تبیان، دستیار زندگی
دوران عید با دومین گذرگاه طلایی کنکور، یکی از فرصت های بسیار مهم در کنکور است که تاثیر زیادی بر نتیجه داوطلبان آن خواهد داشت. تعطیلات عید به طور معمول از 25 اسفند شروع می شود و تا 14 فروردین ادامه دارد و در صورتی که به صورت درستی از آن استفاده می شود....
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

این فرصت طلایی را از دست ندهید

با قوت ادامه بده

دوران عید با دومین گذرگاه طلایی کنکور، یکی از فرصت های بسیار مهم در کنکور است که تاثیر زیادی بر نتیجه داوطلبان آن خواهد داشت. تعطیلات عید به طور معمول از 25 اسفند شروع می شود و تا 14 فروردین ادامه دارد و در صورتی که به صورت درستی از آن استفاده می شود، شامل 12 روز مطالعاتی خواهد بود. دانش آموزان در این 12 روز مطالعاتی می توانند روزانه 10 ساعت مطالعه کنند که حدود 120 ساعت می شود.

ممکن است شما معتقد باشید که با مطالعاتی که در طول سال تحصیلی داشته اید، بهتر است که در این ایام استراحت کنید؛ اما بدانید که بسیاری از رقبای شما در این دوران مطالعه خواهند کرد و به طور قطع اگر شما این کار را انجام ندهید از آن ها فاصله خواهید گرفت؛ پس یکی از دلایل موفقیت داوطلبان برتر، این است که در چنین زمان هایی که دیگران درس نمی خوانند، به خوبی از وقت و فرصت خود استفاده کرده اند.

البته حساسیت روزهای نوروز برای داوطلبان کنکور به این معنی نیست که آن ها در تعطیلات نوروز فقط و فقط درس می خوانند و استراحت و تفریح را بر خود حرام کنند، بلکه به این مفهوم است که آن ها باید با یک برنامه ریزی درست و حساب شده از این روزها بهترین استفاده را ببرند. در این دوره کوتاه، شما می توانید به جهش قابل ملاحظه ای دست یابید. برای آن که شما عزیزان داوطلب بدانید که چگونه می توانید در این ایام در نهایت آرامش به درس هایتان رسیدگی کرده و استراحت و تفریح نیز داشته باشید این مقاله را مطالعه کنید.

مطالعه در دوران عید، دو مزیت مهم دارد:


1- آمادگی مطالعاتی شما افت نمی کند.
حتما برای شما یا یکی از دوستانتان هم اتفاق افتاده است که در سال های گذشته به دلیل مطالعه نکردن یا کم کردن مطالعه در دوران عید یا تابستان، پس از شروع مجدد مطالعه احساس کرده اید که کار دشواری در پیش دارید. البته در سال های گذشته به دلیل نبودن حساسیت ویژه، این موضوع اهمیت چندانی نداشت، ولی در سال شرکت در کنکور، ارزش لحظات بسیار زیاد و تعیین کننده است. یکی از زمان هایی که ممکن است شما در آن دچار افت یا پیشرفت تحصیلی خوبی شوید همین ایام عید است که تا آخر تعطیلات همین گونه باشید و به راحتی زمان های مهم خودتان را از دست دهید.


2- فاصله خود را با رقبایتان حفظ خواهید کرد.
در دوران عید، برخی از داوطلبان کنکور که رقبای شما نیز محسوب می شوند، درس می خوانند و برخی دیگر درس نمی خوانند؛ در این صورت، اگر شما خوب مطالعه کنید، از کسانی که درس نخوانده اند، سبقت گرفته و در ضمن فاصله خود را نسبت به دانش آموزانی که درس خوانده اند، نیز حفظ کرده اید؛ پس برای دست یابی به یک رتبه خوب، لازم است که در روزهای عید به خوبی درس بخوانید و با برنامه ای حساب شده وارد عمل شوید.


