چطور غبغب تان را آب کنید؟
غبغب سن و سال نمی شناسد. مرد و زن هم ندارد. حالتی نازیبا زیر چانه ایجاد می کند که خوشبختانه راه درمان دارد. کافی است علت بروز آن شناسایی شود تا بتوان رفعش کرد.
دکتر محمدعلی نیلفروش زاده ، متخصص پوست و رییس مرکز تحقیقات پوست و سلول های بنیادی در این باره می گوید:
«بعضی افراد از نظر ژنتیکی هنگام چاق شدن مستعد ابتلا به غبغب و چاقی صورت هستند.
در برخی افراد نیز اختلالات اسکلتی وجود دارد و زوایای آناتومیک صورت در آنها استاندارد نیست.
نیمه تحتانی صورت یعنی فک پایین، لب پایین و چانه زوایای استانداردی دارد، اما فردی که فک تحتانی کوچکی دارد، حالتی مثل غبغب پیدا می کند.
در خانم های سالمند نیز به دلیل شل شدن پوست در ناحیه گردن، غبغب ایجاد می شود.
درمان بر حسب دلیل بروز غبغب متفاوت است. اگر علت بروز آن، کوچکی یا عقب رفتگی فک پایین باشد، باید با عمل جراحی زیبایی آن را اصلاح کرد.
در افرادی که ترکیبی از تجمع چربی و اختلالات اسکلتی را دارند، علاوه بر جراحی زیبایی باید با روش هایی مثل لیپولیز، لیپوساکشن و ... چربی اضافی را برطرف کرد.
در افراد سالمند غبغب را نمی توان با لیزر و RF یا رادیوفرکوئنسی برطرف کرد و باید پوست را به روش جراحی کشید، البته با گذر زمان چون روند پیری ادامه دارد، این مشکل عود می کند.
دزوکسی کولیک اسید نیز ترکیبی است که در مزوتراپی استفاده می شود و می توان به کمک آن چربی ناحیه غبغب را از بین برد، گرچه در مقاله های علمی اثر فوق العاده ای از آن دیده نشده است.»
دکتر محمد فصیحی دستجردی ، متخصص بیماری های عفونی و محقق طب سنتی معتقد است:
«در طب سنتی، رفع چربی غبغب درمان دارویی ندارد، بلکه توصیه بر ریاضت است. ریاضت به گفته حکمای طب سنتی یعنی ورزش و بهترین ورزش هم پیاده روی است.
مصرف کمتر غذاهایی که باعث تجمع چربی در ناحیه غبغب می شوند مثل برنج نیز توصیه شده است.
افرادی که از نظر ژنتیکی زمینه ابتلا به غبغب را دارند، بهتر است یا برنج نخورند یا برنج سبوس دار میل کنند، زیرا سبوس جلوی تجمع چربی در ناحیه غبغب را می گیرد.
ابن سینا نیز برای رفع چربی غبغب، حمام خشک را توصیه کرده است که امروزه از آن به سونا تعبیر می شود.
سونای خشک به شرطی که بیش از هشت دقیقه ادامه نیابد، می تواند در رفع چربی ناحیه زیر چانه به همراه ورزش و تغذیه مناسب مفید باشد.»
دکتر مجتبی امیری ، متخصص پوست و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله نیز درباره روش درمان غبغب می گوید:
«درمان اصلی غبغب، لاغر کردن و سوزاندن چربی های اضافه با ورزش و رعایت رژیم غذایی سالم است.
اگر فردی نتواند به این روش چربی های تجمع یافته در غبغب را رفع کند و ظاهر برایش ناخوشایند باشد، باید با روش های تهاجمی این چربی را بردارد.
ساده ترین و موثرترین روش تهاجمی در حال حاضر، ساکشن است. لیزر لیپولیز یا کرایولیپولیز درمان های کمکی هستند که اصل کار آنها نیز ساکشن است.
تزریق برخی داروها نیز به تجزیه چربی ناحیه غبغب کمک می کند، اما عوارض ناشی از مصرف این داروها مشخص نیست و به همین دلیل استفاده از آنها توصیه نمی شود.
برخی از این داروها باعث ایجاد فیبروز یا جوشگاه می شوند و باید در تجویز آنها دقت کرد.
