سوره ی انعام - آیات 38 الی 45
كتاب كامل
قرآن معجزهی پیامبر اكرم(ص) كتاب كاملى است كه در آن به تمام موضوعات، اشاره شده است. بعضى مطالب به صورت واضح بیان شده و فهم بعضى آیات نیز نیازمند تحقیق و بررسى است و باید با نیروى عقل و اندیشه و به كمك علم و فنآورى به آنها پى برد. قرآن كتابى است كه در آن هیچ كمى و كاستى نیست. در مورد حیوانات مىخوانیم كه آنها نیز امتهایى مانند انسان هستند؛ شاید به این دلیل كه گروهى زندگى مىكنند، خصوصیات و نیازهاى مشترك دارند و...
خداوند مهربان مىفرماید:
و هیچ جنبندهاى در زمین و هیچ پرندهاى كه با دو بالِ خود پرواز مىكند نیست، مگر آن كه امتهایى مانند شما هستند. ما در این كتاب از چیزى فروگذار نكردیم. سپس به سوى پروردگارشان محشور مىشوند.
آیه 38
ناشنوایانِ گنگ
كافرانى كه با همهی این نشانههاى روشن، وجود خدا را نمىبینند و درك نمىكنند و حاضر نیستند حقایق را بشنوند و پند و اندرز دیگران در آنان اثرى ندارد، مثل این است كه گوشهایشان قادر به شنیدن نیست و زبانشان از گفتن حقایق ناتوان است. اینان در تاریكىِ گمراهى قرار دارند، زیرا حقیقت را نه مىبینند و نه مىشنوند و نه از آن سخن مىگویند.
خداوند یگانه مىفرماید:
و كسانى كه نشانههاى ما را دروغ خواندند، ناشنوا و گنگ، در تاریكى هستند. هر كس را خدا بخواهد گمراه مىكند و هر كس را بخواهد بر راه راست قرار مىدهد.
آیه 39
فراموش مىكنید
انسان وقتى به گرفتارى دچار مىشود و كار سختى برایش پیش مىآید و دیگران را براى حل مشكلش ناتوان مىبیند، احتیاج به یك تكیهگاه بزرگ پیدا مىكند. مثلاً وقتى زلزله یا سیل بیاید، انسان همه چیز و همه كس را فراموش مىكند و فقط به خدا پناه مىبرد و او را مىخواند. حال بیندیشیم كه اگر حادثهی بزرگ قیامت روى دهد، به كجا پناه خواهیم برد. خداوند مهربان مىفرماید:
بگو: به نظر شما اگر عذاب خدا بر شما بیاید یا قیامت بر شما بیاید، آیا غیر از خدا را مىخوانید؟ اگر راستگو هستید. بلكه تنها او را مىخوانید و اگر او بخواهد، آنچه را كه براى آن او را مىخوانید برطرف مىكند، و آنچه را شریك او قرار مىدهید فراموش مىكنید.
آیات 40 و 41
دلهایشان سخت شد
خواندن تاریخ و آگاهى از زندگى و سرنوشت مردم، به ما هشدار مىدهد كه اشتباهات آنان را تكرار نكنیم و از تجربههاى آنان درس بگیریم.
در سرگذشت اقوام پیشین خواندهایم براى این كه بیدار شوند و از ظلم و گناه دست بردارند، خداوند آنان را با مشكلات و سختى و عذاب روبرو مىكرد؛ ولى باز هم هدایت نمىشدند. خداوند مهربان، این اقوام را مورد لطف و محبت قرار مىداد و درهاى نعمت را از هر سو برایشان باز مىكرد، اما آنان به جاى شكرگزارى و سپاس، غرق در شادى و گناه مىشدند. سپس خداوند قهار، گناهكاران را مجازات مىكرد و ناگهان تمام نعمتها را از آنان مىگرفت و نسل ستمكاران را نابود مىكرد. در قرآن چنین مىخوانیم:
و به یقین به سوى امتهاى پیش از تو پیامبرانى فرستادیم؛ و آنان را هم به رنج و تنگدستى دچار كردیم تا زارى كنند؛ پس چرا وقتى عذاب ما بر آنان وارد آمد زارى نكردند، بلكه دلهایشان سخت شد و شیطان، آنچه انجام مىدادند در نظرشان زینت داد. پس وقتى پندهایى را كه به آنان داده شده بود فراموش كردند، درهاى تمام چیزها را بر آنان گشودیم تا هنگامى كه به آنچه به آنها داده شد، شاد شدند؛ و ناگهان آنها را گرفتیم، آنگاه ناامید شدند؛ پس ریشه گروهى كه ستم كردند بریده شد، و ستایش مخصوص خداوند، پروردگار جهانیان است.
آیات 42 الى 45
آشنایی با قرآن کریم برای نوجوانان
جزء هفتم - سورهی انعام