تبیان، دستیار زندگی
با گشتی در بازار اسباب بازی فروشی تهران می توان این طور قضاوت کرد که بازار اسباب بازی ایران در قبضه چین است
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

واردات اسباب بازی قانون دار شد

با گشتی در بازار اسباب‌بازی فروشی تهران می‌توان این طور قضاوت کرد که بازار اسباب‌‌بازی ایران در قبضه چین است

فرآوری : طاهره رشیدی - بخش اجتماعی تبیان
اسباب بازی

در اینکه اسباب‌بازی در پرورش خلاقیت کودکان تأثیرگذار است شکی نیست اما اینکه چه اسباب‌بازی و با چه کیفیتی به کشور وارد می‌شود امری است که نیاز به کمی تأمل دارد.

در چند سال گذشته به لطف برخی تصمیمات مسئولان درهای کشور به روی واردات باز شده و ایران به بهشتی برای کالاهای وارداتی تبدیل شد.

در این بین چین گوی سبقت را از رقیبان خود ربود و به اولین صادرکننده کالا به ایران شد.

بر اساس آمار گمرک در سال گذشته 5 میلیون و 362 هزار تن کالا به ارزش 12 میلیارد و 561 میلیون دلار از چین به ایران وارد شد، امری که با گشت و گذار در سطح شهر کاملا مشهود است.

با گشتی در بازار اسباب‌بازی فروشی تهران می‌توان این طور قضاوت کرد که بازار اسباب‌‌بازی ایران در قبضه چین است.

بر اساس این گزارش در ویترین اکثر مغازه‌های اسباب‌بازی فروشی انواع کالاهای چینی خودنمایی می‌کنند.

هر چند که برخی از این اسباب بازی‌ها کیفیت خوبی دارند اما برای این کیفیت نیز باید قیمت گزافی پرداخت.

براساس آمار گمرک در سال گذشته 25 هزار و 418 تن بازیچه، اسباب‌بازی و لوازم ورزش و اجزا و قطعات آن به ارزش 72 میلیون و 573 هزار و 275 دلار به ایران وارد شد

به عنوان مثال یک ماشین کنترلی از 50 هزار تومان به بالا قیمت دارد که بسته به نوع و مدل و امکانات قیمت آن حتی ممکن است میلیونی نیز بشود.

همچنین انواع عروسک با لوازم جانبی نیز از 100 هزار تومان به بالا قیمت دارند و برای خرید هلیکوپتری که قادر به پرواز است باید بیش از 100 هزار تومان هزینه کرد.

هر چند که در برخی مناطق شمالی تهران اسباب‌بازی‌های برند با قیمت‌های میلیونی به فروش می‌رسد اما در این بین مغازه‌های در مناطق متوسط و جنوبی‌تر نیز هستند که اسباب‌بازی‌های بی‌کیفیت چینی را با قیمت مناسب آن منطقه به فروش می‌رسانند.

در اینکه اسباب‌بازی در پرورش خلاقیت کودکان تأثیرگذار است شکی نیست اما اینکه چه اسباب‌بازی و با چه کیفیتی به کشور وارد می‌شود مسئله‌ای است که نیاز به کمی تأمل دارد.

این گزارش می‌افزاید قوانینی نیز برای واردات اسباب‌بازی به کشور وضع شده تا از ورود کالاهای بی‌کیفیت جلوگیری شود اما هنوز هم این گونه کالاها در بازار خودنمایی می‌کند و این طور به نظر می‌رسد که اسباب‌بازی‌های استاندارد با توجه به قیمت بالایی که در برخی مناطق دارد تنها نصیب گروه خاصی از جامعه می‌شود.

افزایش 36 درصدی واردات اسباب‌بازی و لوازم ورزش

براساس آمار گمرک در سال گذشته 25 هزار و 418 تن بازیچه، اسباب‌بازی و لوازم ورزش و اجزا و قطعات آن به ارزش 72 میلیون و 573 هزار و 275 دلار به ایران وارد شد.

این میزان واردات در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته از نظر وزنی 36.28 درصد و از نظر ارزشی 41.69 درصد افزایش را نشان می‌دهد.

گفتنی است در اسفند ماه سال گذشته نیز 2 هزار و 828 تن بازیچه،‌ اسباب‌بازی و لوازم ورزشی و اجزا آن به ارزش 8 میلیون و 60 هزار و 362 دلار به ایران وارد شد.

بازیهای کودکانه هدف تهاجم فرهنگی غرب

این روند به طرز بسیار نگران کننده ای پیش می رود حتی دشمنان فرهنگی ما با تغییر الگوی مصرف مواد مخدر از سنتی به صنعتی پا را فراتر نهاده اند و این بار سلامت جامعه را هدف قرار داده اند. نوع مواد مخدر این روزها به شکلی شده است که فرزندان در کنار والدینشان مواد مخدر توهم زا را مصرف می کنند و خانواده ها حتی از نام این مواد و مضرات مصرفشان نا آگاهند.

