معماری سنتی بیرجند
بافت قدیم بیرجند محله ای بزرگ از شهر کنونی است. بافت تاریخی آن متشکل از خانه هایی ازخشت وگل باسقف های گنبدی که به سبک معماری سنتی بومی منطقه و متناسب با آب و هوای آن. کوچه هایی کم و بیش تنگ با شکستگی ها و پیچ و خم بسیار است.
بیرجند نخستین شهر در ایران است که دارای سازمان آبرسانی بوده و بنگاه آبلوله بیرجند به عنوان اولین سازمان آبرسانی ایران شناخته میشود. این شهر همچنین دومین شهر در ایران است که در سال 1302 و پیش از تهران از لولهکشی آب شهری برخوردار شد. از دیگر افتخارات بیرجند این است که باغ اکبریه آن که یکی از بناهای تاریخی شهر است، در نشست سی و پنجم یونسکو در سال 2011 میلادی به عنوان میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.
مدرسه شوکتیه در این شهر، سومین مدرسهء آموزش به سبک نوین -بعد از دارالفنون تهران و رشدیه تبریز- است. به علت موقعیت سیاسی و استراتژیک بیرجند، سومین فرودگاه کشور در سال 1312 پس از قلعهمرغی و بوشهر در این شهر ساخته شد و تا پیش از جنگ جهانی دوم، کنسولگریهای انگلستان و روسیه در بیرجند مشغول فعالیت بودهاند.
بافت تاریخی بیرجند با وسعت بیش از 127 هکتار به دلیل تعدد آثار تاریخی، حسینیهها، مساجد و ابنیه تاریخی جزو بافتهای ارزشمند فرهنگی و تاریخی در ایران به شمار میرود و بعد از بافت تاریخی شهرهای یزد و كاشان از جمله شهرهایی با بافت منسجم است. اهمیت بافت تاریخی بیرجند علاوه بر وجود تك بناهای ارزشمند، در انسجام و قرار گرفتن این تك بناها در كنار یكدیگر و حفظ هسته اولیه شهر است در حالی كه هسته اولیه بسیاری از شهرها از بین رفته است، محله تاریخی چهار درخت، به عنوان هسته اولیه شهر بیرجند در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
فراوری: الهام مرادی
بخش گردشگری تبیان
برگرفته از ایرنا، شبکه خبر