تبیان، دستیار زندگی
اگر شما هم گیج شده اید و نمی دانید روش طبیعی را برای زایمان خود انتخاب کنید و یا عمل جراحی سزارین را، این مطلب را بخوانید تا با معایب و مزایای هر کدام از این دو روش آشنا شوید...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مزایا و معایب زایمان طبیعی و سزارین


اگر شما هم گیج شده اید و نمی دانید روش طبیعی را برای زایمان خود انتخاب کنید و یا عمل جراحی سزارین را، این مطلب را بخوانید تا با معایب و مزایای هر کدام از این دو روش آشنا شوید و با چشم باز نوع زایمان خود را انتخاب کنید.

علامت سئوال و خانم

اینکه بالاخره زایمان طبیعی بهتر است یا سزارین، بهانه ای شد تا با دکتر شیرین نیرومنش، متخصص زنان و زایمان و همچنین ناهید خداکرمی، رئیس انجمن مامایی ایران صحبت کنیم تا بگویند هر یک از این روش ها چه عوارضی به دنبال دارند تا خانم های بارداری که این مطلب را مطالعه می کنند، با مقایسه هر دو، تصمیم بگیرند به چه روشی زایمان کنند.

زایمان طبیعی
عوارض کوتاه مدت
- انقباض های رحم در حین زایمان مادر


- نامرتب شدن ضربان قلب جنین


- تحت فشار قرار گرفتن بند ناف نوزاد در حین زایمان: در این حالت ممکن است مادر در حین زایمان دچار خونریزی شود.


- خونریزی: تا حد 500 سی سی طبیعی است. اگر میزان خونریزی زیاد باشد و مادر دیر به پزشک مراجعه کند، احتمال اینکه جانش را از دست بدهد وجود دارد.


- تغییر فرم دستگاه تناسلی: افتادگی مثانه یا پارگی قسمت انتهایی واژن، عمدتا در خانم هایی که زایمان های طبیعی متعدد داشته اند و یا جنین درشت دارند، دیده می شود.


- عفونت


- فشار خون بالا

مشکل بی اختیاری دفع ادرار در زنانی که زایمان طبیعی داشته اند، به دلیل افتادگی مثانه شایع تر است

- درد شدید: یکی از روش های کنترل درد، تزریق داروی مسکن داخل عضله است. روش دوم استفاده از گازهای تنفسی است و درد زایمان مادر با تنفس این گاز تا حدودی کاهش پیدا می کند. روش سوم، ایجاد بی حسی از طریق اپیدورال در ناحیه کمر است. داروی بی حسی با استفاده از سوزن باریکی از میان ستون فقرات مادر به داخل فضای اپیدورال تزریق شده و مادر دچار بیهوشی موضعی در ناحیه کمر می شود که این خود عوارضی را در پی دارد.


- تولد دیررس نوزاد در اثر تزریق داروی بی حسی: تزریق داروی بی حسی در فضای اپیدورال، زایمان را به تاخیر می اندازد، یعنی اگر قرار است نوزاد در طول شش ساعت به دنیا بیاید، این زمان به هشت ساعت تغییر پیدا می کند.


- ناتوانی مادر در زور زدن: تزریق داروی بی حسی باعث می شود تا مادر توان لازم برای زور زدن را نداشته باشد و پزشکان از فورسپس برای خارج کردن نوزاد استفاده کنند.


- استرس زیاد برای تولد به موقع نوزاد و جلوگیری از آسیب های بعدی به بچه و مادر

عوارض بلندمدت
- خونریزی های دیررس: یعنی ممکن است بعد از زایمان مقداری از جفت درون بدن باقی مانده باشد و مادر بعد از چند روز دچار خونریزی شده و عفونت کند.


- افتادگی، شل شدگی و باز شدن واژن: خانم ها بیشترین شکایت را از این مورد دارند.


- عدم کنترل ادرار و مدفوع: عدم کنترل ادرار شایع تر است. عدم کنترل مدفوع در مادرانی دیده می شود که ماهیچه های اسفنکتر مقعدشان در موقع زایمان آسیب دیده باشد.

عوارض برای نوزاد
- مرگ جنین در داخل رحم: اگر نوزاد به موقع متولد نشود، یا صدای قلب جنین افت کند و به کمتر از 120 ضربه در دقیقه برسد و پزشک معالج این احتمال را بدهد که بچه تا 10 الی 15 دقیقه آینده به دنیا نخواهد آمد، در این صورت جنین داخل رحم مادر جانش را از دست می دهد.


- خونریزی و شکستگی جمجمه نوزاد: وقتی خروج جنین با مشکل مواجه شود، پزشکان با استفاده از یک وسیله به نام فورسپس یا دستگاه مکش، نوزاد را از شکم خارج می کنند. افراد غیرمتخصص نباید از این وسیله استفاده کنند، چرا که گاهی باعث به وجود آمدن آسیب هایی به مغز و جمجمه بچه و همچنین پاره شدن مجرای تناسلی مادر می شود.

مزایا
- جمع شدن سریع رحم


- سرپا شدن: اگر مادر بعد از زایمان طبیعی در قسمت انتهایی واژنش برش نداشته باشد، یکی دو ساعت بعد می تواند بنشیند. در صورتی که برش داشته باشد، با استفاده از داروی مسکن در کمتر از شش ساعت می تواند سرپا شود، اما نمی تواند فعالیت های روزمره اش را داشته باشد.