در حالی دنیای غرب در راستای تاثیر بر فرهنگ و دین ما که پایه اعتقادی و ارزشی زندگی جامعه محسوب می شود میلیاردها دلار صرف می کنند و ساعتها فکر و مطالعه را صرف بررسی راهکارهای مختلف انحطاط جامعه و خانواده ها می کنند این سوال مطرح می شود که از سوی جبهه مقابل چه اقدامی برای جلوگیری از این صدمات انجام شده است؟

بعضا حرکتهای برخوردی در برخی موارد حتی نتیجه ای همسو با ترویج فرهنگ غرب را نیز به دنبال داشته است.

رواج حرکتهای شعاری در عرصه فرهنگ

در حقیقت نه تنها در این عرصه هیچ کاری نشده است بلکه تمام اقدامات به گونه ای تابلو محور و شعاری بوده است و اکثر کودکان ما هیچ گونه آشنایی از الگوهای فرهنگی خود ندارند اما در این آشفته بازار برنامه ریزی دقیقی از آن سوی مرزها برای حک کردن ذهن کودکان ایرانی در حال انجام شدن است.

یک کودک ایرانی از زمانی که چشم از خواب باز می کند در اتاقش جز عروسک "باربی"، "مرد عنکبوتی"، "انگری برد"، "سوپر من" و نمادهای فرهنگ غربی نمی بیند.

جذابیتهای این نمادهای غربی زمانی پر رنگ تر می شود که می بینیم در پس ورود این عروسکها به بازار اسباب بازی ایران حرکت دیگری نهفته است. هر یک از این عروسکها وابسته به یک انیمیشن هستند که متاسفانه حتی از رسانه ملی نیز پخش می شوند و هر یک از این انیمیشنها ساعتها کودکان ایرانی را در طول روز پای جعبه جادویی نگاه می دارند و ذره ذره فرهنگ غرب را ملکه ذهن کودکان می کنند.

خلاء وجود اسباب بازیهای ایرانی در بازار

این روزها در حالی هیچ حرکت فرهنگی برای الگو سازی نمی شود که در حرکتی برخوردی چندی قبل از توزیع اسباب بازیهای مروج فرهنگ غرب در جامعه جلوگیری شد هر چند این امر خود می تواند آغازی برای مقابله با تهاجم فرهنگی در این زمینه باشد اما این سوال مطرح می شود که در نبود این اسباب بازیها چه راهکاری برای جایگزین آنها شده است.

در حقیقت نه تنها در این عرصه هیچ کاری نشده است بلکه تمام اقدامات به گونه ای تابلو محور و شعاری بوده است و اکثر کودکان ما هیچ گونه آشنایی از الگوهای فرهنگی خود ندارند اما در این آشفته بازار برنامه ریزی دقیقی از آن سوی مرزها برای حک کردن ذهن کودکان ایرانی در حال انجام شدن است

آیا فقط این اسباب بازیها نباید باشند؟ آیا عدم حضور فیزیکی آنها مشکل را حل می کند؟ آیا مسئولان فرهنگی ندیده اند که در غیاب این اسباب بازیها متاسفانه در شبکه های تلویزیونی هر روز انیمیشن های مربوط به این اسباب بازیها پخش می شود؟

بیگانه هایی در دست کودکان ایرانی

به نظر می رسد پس از سالها از یک خواب عمیق بیدار شده ایم و می بینیم در خانه هایمان بیگانه هایی وجود دارند که ما افکار و ذهنیات ما سازگار نیستند و اولین کار را که نظرمان آمده حذف این بیگانه ها است.

اگر بر روی اسباب بازیهای عرضه شده در یک فروشگاه مطالعه انجام شود حتی یک درصد از آنها نیز ایرانی نیستند و اگر هم باشند در حال ساخت نمونه هایی خارجی با کیفیت بسیار پائین تر هستند.

متاسفانه در کشور ما حتی تکنولوژی ساخت ماشینهای کوچک برای کودکان نیز به صورت مناسب وجود ندارد و اگر هم در برخی جاها کپی برداری صورت گیرد در اکثر موارد برچسبی از نمادهای غربی را به همراه دارند.

پیش نهاد می کنیم برای یک بار هم که شده یکی از این عروسکها را به دست بگیریم وزن این عروسکها آنقدر زیاد است و ابعاد آنها نامتناسب که به سادگی قابل حمل نیستند.

این نشان می دهد که ما مطالعه لازم را برای جایگزینی اسباب بازیهای غربی انجام نداده ایم و این درحالی است که ما برای فرهنگ کودکانمان اتاق فکر می خواهیم و در نهایت ضمانت اجرایی که این افکار فرهنگی در مهدهای کودک و مدارس اجرا شود و رفته رفته بتوانیم اسباب بازیهای فروشی را به مکانی برای عرضه فرهنگ غنی خودمان تبدیل کنیم.


منبع : تابناک / خبرگزاری مهر

جایگزین مناسب برای باربی

 طنازی باربی پشت ویترین بی خبری

بازی نرم باربی ها با کودکان
مراقب عروسک های باربی باشید!
عروسک های زنده به بازار می آیند!