تبیان، دستیار زندگی
در حال حاضر پیش بینی از وضعیت آتی قیمت نفت امکان پذیر نیست؛ گروهی از تحلیلگران از احتمال کاهش قیمت نفت به 20 دلار صحبت می کنند و برخی نیز افزایش آن را تا 80 دلار پیش بینی می کنند. اما به واقع چه اتفاقی خواهد افتاد؛ آن هم در شرایطی که اقتصاد کشور وابستگی ش
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

نفت در سال 1395 ارزان می‌شود یا گران؟


در حال حاضر پیش‌بینی از وضعیت آتی قیمت نفت امکان‌پذیر نیست؛ گروهی از تحلیلگران از احتمال کاهش قیمت نفت به 20 دلار صحبت می‌کنند و برخی نیز افزایش آن را تا 80 دلار پیش‌بینی می‌کنند. اما به واقع چه اتفاقی خواهد افتاد؛ آن هم در شرایطی که اقتصاد کشور وابستگی شدید به درآمدهای نفتی دارد؟
شرکت ملی نفت را واگذار نکنید

در حال حاضر پیش‌بینی از وضعیت آتی قیمت نفت امکان‌پذیر نیست؛ گروهی از تحلیلگران از احتمال کاهش قیمت نفت به 20 دلار صحبت می‌کنند و برخی نیز افزایش آن را تا 80 دلار پیش‌بینی می‌کنند. اما به واقع چه اتفاقی خواهد افتاد؛ آن هم در شرایطی که اقتصاد کشور وابستگی شدید به درآمدهای نفتی دارد؟
نرسی قربان، کارشناس ارشد حوزه انرژی در همین رابطه اظهار داشت: «به نظر من عمده کاهش قیمت نفت اتفاق افتاده است و از این به بعد احتمال این‌که کاهش شدیدی را در قیمت داشته باشیم، کم است.»
وی افزود: «هیچ‌کس نمی‌تواند پیش‌بینی کند که قیمت نفت در آینده چه خواهد شد، ولی در کل من فکر می‌کنم افزایش قیمت نفت از قیمت‌های فعلی امکان  بیشتری از افت بیشتر آن دارد.»
این کارشناس انرژی تصریح کرد: «پیش‌بینی‌هایی درباره قیمت هر بشکه نفت 80 دلار هم ارائه شده است، ولی به نظر می‌رسد قیمت نفت به طور متوسط حدود 60  تا 65 دلار در سال 2015 باشد.»
وی با بیان این‌که پیش‌بینی قیمت نفت دشوار است و بستگی به عواملی بسیاری دارد، عنوان کرد: «برای مثال، اصلا نمی‌توان پیش‌بینی کرد که رشد اقتصادی جهان چه می‌شود و چقدر از نفت‌های پرهزینه از بازار خارج می‌شود.»
این کارشناس انرژی متذکر شد: "اگر دو تا چهار میلیون بشکه نفت‌های پرهزینه از بازار خارج شود، تعادل عرضه و تقاضای نفت در جهان تغییر می‌کند و اگر رشد اقتصادی هم کاهش نیابد، روند صعودی قیمت نفت شروع خواهد شد؟ ولی این‌که تا کجا قیمت‌ها پیش می‌رود، نمی‌دانیم."
قربان خاطرنشان کرد: "نفت 65 یا 70 دلار به نظر می‌رسد خیلی دور از دسترس نباشد، اما خیلی‌ها هم اعتقاد دارند که قیمت نفت حدود 60 دلار برای سال 1395 خواهد بود"

بر این اساس قیمت نفت ایران در هفته منتهی به ٢٠ بهمن ماه بیش از هفت دلار افزایش یافت. نفت خام سبک ایران با هفت دلار و ٣١ سنت افزایش با قیمتی معادل 52 دلار و 61 سنت به فروش رسید

