تبیان، دستیار زندگی
متخصصان به افراد توصیه می کنند برای جلوگیری یا کاهش درد مفاصل مثل درد زانو، از توالت فرنگی استفاده کنند...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

توالت فرنگی مفید است یا مضر؟


متخصصان به افراد توصیه می کنند برای جلوگیری یا کاهش درد مفاصل مثل درد زانو، از توالت فرنگی استفاده کنند. اما خیلی‌ها هم وقتی روی توالت فرنگی می‌نشینند، می ترسند که مبادا از نفر قبلی که آنجا نشسته بوده، بیماری یا عفونتی بگیرند. حال ما مانده ایم که آیا استفاده از توالت فرنگی برای سلامتی مان مفید است یا ضرر دارد؟

توالت

یکی از معایب نشستن روی توالت فرنگی، احتمال تماس پوست با مواد شوینده قوی است که برای شستشو و ضدعفونی کردن توالت استفاده می شوند.


اواخر ژانویه سال گذشته بود که در برخی منابع خبری اعلام شد: «‌محلول‌های شوینده توالت‌فرنگی می‌توانند سبب التهاب‌های پوستی شوند.»


التهاب‌های پوستی ناشی از توالت فرنگی سبب التهاب پوست اطراف باسن و ران‌‌ها می‌شوند و اگر برای درمان‌شان اقدامی صورت نگیرد، خارش، سوزش و درد آنها تا مدت‌ها میهمان فرد مبتلا خواهد ماند.


این بیماری‌ها ابتدا در سال 1927 تعریف شدند. آن زمان‌ها توالت‌فرنگی‌ها چوبی بودند و تماس پوست با لاک، لعاب و رنگ این چوب‌ها، سبب تحریک پوست می‌شد.


در دو دهه 80 و 90 میلادی به تدریج توالت‌های چوبی خانگی و عمومی به انواع پلاستیکی ارتقا یافتند و کم‌کم کاورهای بهداشتی هم در دسترس عموم قرار گرفتند و در نتیجه التهابات پوستی ناشی از نشستن روی توالت‌فرنگی به شدت کاهش یافت.


اما اخیرا خانواده‌ها برای شستشوی سرویس بهداشتی و رعایت بهداشت، از انواع محلول‌های پاک‌کننده بسیار قوی استفاده می‌کنند.

کلامیدیا، سوزاک و سیفلیس بیماری های جنسی باکتریایی هستند، اما همه آنها فقط از راه مایعات جنسی انتقال می‌یابند و امکان ندارد این بیماری‌ها را از نشستن روی توالت‌فرنگی بگیرید، زیرا این باکتری‌های بیماری‌زا نمی‌توانند خارج از بدن افراد به مدت طولانی زندگی کنند


محققان آمریکایی با معاینه چند کودک مبتلا به التهاب پوستی در ناحیه باسن، علل احتمالی این التهاب‌ها را بررسی کردند و متوجه شدند مسئولان مدارس این کودکان برای شستن سرویس‌های بهداشتی مدارس از مواد شوینده بسیار قوی استفاده می‌کنند.


این محلول‌ها حاوی دوهر ماده قوی و تحریک کننده شدید پوست (دی‌دسیل دی‌متیل آمونیوم کلرید و آلکیل دی‌متیل آمونیوم‌کلرید) هستند.


به همین دلیل توصیه می‌شود در اماکن عمومی از قبیل رستوران‌‌ها،‌ هتل‌ها، بیمارستان‌ها و... از پوشش‌های یک‌بار مصرف توالت‌فرنگی استفاده کنید و برای شست‌وشوی توالت‌فرنگی نیز محلول‌های شیمیایی قوی را به كار نبرید.

در اینجا می خواهیم چند بیماری جنسی و عفونی را بررسی کنیم و ببینیم که آیا از طریق نشستن روی توالت فرنگی به سیار افراد منتقل می شوند یا خیر؟

توالت‌فرنگی و بیماری‌های مقاربتی

بیماری‌ها و عفونت‌های منتقله از راه تماس جنسی هنگام مقاربت‌های جنسی منتقل می‌شوند، اما برخی از این بیماری‌ها روش‌های انتقال دیگری هم دارند، مثلا از طریق تماس پوستی.


کلامیدیا، سوزاک و سیفلیس عفونت‌های منتقله جنسی باکتریایی هستند، اما همه آنها فقط از راه مایعات جنسی انتقال می‌یابند.


امکان ندارد این بیماری‌ها را از نشستن روی توالت‌فرنگی بگیرید، زیرا این باکتری‌های بیماری‌زا نمی‌توانند خارج از بدن افراد به مدت طولانی زندگی کنند.


این در حالی است که ویروس عامل تب‌خال تناسلی می‌تواند از طریق تماس‌ پوستی بدون تماس با مایعات جنسی هم انتقال یابد.

توالت‌فرنگی، هپاتیت و ایدز
ویروس‌های عامل هپاتیت و ایدز از طریق خون و مایعات جنسی فرد آلوده منتقل می‌شوند، اما ویروس هپاتیت در مدفوع هم وجود دارد؛ پس به‌طور نظری ممکن است به نحوی دست‌تان به مدفوع آلوده شود و پس از گذشت زمان، بی‌هوا دست به دهان ببرید و آلوده شوید. اما انتقال آن از طریق صندلی توالت‌فرنگی بعید است.


گال و شپش ناحیه تناسلی نیز انگل‌هایی هستند که باید در بدن میزبان زندگی کنند. بنابراین بعید است که روی صندلی توالت‌فرنگی بمانند و منتقل شوند.