نکته بسیار مهم دیگر اینکه در سنین بالا، تجمع چربی در ناحیه زیر چانه با شلی پوست همراه است. وقتی پوست ناحیه خیلی شل باشد، برداشتن چربی باعث افتادگی بیشتر پوست می شود.
در این شرایط انجام رادیوفرکوئنسی یا RF بعد از ساکشن به سفت شدن نسبی ناحیه کمک می کند، اما تمام این کارها تا حدی کمک کننده هستند و حتی بعد از ساکشن اگر فرد تغذیه و رژیمش را رعایت نکند، غبغب دوباره برمی گردد.»
دکتر احمد باقری مقدم ، متخصص طب ورزشی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بیان می کند:
«به کمک ورزش می توانید در کنار برنامه غذایی، چربی ذخیره شده در ناحیه غبغب را از بین ببرید.
تمرین های زیر به رفع چربی این ناحیه کمک خواهد کرد:
- سر و گردن را صاف نگه دارید. فک پایین را جلو بکشید. سرتان را تا حد ممکن عقب ببرید و به سقف نگاه کنید. دهانتان را تا حد ممکن باز کنید و همزمان فک پایین را به سمت جلو بکشید. آرام دهانتان را ببندید و سر را به حالت عادی برگردانید. این تمرین را 10 تا 15 بار یا تا زمانی که ماهیچه های اطراف فک خسته شوند، ادامه دهید.
- سرتان را عقب ببرید و به سقف نگاه کنید. لب پایین را بکشید و لب بالا را به کمک آن پوشش دهید. فک پایین را به سمت بالا بکشید، طوری که احساس کنید عضلات گردن کشیده می شوند. این وضعیت را برای 5 ثانیه حفظ کنید. بعد عضلات را شل کنید و سر را به وضعیت طبیعی برگردانید. این تمرین را 5 مرتبه یا تا زمانی که عضلات گردن و فک خسته شوند، ادامه دهید.
- سرتان را صاف نگه دارید و روبرو را نگاه کنید. زبانتان را تا حد ممکن بیرون بیاورید و پایین بکشید و سعی کنید با نوک زبان چانه را لمس کنید. 30 ثانیه یا تا زمانی که حس کنید ماهیچه های پشت زبان و چانه می سوزد، در این وضعیت بمانید. زبان را بالا بیاورید تا استراحت کند و دوباره این تمرین را 3 تا 5 مرتبه تکرار کنید.»
چند ورزش مفید دیگر
برای کشیدن عضله ناحیه غبغب ، چندین ورزش راحت دیگر نیز وجود دارد. توصیه میکنیم ورزشهای زیر را روزی دو بار انجام دهید:
- کف دستها را مدت 10 ثانیه به پیشانیتان فشار دهید. باید حس کنید که گردن و چانهتان سفت شدهاند.
این حرکت را، البته این بار با قرار دادن دست در پشت سر، تکرار کنید.
همین حرکت را در دو طرف سر نیز تکرار کنید. در این حالت، دست خود را به شکل پیاله کرده و آن را روی گوش خود قرار دهید و ورزش مذکور را انجام دهید.
- در ورزش دیگری که برای رفع این مشکل پیشنهاد میکنیم، باید به این ترتیب عمل کنید: چانهتان را بالا بگیرید و دهان خود را باز و بسته کنید؛ انگار که آدامس میجوید. در این ورزش، باید حس کنید که عضلات آرواره تا گردن شما سفت شدهاند.
- دهان خود را باز کنید، خیلی آهسته سر خود را به عقب خم کنید و در همین حال بمانید. حالا لب پایین را تا روی لب بالای خود حرکت دهید و این حرکت را چند بار انجام دهید.
- همانطور که سرتان در حالت عادی قرار دارد (بدون خم کردن آن به هر جهتی)، سعی کنید لب پایین خود را به بینیتان بزنید. البته این اتفاق تقریبا غیر ممکن است، اما تلاش برای انجام چنین کاری، برای هدف شما مفید خواهد بود.
- بیرون آوردن زبان از دهان، آن هم به طور مداوم و پشت سر هم، عضلات دهان و صورت را تقویت میکند و در از بین بردن غبغب موثر خواهد بود.
منابع:
هفته نامه سلامت – سمیه مقصودعلی
افکارنیوز
مطالب مرتبط:
بایدها و نبایدهای لیزر لیپولیز
روش های رفع چین و چروک چهره
پشت رایانه اخم نکنید
توصیههای ضدچروک