میان اینترنت و چاقی به آسانی قابل فهم است. هر چه که فرد مدت زمان بیشتری در مقابل کامپیوتر بنشیند مدت زمان کمتری به انجام ورزش میپردازد. افسردگی نیز در انتهای فهرست طولانی عوارض جسمی و عاطفی ناشی از اینترنت قرار میگیرد. از آن جا که همهی مشکلات به شکلی عمیق با یکدیگر و با اینترنت در ارتباطند در نتیجه ابتلای افراد به مشکلات چندگانه امری غیر معمول قلم داد نمیگردد.
بنابر این، حتی با این که اینترنت از این قابلیت برخوردار است تا زندگی ما را ساده تر و راحت تر سازد در عین حال از قدرت ایجاد ویرانی نیز برخوردار است. تأثیر گذاری اینترنت بر ما اکثراً از طریق انتخاب هایی که به صورت آنلاین انجام میدهیم صورت میپذیرد. ما با استفاده ی سنجیده از اینترنت میتوانیم قابلیت های نا محدود اینترنت را مهار نموده و از تأثیرات نامطلوب آن فاصله گیریم.
یکی از وب سایت های مطرح انگلیسی زبان در این باره از کاربران خود نظرخواهی کرده است که نتایج آن نشان دهنده توافق نظر بر روی بسیاری از موارد خاص است و جالب اینجاست که بیشتر موارد به شبکههای اجتماعی بازمیگردند:
1. شبکه های اجتماعی و خودشیفتگی و غرور کاذب: اگر به شبکه اجتماعی خاصی مانند توییتر نگاه کنید به صورت قطعی خواهید دید که کمتر از یک درصد کاربران این شبکه اجتماعی میتوانند حجم 140 کاراکتر را با کلماتی مفید پرکنند. در کنار این امر نیز تعداد بالای فالو کنندگان یک فرد در شبکههای اجتماعی معمولا به خود بزرگپنداری منجر خواهد شد و این امر جلوی پیشرفت افراد در دنیای واقعی را خواهد گرفت.
2. تغییرات در دستور زبان و املا: اگر شما هم در شبکههای اجتماعی حضور منظمی داشته باشید شاهد سیر قهقرایی زبان و ادبیات نگارشی بودهاید، این موضوع تنها به یک زبان بازنمیگردد و حتی گریبانگیر زبان شیرین پارسی نیز شده است، تنها کافی است تا چند دقیقه ای در شبکه های اجتماعی بگذرانید تا ببینید که چگونه حرف زدن به حرفیدن! به اشتراک گذاری به شر کردن! و ... تبدیل شده است.
3. ورود زندگی خصوصی به محیطهای عمومی: امروزه برای بسیاری از افراد، استفاده از اینستاگرام به معنی گذاشتن عکس وعده های غذایی، استفاده از توییتر به معنی گفتن جک و شوخی های معمولا نادرست است و نمونه های مشابه را میتوان در شبکه های اجتماعی یافت، به این ترتیب محیط زندگی خصوصی شما با تغییر مرز روبرو خواهد شد و متاسفانه در بسیاری از موارد، بسیاری از افراد قربانی دیگران خواهند بود و زندگی خصوص آن ها توسط دیگران به شبکههای اجتماعی و دنیای مجازی راه مییابد.
![شبکه های اجتماعی](https://img.tebyan.net/big/1394/03/1214565491661184484182184129200245133173149.jpg)
وجود اینترنت عواقب دیگری هم دارد که استفاده مداوم این عواقب را تشدید می کند:
در معرض خطر قرار گرفتن روابط چهره به چهره
بزرگترین مزیت شبکه های اجتماعی دارای یک عارضه جانبی منفی است که آن را به مهم ترین عیب این شبکه ها تبدیل کرده است. این شبکه ها روابط چهره به چهره اجتماعی را کاهش و یا به کل از بین می برند. زیرا شبکه های اجتماعی به نوعی استقلال و آزادی به وجود می آورند و افراد می توانند یک دنیای فانتزی برای خود ساخته و وانمود کنند که فرد دیگری هستند.
نه گفتن، گستاخ بودن و بی توجهی به افراد وقتی که رو در رو با آنها در ارتباط هستید سخت است. اما این کار ها در شبکه های مجازی به طرز اعجاب انگیزی آسان است؛ شما به راحتی می توانید یک فرد را Unfollow یا بلاک کرده و از لیست دوستان خود حذف کنید. تنها با یک کلیک تمام مشکلات حل می شود. متاسفانه این قابلیت شبکه های اجتماعی مانع از آن می شود که افراد یاد بگیرند در دنیای واقعی چگونه مشکلات خود را حل کنند و این موضوع می تواند توانایی های افراد را در زمینه های اجتماعی پایین بیاورد.
جعل هویت و کلاه برداری
چه خوشتان بیاید چه نه، اطلاعاتی که شما بر روی اینترنت می فرستید می تواند در دسترس هرکسی که به اندازه کافی باهوش و زیرک باشد قرار بگیرد. اکثر سارقان تنها به مقدار کمی اطلاعات ضروری از شما نیاز دارند تا با جعل هویت تان، زندگی شما را به کابوس تبدیل کنند. گزارشی در CNET نشان می دهد که 24 میلیون امریکایی اطلاعات شخصی خود را با قرار دادن در شبکه های اجتماعی در معرض خطر قرار می دهند.
اتلاف کننده زمان
گزارشی در Nielsen نشان می دهد که شبکه های اجتماعی یکی از بزرگترین ابزارهای اتلاف کننده وقت هستند بطوریکه 17 % از زمان استفاده از اینترنت را بدون هیچ گونه بهره وری به خود اختصاص می دهند. گرچه بخشی از این زمان صرف انجام کارهای مهم تجاری، اجتماعی و حرفه ای می شود. البته صرف نظر کردن از بازی ها، چت و دیگر کارهای غیر ضروری و اتلاف کننده های وقت کار آسانی است.
دوری کلارک (Dorie Clark) از هافینگتون پست گزارش می دهد که کاربران فیس بوک ماهانه 6 ساعت از زمان خود را در این سایت می گذرانند. این در حالی است که کاربران شبکه های اجتماعی سه برابر زمانی که به فعالیت های آنلاین دیگر مانند ایمیل زدن اختصاص می دهند را صرف این شبکه ها می کنند.
فرآوری: علی احمدی
بخش ارتباطات تبیان
منابع: جام جم/ آی.تی.ویکی/ راسخون
مطالب مرتبط:
بودن یا نبودن شبکه های اجتماعی
فرصت ها و تهدیدها درشبکه های اجتماعی