توالت‌فرنگی و عفونت تریکومونایی
عفونت تریکومونایی هم بیماری‌ای است که به وسیله موجودی تک‌سلولی به نام تریکومونا ایجاد می‌شود.


این تک‌سلولی از راه تماس مستقیم جنسی یا تماس اندام تناسلی با جسمی خیس مانند حوله یا صندلی توالت‌فرنگی منتقل می‌شود، اما احتمال انتقال آن از طریق رابطه جنسی بیشتر است.


حالا نظر چند پزشک متخصص را در مورد فواید استفاده از توالت های فرنگی برایتان می گوییم.

زانو درد

دکتر فرزاد کارگرزاده، جراح ارتوپد و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی می گوید:
«فراموش نكنید وقتی که شما روی توالت معمولی می‌نشینید و حدود پنج دقیقه در این وضعیت قرار می‌گیرید، در واقع مقدار زیادی از وزنتان را روی سطح کوچکی از مفصل زانو قرار می‌دهید و تکیه‌گاه و نقطه فشار شما باعث بروز مشکلاتی جدی و مفصل تخریب می‌شود.


در نظر بگیرید شما قسمتی از پوست یا ناخن را تحت فشار قرار دهید و مانع رسیدن خون به آنجا شوید، چه اتفاقی می‌افتد؟ کم‌خونی یا ایسکمی باعث می‌شود آن بافت نابود شود.
شما در واقع به مفصل خود همین فشار را ایجاد می‌کنید و باعث ایسکمی آن می‌شوید.


علاوه بر آن، جلوی چرخش مایع مفصلی را هم می‌گیرید و به آن صدمه می‌زنید.


متاسفانه به همین علت و ورزش نكردن و بد نشستن، سن تعویض مفصل و جراحی آن در کشور ما به حدود 40 تا 50 سالگی رسیده است، در حالی که در دنیا 80 سالگی است.»

دکتر غلامحسین غفارپور، متخصص پوست، عضو هیات علمی دانشگاه علوم‌پزشکی ایران معتقد است:
«بعضی افراد علت امتناع از استفاده از توالت فرنگی را تماس مستقیم پوست با سطح آلوده می‌دانند، حتی اگر توالت در خانه شخصی باشد، در حالی که این توالت در مقایسه با توالتی که امروزه در اغلب خانه‌ها استفاده می‌شود، بهداشتی‌تر است.

تمام کسانی که درد مفاصل درد دارند و فشار، دردشان را تشدید می‎کند، یا مبتلا به آرتروز و ساییدگی زانو هستند، استفاده از توالت ایرانی ممنوع است

در ضمن وقتی توالت فرنگی در خانه وجود دارد و افراد خانواده از آن استفاده می‌کنند، قطعا به خاطر رعایت بهداشت فردی، هر کدام از افراد عاری از مشکلات قابل‌انتقال از طریق پوست است.


کافی است پس از هر بار استفاده، با فشار دادن دکمه‌ای که مایع ضدعفونی را در فضای توالت به گردش درمی‌آورد، آن را ضدعفونی کرد.


اگر فقط با استفاده از آب هم که قدرت پاک‌کنندگی ذاتی دارد، محیط توالت‌فرنگی پاکیزه شود، احتمال انتقال مشکلات احتمالی پوستی که در صورت رعایت نکردن بهداشت سرایت می‌کند، منتفی است.


در واقع با رعایت بهداشت، احتمال انتقال بیماری‌های میکروبی مثل کورک و جوش چرکی در منطقه ای از بدن که با سطح توالت تماس دارد، یا مشكلات قارچی و ویروسی بسیار كم است.


به‌خصوص اگر از كاورهای یکبار مصرف مخصوص توالت استفاده شود، نباید از مزایای استفاده از توالت‌فرنگی به بهانه بهداشتی نبودن آن چشم‌پوشی كرد.»

دکتر علی ترکمان ، فوق‌تخصص زانو، عضو هیات‌علمی دانشگاه علوم‌ پزشكی تهران می گوید:
«موقع استفاده از توالت ایرانی مفصل زانو، ران و مچ پا خم می‎شود و فشار قابل‌توجهی به تمام مفاصل اندام تحتانی و حتی ستون فقرات و کمر می‌آید.


كلا بهتر است همه گروه‌های سنی برای حفظ سلامت مفاصلشان، از نشستن روی توالت معمولی بپرهیزند و از صندلی مخصوص توالت یا توالت فرنگی استفاده كنند.


اما باید گفت تمام کسانی که درد مفاصل درد دارند و فشار، دردشان را تشدید می‎کند، یا مبتلا به آرتروز و ساییدگی زانو هستند، استفاده از توالت ایرانی ممنوع است.


این ممنوعیت در کسانی که عمل جراحی تعویض مفصل زانو را انجام داده‌اند، سالمند هستند یا باردارند هم باید مدنظر باشد.»

فرآوری: نیره ولدخانی
بخش سلامت تبیان

منابع:
هفته نامه سلامت – سمیه مقصودعلی
شفا آنلاین


مطالب مرتبط:
مناسب کردن 5 قسمت خانه برای مبتلایان به درد مفاصل
آرتروز فقط برای زانو نیست
8 راه دوری از میکروب ها در بیرون خانه
خطراتی که در حمام وجود دارند
مسواک هم میکروب می‌گیرد
10 شگفتی در مسائل بهداشتی
12 تا از کثیف‌ترین جاها برای بچه‌ها (1)
موبایل کثیف تر از دستشویی

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.