قیمت نفت با صنایع چه می کند؟
کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی، وضعیت برخی صنایع کشور را در آستانه خطر قرار داده است.
کاهش قیمت جهانی نفت کسری بودجه 31 هزار میلیارد تومانی را برای دولت به همراه آورده است. همین جریان سبب شده تا نگرانی ها در مورد آینده 75 هزار پروژه عمرانی روی زمین مانده دولت به اوج برسد. این اتفاق در شرایطی رخ می دهد که برخی صنایع کلیدی کشور به دلیل کاهش قیمت نفت با مشکلاتی مواجه شده اند.
احمدکیمیایی عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان کیسه های پلی پروپیلن در این مورد می گوید:« بی ثباتی بازار نفت و عدم چشم انداز مشخص در این بخش موجب شده تا روند تولید در صنایع پایین دست هم تحت تاثیر قرار بگیرد. مشتریان داخلی و خارجی به امید کاهش بیشتر قیمت، در خرید خود تردید می کنند به همین دلیل میزان خریدها کاهش یافته است. مواد اولیه تولیدات کیسه های پلاستیک و پروپیلن از پتروشیمی های داخلی تامین می شود. پتروشیمی ها هم قیمت محصولات خود را بر اساس قیمت نفت تعیین می کنند به این ترتیب قیمت نفت بر صنایع پایین دست پتروشمی اثر می گذارد. در حال حاضر پیش بینی مشخصی در مورد چشم انداز قیمت نفت وجود ندارد. وقتی بازار نفت ثبات دارد و قیمت محصولات پتروشیمی و محصولات تولیدی صنایع پایین دست روند مشخص و با ثباتی را دارد، مشتران با اطمینان خرید می کنند. در این شرایط حتی اگر قیمت بالا هم باشد اما ثبات بازار موجب حرکت منظم در این چرخه می شود اما در حال حاضر که قیمت نفت ثبات ندارد، خریداران منتظرند تا شاید قیمت پایین تر بیاید به همین دلیل چرخ تولید با نظم سابق نمی چرخد. این موضوع ظرفیت های این بخش را تهدید می کند.»
در شرایطی که وضعیت بازار جهانی نفت به همین شکل ادامه پیدا کند، صنایع داخلی وابسته به نفت نیز وضعیت نامطلوبی پیدا می کنند. کیمیایی در این مورد هم می گوید:« اثر منفی دیگری که شرایط فعلی بازار نفت ایجاد کرده این است که پتروشمی ها محصولات خود را که مواد اولیه صنایع پلاستیک است را به طورت پله ای و با تاخیر نسبت به کاهش قیمت نفت اعمال می کنند یعنی به صورت لحظه ای همگام با بازار نفت پیش نمی روند. به عنوان مثال در حال حاضر هنوز قیمت ها بر مبنای نفت 60 دلاری تعیین می شود در حالی که بهای نفت حول 50 دلار است. این موضوع موجب می شود تا برخی مشتریان خارجی ما قیمت نهایی محصولات صنایع پایین دست را بالا بدانند و سراغ فروشندگان دیگر بروند.»

کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی، وضعیت برخی صنایع کشور را در آستانه خطر قرار داده است


برآوردها نشان می دهد که قیمت نفت کشورهای عضو اوپک نیز میانگین 52 دلاری را هم پشت سر گذاشته است.
بر این اساس قیمت نفت ایران در هفته منتهی به ٢٠ بهمن ماه بیش از هفت دلار افزایش یافت. نفت خام سبک ایران با هفت دلار و ٣١ سنت افزایش با قیمتی معادل 52 دلار و 61 سنت به فروش رسید. همچنین هر بشکه نفت سنگین ایران 50 دلار و 54 سنت معامله شده که نسبت به هفته قبل از آن از افزایش حدود 7 دلار و 99 سنت برخوردار شده است. بر این اساس میانگین قیمت نفت خام سبک و سنگین ایران از ابتدای سال 2015 میلادی تاکنون به ترتیب 46.58 و 44 دلار بوده است.
در حال حاضر روند نزولی قیمت نفت همچنان ادامه دارد. پیش بینی ها نیز نشان می دهد که بهای نفت طی ماه های آینده تحول خاصی را نمی پذیرد. با این حال بررسی ها نشان می دهد طی یک هفته گذشته قیمت نفت به عدد 61 دلار رسیده است.

فرآوری: محسن جندقی

بخش اقتصاد تبیان


منابع : خبرآنلاین و ایسنا
مطالب مرتبط:

 منتقدان مذاکرات هسته ای بخوانند!
رفع تحریم پتروشیمی یک دستاورد است
پالایشگاه های اروپایی تعطیل می شوند