حالا که اهمیت مطالعه در روزهای تعطیل نورزو را به خوبی دریافتید، لازم است تا با برنامه درسی خوب، خود را برای این کار آماده کنید. باز هم تکرار می کنم: حتما به این موضوع توجه داشته باشید که به طور قطع، دسته ای از داوطلبان در روزهای عید مطالعه نخواهند کرد و اگر شما جزء این گروه نباشید، عقب خواهید ماند. برای یک مطالعه خوب و مثمر ثمر حتما به مسائل زیر توجه داشته باشید:


الف- انگیزه و عمل را با هم به کار گیرید

تعطیلات عید برای بسیاری از مردم و از جمله تک تک شما داوطلبان عزیز، جذابیت خاصی دارد؛ زیرا علاوه بر دید و بازدید، برنامه های سرگرم کننده تلویزیون یا مسافرت هایی که ممکن است به نقاط دور یا نزدیک انجام شود، این روزها را با زیبایی های خاصی همراه می کند. ممکن است دوست داشته باشید که در ایام نوروز مطالعه کنید، اما حال و حوصله کار کردن را نداشته باشید؛ به ویژه اگر کار سختی مثل مطالعه در روزهایی باشد که بیشتر مردم در آن مشغول تفریح و شادی باشند. برای اینکه شروع به کار کنید و قدم اول را بردارید، به این فکر کنید که داوطلبان زیادی مشغول به مطالعه هستند و اگر شما هم این کار را انجام دهید، می توانید نتیجه بسیار خوبی بگیرید و سال بعد در چنین روزهایی، فارغ از هرگونه عذاب وجدان و ناراحتی، به شادی و تفریح مشغول باشید.


سریع شروع کنید. وقتی شروع کردید، برداشتن قدم های بعدی ساده تر می شود و می بینید که کار مورد نظر، آن قدرها هم که فکر می کردید، سخت نیست، در ضمن توجه داشته باشید که رسیدن به هدف های شخصی، بیشتر با فشار روانی همراه است؛ زیرا بیشتر اوقات برای رسیدن به هدف با موانع مختلفی رو به رو می شویم. اگر به راحت بودن زندگی معتقد باشید و خیال کنید که دیگران تلاش نمی کنند و موفق می شوند، به این نتیجه می رسید که مشکلی در کار شما وجود دارد و در نتیجه در برخورد با هر مشکلی از آن صرف نظر می کنید و جزئی ترین ناکامی ها برای شما غیر قابل تحمل می شود. پرکارها می دانند که زندگی پر از سختی است و می دانند که در راه رسیدن به هدف، موانع و ناکامی های متعددی در انتظار آن هاست. به همین دلیل، این افراد موانعی را می پذیرند و با عزمی جزم به مقابله با آن ها می روند.


ب-  از شکست نهراسید

با قوت ادامه بده

بسیاری از داوطلبان عزیز، که تا الان مطالعه خیلی خوبی برای کنکور نداشته اند، گمان می کنند که این ایام دیگر برای مطالعه دیر است. اگز شما نیز جزء این گروه هستید، به جای آن که تسلیم افکار منفی شوید، نحوه برخورد با این افکار را بیاموزید تا تحت تاثیر آن ها قرار نگیرید. این افکار را یادداشت کنید تا بتوانید طرز فکر و احساستان را تغییر دهید.

با نوشتن افکار منفی متوجه می شوید که دلیل طفره رفتن شما از کار، این است که درباره آن به طور غیر منطقی فکر می کنید؛ برای مثال، شما فکر می کنید که ایام نوروز برای مطالعه تمام دروس دیر و این موضوع از توان شما خارج است. ما به شما پیشنهاد می کنیم که به جای نگرانی، کاری را که می خواهید انجام دهید. در یک جدول بنویسید و به جای تفکر همه یا هیچ، به خود بقبولانید که مجبور نیستید همه کارها را در این ایام انجام دهید. همین که هر روز بخشی از درس های خود را مطالعه کرده یا چند تمرین حل کنید احساس بهتری خواهید داشت و دیگر به خود بدهکار نیستید.


پ-   مهم ها را دریابید
نگاهی به آنچه قبلا مطالعه کرده اید، بیندازید و ببینید که کدام یک از دروس را خوب مطالعه کرده و کدام ها را ضعیف هستید و اصلا طبق بودجه بندی دروس، کدام درس ها یا مباحث مهم ترند و وضعیت شما در این درس ها چگونه است؟ وقتی به این سوالات پاسخ دادید، می توانید برنامه خوبی را برای خود تنظیم کنید.


