تبیان، دستیار زندگی
من توی دهن این دولت می زنم امام در اولین سخنرانی خود در بهشت زهرا و بر مزار شهدا گفتند: ما فقط قدم اول پیروزی را برداشتیم و دولت اگر تسلیم ملت نشود، ملت او را به جای خود خواهد نشاند.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
امام خمینی

پرواز 4721- پاریس تهران- تاریخ انقلاب

من توی دهن این دولت می زنم

امام در اولین سخنرانی خود در بهشت زهرا و بر مزار شهدا گفتند:

ما فقط قدم اول پیروزی را برداشتیم و دولت اگر تسلیم ملت نشود،

ملت او را به جای خود خواهد نشاند. تا زنده ایم نخواهیم گذاشت هستی ما به کام آمریکا برود.

ما می خواهیم مملکت دارای نظام ناشی از ملت باشد ...

من به پشتیبانی ملت توی دهن این دولت می زنم

کاری نکنید مردم را به جهاد دعوت کنم ...

امام وعده معرفی دولت اسلامی در آینده ای نزدیک را به مردم می دهند.

دولت موقت

یکشنبه 15 بهمن

سه روز بعد از بازگشت رهبر انقلاب به ایران و استقبال با شکوه مردم از وی، حجت الاسلام هاشمی رفسنجانی در مدرسه علوی، متن حکمی را خواند که به امضای روح الله موسوی خمینی رسیده بود و مهندسی مهدی بازرگان را مأمور تشکیل دولت موقت انقلابی می کرد تا ترتیب اداره مملکت و تغییر نظام را بدهد.

دولت موقت

متن حکم نخست وزیری مهندس مهدی بازرگان

بسم الله الرحمن الرحیم

جناب آقای مهندس مهدی بازرگان بنا به پیشنهاد شورای انقلاب ، برحسب حق شرعی و حق قانونی ناشی از آرای اکثریت قاطع قریب به اتفاق ملت ایران که طی اجتماعات عظیم و تظاهرات وسیع ومتعدد در سراسر ایران نسبت به رهبری جنبش ابراز شده است، به موجب اعتمادی که به ایمان راسخ شما به مکتب مقدس اسلام و اطلاعی که از سوابقتان در مبارزات اسلامی و ملی دارم، جنابعالی را بدون در نظر گرفتن روابط حزبی و وا بستگی به گروهی خاص، مامور تشکیل دولت موقت می نمایم تا ترتیب اداره ی امور مملکت وخصوصا انجام رفراندوم و رجوع به آرای عمومی ملت درباره ی تغییر نظام سیاسی کشور به جمهوری اسلامی و تشکیل مجلس موسسان از منتخبین مردم، جهت تصویب قانون اساسی نظام جدید و انتخاب مجلس نمایندگان ملت بر طبق قانون اساسی جدید را بدهید. مقتضی است که اعضای دولت موقت را هر چه زودتر با توجه به شرایطی که مشخص نموده ام، تعیین و معرفی نمایید. کارمندان دولت و ارتش و افراد ملت با دولت شما همکاری کامل نموده و رعایت انضباط را برای وصول به اهداف مقدس انقلاب و سامان یافتن امور کشور خواهند نمود. موفقیت شما و دولت موقت را در این مرحله ی حساس تاریخی از خداوند متعال مسالت می نمایم.