- ارتباط بهتر نوزاد با مادر: در زایمان طبیعی چون نوزاد بلافاصله در آغوش مادر قرار می گیرد، نوزاد از اولین شیر مادر که به نوعی واکسن هم هست، تغذیه کرده و تکامل بهتری پیدا می کند.
علاوه بر اینها مادر هر چه زودتر نوزادش را در آغوشش بگیرد، خونریزی پس از زایمانش کمتر خواهد بود.

سزارین
نوعی عمل جراحی است که در آن با برش دادن بخشی از پوست شکم، رحم باز شده و بعد از اینکه مادر تحت بیهوشی عمومی قرار می گیرد و یا از ناحیه کمر بی حس می شود، نوزاد به دنیا می آید.

چون ترشح شیر در مادرانی که سزارین کرده اند، دیرتر اتفاق می افتد، بنابراین ضایعات پستانی همچون زخم شدن نوک پستان ها یا التهاب پستان ها در آنها بیشتر دیده می شود

عوارض کوتاه مدت
- خونریزی زیاد: هزار و حتی دو هزار سی سی. در خانم هایی که دوقلو یا چند قلو باردار بوده اند، خونریزی بیشتر اتفاق می افتد. برای این خانم ها همیشه باید خون آماده در اتاق عمل وجود داشته باشد.


- عفونت: در سزارین نسبت به زایمان طبیعی به دلیل وجود محل برش در زیر شکم، احتمال بروز عفونت از درصد بالاتری برخوردار است.


- بیهوشی: ممکن است مادر نسبت به داروهای بیهوشی از خود حساسیت نشان دهد و مشکلات ریوی و تنفسی پیدا کند. حتی احتمال دارد دچار سردردهای شدید هم بشود.


- فشار خون بالا


- چسبندگی داخل رحمی: در صورت وجود این مشکل، در سزارین بعدی وقتی پزشک مادر را تحت عمل جراحی قرار می دهد، جنین خارج می شود اما جفت نه؛ چرا که جفت داخل عضلات رحم فرو رفته است. به همین علت پزشک مجبور می شود رحم را برای جلوگیری از مرگ مادر، از شکم خارج کند.


- صدمه به احشای داخل شکم مادر در هنگام سزارین


- تشکیل لخته خون در عروق پاها: این لخته همراه با قرمزی و ورم است و عوارض ریوی ایجاد می کند. اگر این لخته درمان نشود، وارد جریان خون مادر شده و آمبولی ریه می دهد. در آمبولی ریه هم بیمار دچار تنگی نفس می شود و در خانم ها بسیار کشنده است. این لخته در خانم های چاق، کسانی که زایمان سزارین زیادی داشته یا زیاد استراحت کرده اند، دیده می شود.


- ارتباط نوزاد و مادر کم : عدم موفقیت کافی در شیردهی و گرفتن سینه مادر توسط نوزاد

عوارض بلندمدت
- دیرتر جمع شدن رحم: در سزارین بیشتر است و علل مختلفی دارد. استفاده از داروهای بیهوشی، داشتن فیبروم های رحمی، خانم هایی که جنین درشت داشته اند یا دوقلو یا چند قلو باردار بوده اند و سزارین کرده اند.


- عفونت محل سزارین: در کسانی که کیسه آبشان پاره شده است یا درگیر ترشحات عفونی شده اند و علائمی مثل تب، قرمزی، تورم و خروج ترشحات چرکی از محل برش دارند.


- ضایعات پستانی: چون ترشح شیر در مادرانی که سزارین کرده اند، دیرتر اتفاق می افتد، بنابراین ضایعات پستانی همچون زخم شدن نوک پستان ها یا التهاب پستان ها در آنها بیشتر دیده می شود.


- افسردگی


- ناباروری ثانویه

عوارض برای نوزاد
- عواقب کوتاه مدت: کم وزنی، نیاز بیشتر به مراقبت های ویژه، عدم تکامل دستگاه گوارش، زردی و اختلال تنفسی


- عوارض درازمدت: بیشتر به آسم، دیابت و چاقی مبتلا می شوند و خود چاقی زمینه ساز بروز بیماری های قلبی –- عروقی و انواع سرطان ها خواهد بود.

مزایا
- در زایمان طبیعی درد پیش از زایمان و پس از آن دیده می شود، اما درد سزارین عمدتا پس از زایمان در محل برش حس می شود و به کمک داروهای مسکن تزریقی و خوراکی می توان آن را رفع کرد.


- میزان استرس کم است.

بخش سلامت تبیان

منبع: مجله همشهری تندرستی


مطالب مرتبط:
چه مواقعی مادر باید سزارین شود؟
مراقبت‌های قبل و بعد از سزارین
15 پرسش و پاسخ درباره سزارین
علائم زایمان غیر از درد چیست؟
5 خطر سزارین بعد از هفته 40 بارداری
اگر می‌خواهید زایمان طبیعی داشته باشید
فواید زایمان طبیعی برای مادر و نوزاد
مقایسه ای بین سزارین و زایمان طبیعی
خطرات سزارین برای مادر و كودك
همه چیز درباره ی سزارین (1)
همه چیز درباره ی سزارین (2)

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.