ت-  برنامه ریزی کنید

برای کنکور ۹۳ چه منابعی را مطالعه کنیم؟

اگر درباره زمان شروع کار خود تصمیم گرفته اید، بدانید که بلندترین گام را برای رسیدن به هدف برداشته اید، حتی پس از  برنامه ریزی امکان دارد با وجود آن که تصمیم جدی گرفته اید، به برنامه خود پایبند نباشید و در اجرای آن کوتاهی کنید؛ در این صورت، لازم است فهرستی از عواملی که ممکن است شما را از شروع کار بازدارد تهیه کنید و سپس به یافتن راه حل هایی برای برخورد با این مسائل بیندیشید.

این روش به شما کمک می کند تا نگرش جامع تری نسبت به کاری که تصمیم گرفته اید، داشته باشید و خواهید دیدی که بیشتر اوقات، یافتن یک راه حل موثر، راحت تر از آن است که تصور می کنید.


ث-  توانتان را در نظر بگیرید

یکی از بزرگترین مشکلاتی که داوطلبان را بسیار زود از مطالعه خسته می کند، این است که برنامه درسی خود را بالاتر از توان و یادگیری خود در نظر می گیرند. این موضوع باعث می شود تا وقتی اولین مراحل مطالعه طبق انجام نشود، شما داوطلب عزیز دچار یاس و ناامیدی شده و دست از کار بکشید؛ به عنوان نمونه، برخی از داوطلبان که بعضی از دروس را تا الان مطالعه نکرده اند، گمان می کنند که می توانند آن را در ایام عید به پایان برسانند و وقتی در روزهای اول دچار مشکل می شوند و کند پیش می روند، زمین و زمان را مقصر دانسته و دست از مطالعه می کشند. به خودتان کمک کنید، با وجودتان رو راست باشید و با در نظر گرفتن کاستی ها و نقاط قوت خود، یک برنامه ایده آل و خوب چیده و به آن پایبند باشید؛ در این صورت، اگر دچار یاس گردیدید، به خود نهیب بزنید که هنوز زمان زیادی را در دست دارید و با کمی تلاش و کوشش بیشتر می توانید به برنامه تان عمل کنید و سپس مجددا برنامه خود را مطالعه کرده و آن را متعادل تر کنید.


ج-  در بهترین مکان مطالعه کنید
فضای خانه ها در دوران عید معمولا به دید و بازدید، شلوغ و نامناسب برای مطالعه است. ممکن است که حضور شما در منزل، مهمانان یا شما را ترغیب کند تا برای مدت کوتاهی هم که شده در دید و بازدیدها شرکت کنید. همین موضوع کافی است تا برای ساعت های متوالی، وقت و فکر شما درگیر شود. توصیه می کنیم که در دوران عید، مکان ساکتی را انتخاب کنید. اگر امکان انجام چنین کاری برای شما وجود ندارد، بکوشید که خود را عادت دهید تا بر اساس ساعت مطالعاتی که از پیش تعیین می کنید، عمل نمایید؛ به این ترتیب که در اتاق خود بمانید و توجهی به رفت و آمدها نداشته باشید و در جواب مهمانی که به اتاق شما می آید، با متانت اشاره کنید که در حال درس خواندن هستید و زمان دیگری را به دیدن وی و صحبت با او اختصاص خواهید داد. یادتان باشد که گفتن یک نه کوچک، بهتر از عذاب وجدان چند ساعته بیان کردن یک بله دردسر ساز است.


چ- خوش بگذرانید
خوش گذرانی فقط به این نیست که شما در ایام عید مشغول دید و بازدید و مسافرت و ... باشید. می توانید سه روز کامل از این پانزده روز را برای خودتان تعطیل کنید و در آن سه روز، فقط به استراحت و و تفریح در هوای دلچسب بهاری و مهمانی و تمدد اعصاب بپردازید. در این سه روز، به هیچ عنوان مطالعه نکنید. بازی فکری و بحث و جدل نداشته باشید و بیشتر به انجام فعالیت های فیزیکی و گفتن و خندیدن و ورزش و تحرک سبک و استفاده از هوای بهاری بپردازید. ممکن است که در دید و بازدیدهای عید، به فامیل و دوست و آشنایانی که پشت کنکور هستند، برخورد کنید. مواظب باشید که در برخورد با این افراد و صحبت های آن ها روی شما تاثیر نگذارد.


مرکز یادگیری سایت تبیان