تبیان، دستیار زندگی
معرفی کتابهای «پژواک زندان» و«حکومت حکیمانه»
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بایدها و نبایدهای برخورد با زندانی

معرفی کتابهای «پژواک زندان» و«حکومت حکیمانه» .

فرآوری: زهره سمیعی- بخش کتاب و کتابخوانی تبیان
 «پژواک زندان» و«حکومت حکیمانه» .

انتشارات کتاب نیستان کتاب «پژواک زندان» نوشته مرتضی بهشتی را با بررسی آسیب‌های وارد به موضوع زندان و زندانی منتشر کرد.

مرتضی بهشتی پژوهشگر و وکیل دادگستری در جدیدترین اثرش به نام «پژواک زندان»، در رویکردی اجتماعی و حقوقی به زندان و زندانی و جامعه پیرامونی آن، به گونه ‌ای به این پدیده سیاه نگاه کرده است تا بتواند پژواک بی زندانی را به ارمغان بیاورد. زیرا زندان و زندانی در هر جامعه و حکومتی تنها نهادی است که تماماً هزینه است و سودی را برای فرد و حاکمیت ملی و سازمانی در بر ندارد و عقل اجتماعی و سیاسی و اقتصادی هر نظامی بر این باور است که هزینه‌ های بی فایده را ازبین برده یا به حداقل ممکن برساند.

نویسنده دراین اثر بدون ورود به جامعه آرمانی، به امور بدیهی اشاره می‌ کند که باید در رفتار با زندانی و خانواده آن مورد توجه قرار گیرد تا به یاری آنها بتوان بار رفتاری ناشی از زندانی شدن انسان را کاهش دهد و بایسته‌ ها و نبایسته‌ های برخورد با زندانی و خانواده اش را بازگو کند.

بهشتی در این کتاب خواسته است بگوید: در قبل و بعد از صدور حکم به زندان، صرفا این فرد متخلف نیست که به زندان می‌ رود، بلکه بار منفی رفتاری وی را خانواده و جامعه نیز می‌ پردازد، از این رو ضمن این که باید به گونه‌ ای هزینه تخلف را بالا ببریم و مجرم بداند تاوان جرمش را باید متحمل شود، لکن باعث از بین رفتن هویت فردی و اجتماعی وی نشود و موجب تضییع حقوق وی نگردد. و با همین رویکرد است که نویسنده باور دارد که چون با زندانی کردن مجرم، قصد نابودی وی را نداریم، بنابراین مرخصی و ملاقات با خانواده و... حق اوست و تحت هیچ شرایطی حق محدود کردن و مشروط کردن به اموری و یا موافقت مسئولی را نداریم؛ زندانی هم باید تاوان جرمش را بدهد و هم باید زندگی کند. منطق حقوق و تربیت دین به ما اجازه نداده است در زندان، زندگی را از زندانی بگیریم و او را پس از طی دوران حبس، فردی ذلیل و سست و بی اراده و بی خاصیت تحویل جامعه بدهیم.

زندان، به خودی خود زندانی را دربند می کشد ولی نباید آیین نامه‌ ها و مقررات مربوطه چهره‌ ای از زندان و زندانی را ترسیم کند که چنین باور کنیم زندگی زندانی هم در دست ماست و می‌ توانیم به آن بی تفاوت باشیم و یا تداوم آن را به بایدها و نبایدهایی مشروط کنیم.

خالق زندگی خدای مهربان است و منزلگاه پایان زندگی هم بازگشت به سوی اوست و تحت هیچ دلیل و مصلحت جویی نمی‌توان زندگی چنین آفرینشی را از او سلب کرد و باید زندانی را بیماری تلقی کرد که به حکم قانون و در نتیجه بی مبالاتی ‌هایی گرفتار زندان شده است تا از تسری بیماری اش به جامعه جلوگیری شود، نه اینکه فکر کنیم زندگی او را صاحب شده‌ ایم و می‌ توانیم برای او هرگونه تصمیمی بگیریم.