بازرگان

مهندس مهدی بازرگان ، فرزند عباسعلی ، در سال 1286 هجری شمسی در خانواده ی مذهبی در شهر تهران متولد شد . پدرش تاجر بود و در همان سال های تحصیلی وی در تهران ، مجالس مذهبی منظمی در منزلشان برقرار می شد . بازرگان در 22 سالگی از سوی فوائد عامه ی دولت وقت ، برای ادامه ی تحصیل به فرانسه اعزام شد و در مدت 7 سال به تحصیل پرداخت و دکترا ی مهندسی ماشین و مهندسی نساجی را به دست آورد . پس از بازگشت به ایران ، داوطلبانه به خدمت نظام اعزام شد و پس از انجام خدمت ، از 1315 به عنوان دانشیار در دانشکده ی فنی تهران به کار پرداخت .در پی آشنایی با آیت الله سید محمود طالقانی ، فعالیت های مذهبی خود را گسترش داد . با تاسیس کانون مهندسین ، رهبری نخستین اعتصاب سازمان یافته پس از سقوط رضا شاه را بر عهده گرفت . سپس از سوی دکتر مصدق به عنوان اولین مدیر شرکت ملی نفت ایران منصوب شد. پس از کودتای 28 مرداد ، به لحاظ وفاداری به حکومت دکتر مصدق ، سمت خود را در دانشگاه از دست داد . مهندس بازرگان ، به همراه آیت الله طالقانی ، دکتر سحابی ، علامه زنجانی و رحیم عطایی، « نهضت مقاومت ملی » را پایه گذاری کرد . در سال 1340 ، با همکاری آیت الله طالقانی و ید الله سحابی ، «نهضت آزادی ایران » را به وجود آورد . در پی واقعه ی 15 خرداد 1342 و انتشار اعلامیه ی حمایت از جانب نهضت آزادی » مهندس مهدی بازرگان و آیت الله سید محمود طالقانی به حبس های طولانی محکوم شدند . در بهمن 1357 ، در حالی که دولت بختیار از سوی حکومت سلطنتی مشغول به کار بود . امام خمینی ، مهندس بازرگان را مامور تشکیل دولت موقت کرد .

دوشنبه 16 بهمن 1357

آیت الله خمینی در یک مصاحبه ی مطبوعاتی حاضر شدند . در این مصاحبه تعداد زیادی خبرنگار داخلی و خارجی شرکت داشتند . ایشان مهندس مهدی بازرگان را به عنوان نخست وزیر دولت موقت معرفی کردند و حکم نخست وزیری را به وی دادند . مردم در یک راهپیمایی با شکوه از دولت مهندس بازرگان حمایت می کنند . بختیار می گوید : «دولت موقت را تا شوخی است می پذیرم » بازرگان پاسخ می دهد : کابینه ی من در سایه و خیال نیست ، خیلی هم جدی است . » از 15 تا 22 بهمن در کشور دو دولت وجود داشت . یکی دولت موقت انقلاب اسلامی که امام آن را معرفی کرده بود و مورد تایید ملت بود. یکی هم دولت بختیار که مردم آن را به رسمیت نمی شناختند و کارمندان انقلابی ادارات حتی اجازه نمی دادند وزیران کابینه اش وارد ساختمان وزارتخانه ها شوند . با شروع فعالیت دولت موقت ، بعضی از وزیران این دولت به محل خدمت خود رفتند و با استقبال کارمندان انقلابی رو به رو شدند و بی هیچ واهمه ای کار خود را به عنوان وزیران واقعی ملت شروع کردند ؛ چرا که این خواست ملت و رهبر انقلاب بود.

دولت بازرگان

چهار شنبه 18 بهمن

میلیون ها نفر به طرفداری از نخست وزیر بازرگان ، تظاهرات کم سابقه ای را به راه انداختند . مردم تهران فریاد می زنند : خمینی، خمینی ، تویی مجری قرآن / بازرگان ، بازرگان نخست وزیر ایران. کارکنان 11 وزارتخانه اعلام کردند وزیران بازرگان را راه نمی دهند .بختیار در مصاحبه با رادیو لندن گفت : حاضر به همکاری باطرفداران آیت الله خمینی هستم . در ملاقات قضات دادگستری با امام ، رهبر انقلاب اظهار داشت شاه باید غیاباً محاکمه شود .

پنج شنبه 19 بهمن

عکس تاریخی

در این روز، عده زیادی از همافران و پرسنل نیروی هوایی به منزل امام رفتند و همبستگی خود با ملت ایران را اعلام کردند. در همین روز، اعلام شد که هفت وزارتخانه بهداری، دارایی، امور خارجه، دادگستری، آبادانی و مسکن، آب و برق و اطلاعات به تصرف طرفداران انقلاب درآمده اند و وزیران بختیار حق ورود به این وزارتخانه ها را ندارند.

عکس تاریخی

مقصود نعیمی ذاکر
نشر لک لک


منبع: پرواز 4721 - پاریس تهران- تاریخ انقلاب

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.