تبیان، دستیار زندگی
مسئله نگهداری از مواد غذایی، موضوع بسیار مهمی است. این که غذا فقط فاسد نشود، کافی نیست، بلکه شما باید طوری مواد غذایی را نگه داری کنید که خاصیت و ویتامین های خود را از دست ندهد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

روش‌های جلوگیری از فاسد شدن زودهنگام خوراکی‌ها


مسئله نگهداری از مواد غذایی، موضوع بسیار مهمی است. این‌که غذا فقط فاسد نشود، کافی نیست، بلکه شما باید طوری مواد غذایی را نگه‌داری کنید که خاصیت و ویتامین‌های خود را از دست ندهد.


مواد غذایی سرشار از آهن

در این مطلب، چند روش برای نگه‌داری بهتر از مواد غذایی را شرح خواهیم داد.
نگهداری از مواد غذایی در طول تابستان، به‌مراتب سخت‌تر از زمستان است. وقتی دمای هوا از ۳۰ درجه سانتی‌گراد بیشتر می‌شود، امکان فساد موادغذایی بالاتر می‌رود. پس لازم است توجه بیشتری به شرایط نگهداری مواد غذایی داشته باشیم تا نه‌تنها از طعم و مزه خوب آن‌ها بلکه از ارزش تغذیه‌ای‌شان هم کاملاً بهره‌مند شویم.
برخی موادغذایی در برابر گرمای هوا، آسیب‌پذیرترند؛ مثل گوشت‌ها و انواع فراورده‌های لبنی. گوشت‌ها حتماً باید در دمای ۴+ درجه سانتی‌گراد، آن هم فقط برای ۲ تا 3 روز نگهداری شوند. در غیر این صورت باید فریز شده باشند، اما فراورده‌های لبنی، مقاومت بیشتری دارند و می‌توان آن‌ها را در دمای ۸+ درجه سانتی‌گراد هم نگه داشت.
۱. قبل از خرید یا مصرف موادغذایی که روی آن‌ها تاریخ تولید و انقضا درج نشده است، به‌ظاهر، بو و رنگشان توجه کنید تا مطمئن شوید فاسد نیستند. یادتان باشد گوشت مرغ، گوشت قرمز یا ماهی نباید بوی نامطبوعی (بوی لاشه) بدهند یا رنگشان تیره شده باشد. هرچه یک ماده غذایی تازه‌تر باشد، در گرما، دیرتر فاسد خواهد شد.
۲. به تاریخ تولید و انقضای موادغذایی توجه کنید و آن‌هایی را بخرید که تازه‌ترند. در سوپرمارکت‌ها معمولاً مواد غذایی تازه‌تر، در ردیف‌های پشتی قرار می‌گیرند.
۳. برخی موادغذایی مثل سس مایونز یا فرآورده‌های آماده گوشتی مثل سوسیس و کالباس یا همبرگر را باید به‌محض خرید، به یخچال منتقل کرد.

به تاریخ تولید و انقضای موادغذایی توجه کنید و آن‌هایی را بخرید که تازه‌ترند. در سوپرمارکت‌ها معمولاً مواد غذایی تازه‌تر، در ردیف‌های پشتی قرار می‌گیرند.


۴. بعد از باز کردن بسته‌بندی محصولات لبنی، آن‌ها را حتماً در یخچال نگهداری و ظرف ۲ تا ۳ روز مصرف کنید.
۵. هنگام خرید موادغذایی فاسدشدنی، از ساک‌های ایزوترمیک استفاده کنید. این نوع ساک‌ها سرما را در خود نگه می‌دارند و احتمال فساد را کمتر می‌کنند.
۶. موادغذایی پخته را بعد از مصرف، هرچه سریع‌تر خنک و به یخچال منتقل کنید. برای خنک کردن موادغذایی داغ، آن‌ها را به ظروفی منتقل کنید که غذا در آن‌ها پهن‌شده و عمق کمتری دارد. اگر ظرف شما کوچک است و غذا درون آن عمق زیادی پیدا می‌کند، می‌توانید آن را در یک کاسه آب سرد قرار دهید و مرتب آب ظرف را عوض کنید. به‌محض سرد شدن ظرف، غذا را در یخچال بگذارید.
۷. موادغذایی فاسدشدنی را در آخرین لحظات بخرید و هنگام طبقه‌بندی، آن‌هایی که فسادپذیرند، کنار هم قرار دهید تا بتوان سریع‌تر آن‌ها را به یخچال منتقل کرد.

نگهداری از مواد غذایی

۸.
بعد از خرید مواد غذایی فاسدشدنی، به‌خصوص گوشت یا شیر، فوراً به خانه برگردید. هرگز وقتی این نوع موادغذایی در اتومبیل هستند، کنار خیابان پارک نکنید تا به سایر کارهایتان برسید.
۹. سرما یکی از بهترین روش‌های افزایش دوام و عمر موادغذایی است که می‌تواند روند فعالیت میکروارگانیسم‌ها را کمتر و حتی متوقف و از فساد محصولات تا زمان مشخصی پیشگیری کند. برای آنکه از سرمای یخچال بیشترین استفاده را ببرید و میزان دوام موادغذایی‌تان افزایش یابد، باید به تمیزی و شرایط آن توجه داشته باشید. هر ۱۵ روز یک بار، داخل یخچال را با آب و صابون بشویید و با آب خالص یا آب و سرکه آبکشی کنید. یخچال را بیش‌ازحد پر نکنید. ظروف خالی یا آن‌هایی که فقط مقدار کمی موادغذایی درونشان وجود دارد را هم دور بیندازید یا محتویاتشان را به ظروف کوچک‌تری منتقل کنید.
۱۰. برای استفاده و بهره بهتر و بیشتر از دمای یخچال، آن را به ۳ قسمت تقسیم کنید. کره، تخم‌مرغ، نوشیدنی‌ها و سس‌ها را در قسمت‌هایی از یخچال که دمایی بین ۴ تا ۸ درجه سانتی‌گراد دارند، بگذارید. این نقاط شامل طبقات وسط و در یخچال است. محصولات لبنی که احتمال فساد بیشتری دارند مثل شیر، خامه، کیک‌های خامه‌ای و پنیرهای تازه را در طبقات بالا که دمایی بین ۰ تا ۳ درجه دارند، طبقه‌بندی کنید و در نهایت میوه و سبزی تازه را در بخشی که بین 8 تا 10 درجه سانتی‌گراد خنکی دارد، یعنی طبقات پایین قرار دهید.
منبع: دکتر سلام

باشگاه کاربران تبیان - ارسالی از: mo_1443
برگرفته از گروه: ریزه‌کاری‌های خانه‌داری