با ملاحظه مطلب فوق، نویسنده کتاب «پژواک زندان» بر این نکته اذعان دارد که چون آثار جرم و زندانی شدن مجرم به گستردگی جامعه است، باید اقدامات تأمینی و درمانی نسبت به زندانی شامل خانواده او وجامعه پیرامونی‌ اش نیز باشد.

انتشارات کتاب نیستان «پژواک زندان» را در 286 صفحه و با قیمت 16هزار تومان منتشر کرده است.

«حکومت حکیمانه»

کتاب «حکومت حکیمانه» (نقد نظریه حکمت و حکومت) برگرفته از درس‌های آیت‌الله محمد مومن قمی با تحقیق و نگارش حجت‌ الاسلام محمدمهدی بهداروند از سوی دفتر نشر معارف منتشر شد.

نظریه وکالت حکیم از سوی شهروندان، محتوای کتابی به نام «حکمت و حکومت» است که توسط مهدی حائری یزدی (فرزند موسس حوزه علمیه قم) نوشته شده است که در آن ضمن مخالفت با نظریه ولایت فقیه آن را به عناوین و اشکال مختلف مورد نقد و ارزیابی قرار داده تا جایی که برای ابطال آن، مسأله ولایت نبی‌اکرم(ص) و ائمه معصومین(ع) را نیز مورد خدشه قرار داده است.

در کتاب «حکومت حکیمانه» به نقد دیدگاه مهدی حائری یزدی در باب ولایت فقیه است که برگرفته از درس‌های خارج فقه آیت‌الله محمد مومن قمی است، پرداخته شده و در نهایت نقد و بررسی مبانی نظریه حکمت و حکومت دنبال می‌شود.

کتاب «حکومت حکیمانه» شامل «مقدمه، بررسی نظریه وکالت حکیم و بررسی و پاسخ به شبهات: عدم امکان تشریع در اجرائیات، تناقض میان جمهوریت و مبنای ولایت فقیه، غفلت مستشکل از مفهوم ولایت فقیه، وجود تناقض در قانون اساسی کشور، مغالطه لفظی حکومت و حاکمیت فقیه» است. در این کتاب نظریات علمایی مانند «محقق کرکی، شیخ ابوالصلاح حلبی، میرفتاح مراغی، ابن ادریس حلی، صاحب جواهر، محقق حلی، سید محمد بحرالعلوم و شیخ مرتضی انصاری» راجع به ولایت فقیه آمده است.

در این کتاب نظر سید محمد بحرالعلوم در باب ولایت فقیه آمده و نوشته شده است: «کسی که فتاوی فقهای شیعه را بررسی کرده باشد در می‌یابد که آنان بر وجوب رجوع به فقیه در موارد متعددی اتفاق نظر دارند با اینکه در آن موارد نص خاصی وارد نشده، لکن فقهاء با استناد به ضرورت دلیل عقلی و نقلی قائل به عمومیت ولایت برای فقیه شده‌اند، بلکه نقل اجماع بر ولایت عامه فقیه بیش از حد مستفاضه است و بحمدالله این مسأله آن قدر واضح است که هیچ شک و شبهه‌ای در آن را ندارد.»

کتاب «حکومت حکیمانه» در 104 صفحه، قطع رقعی، شمارگان 2هزار نسخه و قیمت 4هزار تومان در دسترس اساتید و دانشجویان و طلاب و علاقه‌مندان قرار گرفته است. دفتر نشر معارف از این استاد برجسته حوزه علمیه قم و عضو جامعه مدرسین و فقهای شورای نگهبان سه کتاب «جایگاه احکام حکومتی و اختیارات ولی فقیه»، «بررسی وظایف و حدود اختیارات ولی فقیه» و «منابع مالی در حاکمیت فقیه» را در دست انتشار دارد.


منبع: فارس

شکنجه های سیا

 تحلیل عملیات تلافی جویانه در حقوق اسلامی

سروری اربابان جدید جهان

چرا ملت‌ها شکست می‌خورند؟