تبیان، دستیار زندگی
مطالعه فرآیندی فعال و پویا است و برای نیل به این هدف باید از تمام حواس خود برای درک صحیح مطالب استفاده کرد....
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

روش های صحیح مطالعه جهت ایجاد آمادگی در امتحانات

والدین و اضطراب امتحان

خواندن همراه با نوشتن

مطالعه فرآیندی فعال و پویا است و برای نیل به این هدف باید از تمام حواس خود برای درک صحیح مطالب استفاده کرد. باید با چشمان خود مطالب را خواند و در زمان مورد نیاز آن را بلند بلند ادا کرد و نکات مهم را یاداشت کرد تا هم با مطالب مورد مطالعه درگیر شده و حضوری فعال و همه جانبه در یا دگیری داشت و هم در هنگام مورد نیاز خصوصا قبل از امتحان بتوان از روی نوشته ها مرور کرد و خیلی سریع مطالب مهم را مجددا به خاطر سپرد.

خط کشیدن زیر نکات مهم

این روش شاید نسبت به روش قبلی بهتر باشد. ولی روش کاملی برای مطالعه نیست زیرا در این روش بعضی افراد به جای این که تمرکز و توجه به یادگیری و درک مطالب داشته باشند، ذهنشان معطوف به خط کشیدن زیر نکات مهم می گردد. حداقل روش صحیح خط کشیدن زیر نکات مهم به این صورت است که ابتدا مطالب را خواند و مفهوم را کاملا درک کرد و سپس زیر نکات مهم خط کشید نه آنکه در کتاب به دنبال نکات مهم گشت تا زیر آن خط کشید.

حاشیه نویسی

این روش نسبت به دو روش قبلی بهتر است ولی باز هم روش مهمی برای درک عمیق مطالب و خواندن کتب درسی نیست ولی می توان برای یادگیری مطالبی که از اهمیتی چندان برخوردار هستند مورد توجه قرار داد.

خلاصه نویسی

در این روش مطالب درک شده به صورت خلاصه روی دفتر یاداشت می شود که این روش برای مطالعه مناسب است و از روش های قبلی بهتر می باشد زیرا که در این روش ابتدا مطالب درک شده سپس یادداشت می شود اما باز هم بهترین روش برای خواندن نیست.

کلید برداری

کلید برداری روشی بسیار مناسب برای خواندن و نوشتن نکات مهم است در این روش بعد از درک مطالب بصورت کلیدی نکات مهم یادداشت می شود و در واقع کلمه کلیدی کوتاه ترین، راحت ترین، بهترین و پر معنی ترین کلمه ای است که با دیدن آن مفهوم جمله تداعی شده و به خاطرآورده می شود.

خلاقیت و طرح شبکه ای مغز

این روش بهترین شیوه برای یادگیری خصوصا فراگیری مطالب درسی است. در این روش نکات مهم مطالب پس از درک حقیقی آن ها به صورت کلیدی یادداشت می شود و سپس کلمات کلیدی روی طرح شبکه ای مغز نوشته می شود. در واقع مطالب به بهترین شکل ممکن سازمان دهی می شوند و نکات فرعی و اصلی مشخص می گردد تا در دفعات بعد به جای دوباره خوانی کتاب، فقط به طرح شبکه ای مراجعه شود و با دیدن کلمات کلیدی نوشته شده روی طرح شبکه ای مغز، آن ها را خیلی سریع مرور کرد. این روش درصد موفقیت محصلان را تا حدود بسیار زیادی افزایش می دهد و درس خواندن را بسیار آسان می کند و بازده مطالعه را افزایش می دهد.

 

شرایط مطالعه

شرایط مطالعه مواردی هستند که با دانستن، به کار گیری و یا فراهم نمودن آن ها می توان مطالعه ای مفیدتر با بازدهی بالاتر داشت و در واقع این شرایط به محصلان می آموزد که قبل از شروع مطالعه چه اصولی را به کار گیرند، در حین مطالعه چه مواردی را فراهم سازند و چگونه به اهداف مطالعاتی خود برسند که با دانستن آن ها می توان با آگاهی بیشتری درس خواندن را آغاز کرد و مطالعه ای فعال تر داشت:

  • برنامه ریزی یکی از عوامل اصولی موفقیت داشتن برنامه منظم در مطالعه است.
  • وقت شناسی مناسب ترین زمان برای مطالعه صبح ها و یا ساعات دیگر روز قبل از صرف غذاهای چرب و سنگین است حد اکثر زمانی که افرد می توانند فکر خود را روی موضوعی متمرکز کنند بیش از سی دقیقه نیست یعنی باید سعی شود حدودسی دقیقه روی یک مطلب تمرکز نمود و یا مطالب یاداشت کردوحدود ده الی پانزده دقیقه استراحت نمود سپس مجددا به همین روال شروع به مطالعه کرد.
  • نظم و ترتیب اساس هر کاری به نظم و ترتیب آن بستگی دارد. مطالعه هم اگر با نظم و ترتیب و از آسان به مشکل باشد کار یادگیری به سهولت انجام می گیرد.

 حفظ آرامش

آرامش ضمیر نا خود آگاه را پویا و فعال می کند. آرامش خاطر و نداشتن استرس عامل بزرگی در یادگیری محسوب می شود.

امتحان

تغذیه مناسب

تغذیه صحیح نقش مهمی در سلامتی دارد بهتر است به هنگام مطالعه یا امتحانات از سبزیجات و میوه ها ی تازه بیشتر استفاده شود و از مصرف مواد گوشتی و غذاهای پر چرب خود داری شود. خوردن مغزهای خشک مثل مغز گردو، بادام، فندوق و.... به تقویت حافظه کمک می کند.

 ورزش و سلامتی

ورزش کلید عمر طولانی یست و عقل سالم در بدن سالم است ورزش و تحرک حافظه و یاد گیری را تقویت می کند.

خواب کافی

خواب نیز فراگیری و حافظه را تقویت می کند. کسانی که در طول روز دائما در حال چرت زدن هستند قطعا از مطالعه استفاده کافی را نخواهند برد، پس خواب کافی و مناسب در ایام امتحانات توسعه می گردد.


مرکز یادگیری سایت تبیان