پاسخ به ۵ سوال درباره بینایی
با رسیدن به دهه چهارم از زندگی، حس بینایی بهتدریج ضعیف میشود. بعضی میگویند خوردن هویج برای سلامت و تقویت بینایی مفید است و ورزش چشم نیز میتواند قدرت بینایی را تقویت کند، اما آیا این موارد واقعیت دارد؟
چند متخصص به سوالهایی درباره کاهش قدرت بینایی و مواردی که به تقویت آن کمک میکند، پاسخ میدهند.
چرا با افزایش سن، دچار خشکی چشم میشویم؟
با افزایش سن، کارآیی غدد اشکی کاهش پیدا میکند، این امر میتواند روی غشای مخاطی نیز تأثیر بگذارد. این امر در بعضی افراد نسبت به دیگران بیشتر دیده میشود. زنان یائسه بدون شک این حالت را تجربه میکنند، زیرا با تغییرات هورمونی، تمامی غشای مخاطی آنها خشکتر میشود. عوامل محیطی دیگر مانند زندگی در آبوهوای سرد، خشک بودن هوا و خیره شدن طولانیمدت به صفحه رایانه، تبلت و تلفن همراه نیز در این امر نقش دارد.
راهحل:
قطرههای موضعی میتواند مفید باشد. از قطرههای بدون مواد نگهدارنده استفاده کنید. نوشیدن آب زیاد برای تأمین آب بدن نیز اهمیت زیادی دارد. درصورتیکه خشکی چشم مزمن شود، به پزشک مراجعه کنید. خشکی چشم به مدت طولانی میتواند به التهاب و تاری دید منجر شود.
آیا آنچه میخوریم، روی بینایی تأثیر میگذارد؟
بله، نتایج بررسیهایی که در سال ۲۰۱۳ درباره بیماری چشم مربوط به سن انجام شد، نشان داد در افرادی که در معرض خطر ماکولار دژنراسیون (تباهی لکه زرد) مربوط به سن (AMD) هستند که علت عمده از دست دادن بینایی است، با مصرف مقدار معینی از ترکیب ویتامین Eو Cو بتاکاروتن، روند بیماریشان کاهش مییابد.
راهحل:
مواد غذایی غنی از ویتامین مصرف کنید. لوتئین و زیزانتین در سبزیهای برگ سبز مانند کلمپیچ، اسفناج و تخممرغ موجود است. علاوه بر آن، لوتئین و زیزانتین، در پیشگیری از آبمروارید نیز نقش دارد.
آیا استعمال سیگار روی بینایی تأثیر میگذارد؟
بدون شک تأثیرگذار است. در همه تحقیقات ثابت شده است که استعمال دخانیات، خطر بروز «AMD» را دو برابر میکند.
دود سیگار و ترکیب آن، رسوب ایجاد میکند و باعث ضخیم شدن شبکیه چشم میشود که به بروز «AMD» میانجامد. در آزمایشی روی نمونههای آزمایشگاهی مشخص شد قرار گرفتن در معرض دود غیرمستقیم سیگار در بینایی تغییراتی ایجاد میکند.
راهحل:
ترک سیگار.
آیا ورزشهای چشمی میتواند بینایی را بهبود دهد؟
هیچ ورزشی نمیتواند باعث اصلاح بینایی شود.
راهحل:
کنار آمدن با این قضیه.
آیا استفاده از عینک مطالعه، باعث بدتر شدن دید میشود؟
خیر، عینک، تنها نور را متمرکز میکند و تغییری در دید به وجود نمیآورد. با عینک به بهتر دیدن عادت میکنید و بدون عینک، متوجه تاری دید خود میشوید. نزدیکبینی که از ۴۰ سالگی شروع میشود، بهتدریج پیشرفت میکند.
راهحل:
اگر عینک مطالعه دیدتان را بهتر میکند، از آن استفاده کنید.