مصرف دورهای دانهها کمک به تعادل هورمونی بانوان
جریان هورمونها و تغییر مقدار ماهانه آنها در میزان انرژی و حساسیت روحی خانمها بسیار موثر است. تغییری طبیعی و قابل احترام. با این تفاسیر برخی بانوان به دلایل مختلف علائم ناتوانکنندهی ناشی از عدم تعادل هورمونهای پروژسترون - استروژن را تجربه میکنند که میتواند باعث ایجاد ناراحتیهایی مانند درد زیر شکم آزاردهنده، درد سینهها، پریود نامنظم یا آمنوره در آنها شود. البته خوشبختانه کبد ما کار فوقالعادهای در جهت حفظ تعادل، زدودن سموم از بدن و متابولیسم هورمونها انجام میدهد، بخصوص هنگامیکه از گیاهان خاصی تغذیه میکنیم که موجب تقویت کبد میشوند. وقتی کبد خوب کار نکند، متابولیسم و دفع این هورمونها بهکندی صورت میگیرد، هورمون اضافی که باید دفع میشد، به گردش خود در بدن ادامه میدهد و علائم وجود مشکل در بدن، ظهور میکند.
چرخه دانهای چیست؟
چرخهی دانهای شامل چند دانه مختلف و افزودن آنها به رژیم غذایی شما در زمانهای مختلف دوره قاعدگی بهمنظور تعادل هورمونی مطلوب است. این دانهها حاوی روغن خاص، ویتامینها و مواد مغذی هستند که میتوانند در تولید، انتشار و متابولیسم هورمونها به بدن کمک کنند. دانههای مورداستفاده در این چرخه، تخم کتان، دانه کدوتنبل، دانه کنجد و دانه آفتابگردان میباشند. دانههای پوستهدار این گروه حاوی لیگنان یک مادهی شیمیاییاند که به هورمونهای اضافی متصل میشود و آنها را از بدن خارج میکنند و دانههای روغنی آنها هم حاوی اسیدهای چرب ضروری هستند که به ساخت هورمونها کمک میکنند. برخی از آنها هم دارای مقادیر فراوانی ویتامین و مواد معدنی مانند روی و سلنیوم هستند که به ترشح هورمونها کمک میکنند. شواهد نشان میدهند که دانههای استفاده شده در این روش ممکن است بهطور غیرمستقیم بر روی چرخه قاعدگی اثر بگذارند و بدین ترتیب میتوانند نقشی در کاهش برخی علائم سندرم پیش از قاعدگی و یائسگی داشته باشند.
یک مطالعه انجامشده نشان داد که مصرف روزانه یک قاشق غذاخوری پودر تخم کتان مرحلهی لوتئال دورهی قاعدگی را طولانیتر میکند. محققان مشخص نمودند تخمکتان با تغییر در نسبت پروژسترون به استرادیول این کار را انجام میدهد و اثر معنیداری در غلظت پروژسترون ندارد. مطالعات فراوان صورت گرفته دیگری هم در این زمینهها حاکی از کاهش علائم سندروم پیش قاعدگی و یائسگی بودند. میتوان گفت که این دانههای خاص ممکن است نقش فعالی در اکولوژی هورمونی شما بازی کنند.
نکاتی مفید برای شما
* بهمنظور اطمینان از وجود دلیلی برای علائم ناتوانکننده در خودتان حتماً با پزشکتان مشورت کنید.
* از تغییرات هورمونی بدن خودآگاه باشید.
* سالم خوابیدن را یاد بگیرید. بعد از غروب آفتاب کمتر از چراغها استفاده کنید. وسایل نورانی را از اتاقخواب خود بیرون ببرید (گوشیهای همراه- رایانه....)
* مراقب کبد خود باشید. چغندر مصرف کنید و از گیاهان مقوی کبد بهرهمند شوید.
* وزن سالمی داشته باشید. نه کم نه زیاد
* فعال باشید. هر روز تحرک داشته باشید
چگونگی مصرف
چگونگی مصرف این دانهها بر اساس فازهای فولیکولی و لوتئال دورهی پریود زمانبندی میگردد. مرحله فولیکولی دوره شما با روز 1 که اولین روز قاعدگی است آغاز میشود. مرحله لوتئال هم از تخمکگذاری شروع میشود در حدود روز 14 یا 15 پریود تا روز 28. از آنجا که مدت این دوره در افراد ممکن است متفاوت باشد پس بسیار مهم است که هر کسی دورههای بدن خود را به خوبی بشناسد و از علائم مربوط به آن آگاه باشد.
1- مرحله فولیکولی روز 1 تا 14 دوره
روزانه یک قاشق غذاخوری از هرکدام بذر کتان و تخم کدوتنبل، این دانهها هر دو غنی از امگا 3 هستند که باعث ترویج غشای سلولی میگردد. دانههای کتان حاوی لیگنان هستند که به استروژن اضافی میچسبند و آن را از بدن خارج میکنند. دانههای کدوتنبل غنی از عنصر روی هستند که در تولید هورمون پروژسترون برای فاز دوم نقش دارند.
٢-مرحله لوتئال از روز 15 تا 28 دوره
روزانه یک قاشق غذاخوری از هرکدام تخم آفتابگردان و دانههای کنجد، این دانهها غنی از امگا 6 هستند. دانههای کنجد حاوی لیگنان بوده و به استروژن اضافی میچسبند. دانههای آفتابگردان حاوی سلنیوم بوده و به کبد در مراحل سمزدایی کمک فراوانی میکنند و بنابراین در تعادل هورمونی نقش بسزایی دارند.
نکاتی قابلتوجه در مصرف دورهای دانهها
1- حتماً از دانههای تازه، خام، ارگانیک و با پوسته استفاده کنید.
2- دانهها را آسیاب کنید تا بدن شما آنها را راحتتر هضم کند مخصوصا بذر کتان.
3- دانههای کنجد با پوست حاوی کلسیم فراواناند که باعث کاهش علائم فاز لوتئال میشوند اما دارای اگزالات زیادی هستند که برای برخی افراد مناسب نیست... مراقب باشید.
4- از محصولات ارگانیک استفاده کنید زیرا مواد شیمیایی استفاده شده در کشاورزی باعث بر هم خوردن تعادلات هورمونی بدن میشوند.
5- دانهها را به سالاد، ماست یا اسموتیهای خود بپاشید و مصرف نمایید.
6- علائم خود را پس از مصرف دورهای دانهها در دفترچهای یادداشت نمایید. گفته میشود که مزایای مصرف پس از حدود 3 ماه آشکار خواهد شد. پس صبور باشید.
7- دانهها مستعد اکسیداسیون هستند از آنها در ظروف دربسته و برای حفظ طراوتشان در یخچال نگهداری کنید.
منبع: دنیای تغذیه - نیکی پاکبین، زیر نظر دکتر درستی
مطالب مرتبط:
افزایش استروژن با مواد غذایی
ایزوفلاونها و نقش آنها در سلامت زنان یائسه
نقش لیگنانها در تغذیه و سلامتی
سویا از تعریق شبانه در خانم ها جلوگیری میکند
چربی سوزی با تنظیم هورمون ها
11 ماده ی غذایی برای تعادل هورمون ها