١١) جزء دوازدهم قرآن کریم، آیات ١١٣ الی ١٢٣سوره ی هود
ظلم، آتش است
ظلم و ستم آتش است و نزدیكى و اعتماد به ظالم، تماس با آتش. خداوند مهربان هشدار مىدهد:
و به كسانى كه ستم كردند، اعتماد نكنید، كه آتش به شما مىرسد و براى شما غیر از خدا دوستانى نخواهد بود. سپس یارى نمىشوید.
آیهی 113
نماز بدىها را پاك مىسازد
نماز، بدىها و پلیدىها را از انسان دور مىكند و جان او را پاك مىسازد. حضرت على(ع) از پیامبر اكرم(ص) نقل فرموده است كه: «نمازهاى پنجگانه براى امت من همچون نهر آب جارى است كه بر در خانهی یكى از شما باشد و او خود را در شبانهروز پنج بار در آن بشوید. آیا دیگر چركى بر تن وى باقى خواهد ماند؟»
حضرت على(ع) در نهجالبلاغه مىفرماید: «نماز گناهان را مىزداید، چنان كه برگ را از درخت بزدایند؛ و گناهان را از گناهكار مىگشاید، چنان كه بند از كسى بگشایند.»
خداوند مهربان، مردم را به برپایى نماز دعوت مىفرماید:
و در دو طرف روز و نخستین ساعات شب نماز را برپا دار به راستى كه خوبىها، بدىها را مىبَرَد. این پندى است براى پندپذیران.
صبر
خداوند، مومنان را به صبر و شكیبایى سفارش فرموده است. البته شكیبا بودن، به این معنى نیست كه هر چه بر سر مومن آمد و هر ظلمى به او شد، تحمل كند و هیچ واكنشى از خود نشان ندهد، بلكه به این معناست كه در مقابل سختىها و مشكلات صبر و استقامت داشته باشد و براى حل گرفتارىها چارهاندیشى كند. علماى اخلاق گفتهاند: كه صبر سه شاخه دارد: صبر بر اطاعت و بندگى، صبر بر انجام ندادن گناه و صبر بر مشكلات. خداوند صبر را نیكوكارى معرفى مىنماید و مىفرماید:
و صبر كن! پس به راستى كه خدا پاداش نیكوكاران را تباه نمىكند.
آیه 115
سنت الهى
این سنت پروردگار است كه اگر ملتى به گناه و فساد آلوده شود و به نصیحتهاى پیامبر و پیشوایانش توجه نكند، دچار عذاب مىشود. عذاب همواره بر سرزمینهایى نازل شده است كه مردمش ظالم و غرق در گناه و لذت بودهاند. آنان همگى از بین رفتهاند؛ به جز تعداد كمى كه خداوند از عذاب نجاتشان داده است. در قرآن چنین مىخوانیم:
پس چرا از قرنهاى پیش از شما، بازماندگانى نبودند كه از فساد در زمین نهى كنند، به جز تعداد كمى كه از میان آنان نجاتشان دادیم و كسانى كه ستم كردند از لذتهایى كه در آن بودند پیروى كردند و گناهكار بودند. و پروردگارت چنین نبود كه به ستم شهرهایى را كه مردمش نیكوكارند هلاك كند.
آیات 116 و 117
مگر پروردگار رحم كند
خداوند توانا اگر مىخواست تمام مردم را به اجبار یك امت قرار مىداد تا اختلافى در میانشان نباشد، اما او به مردم عقل و اختیار بخشید تا خودشان راه درست را انتخاب كنند. اما آنان كه راه گناه و سركشى را انتخاب مىكنند باید بدانند كه این وعدهی الهى كه: جهنم را از گناهكاران پر خواهد ساخت، قطعى است. در قرآن چنین مىخوانیم:
و اگر پروردگارت مىخواست تمام مردم را یك امت قرار مىداد، ولى پیوسته در اختلاف هستند، مگر كسانى كه پروردگارت رحم كند؛ و براى همین آنان را آفریده است. و سخن پروردگارت تمام شد كه حتماً جهنم را از جن و مردم پر خواهم كرد.
آیات 118 و 119
بر او توكل كن
خداوند مهربان داستانهاى پیامبران را نقل فرمود تا به پیامبر(ص) آرامش و استوارى ببخشد و مومنان از آنها پند بگیرند. این داستانها به كافران و مشركان نیز هشدار مىدهد كه عذاب گناهكاران و نجات مومنان، سنت خداوند است كه همیشه جارى است. خداوند مهربان مىفرماید:
و همه اخبار پیامبران كه بر تو حكایت مىكنیم، چیزى است كه دلت را به آن استوار مىسازیم و در این، براى تو حق آمده و براى مومنان نصیحت و تذكر است. و به كسانى كه ایمان نمىآورند بگو: هر چه در توان دارید انجام دهید؛ ما هم انجام مىدهیم؛ و منتظر باشید! ما هم منتظریم! و غیب آسمانها و زمین از آنِ خداست و تمام كارها به او بازگردانده مىشود. پس او را پرستش كن و بر او توكل كن و پروردگارت از آنچه انجام مىدهید غافل نیست.
آیات 120 الى 123
نشر لک لک
منبع: آشنایی با قرآن کریم برای نوجوانان
جزء دوازدهم قرآن کریم، آیات 6 الی 123 سوره ی هود