رابطه عقل و دین از دیدگاه تشیع
رابطه عقل و دین از نگاه مذهب تشیع
نوع پروژه: قرآنی
درجه سختی: متوسط
زمینه: علوم دینی
مقطع تحصیلی: راهنمایی - دبیرستان
تعداد جلسات: 3 جلسه
شرح یک جمله ای: بررسی رابطه عقل و دین از نگاه مذهب تشیع
معرفی پژوهش(مقدمه)
گاهی اوقات پیش میاید که از مسئله ای بی خبر می مانید، اما به راحتی و با جستجویی ساده می توانید از آن مطلع شوید. برای مثال نتیجه مسابقه فوتبالی که نتوانستید ببینید را می تونید از دوست خود و یا از سایت های خبری جویا شوید.
اما گاهی وقت ها نیز از مسایلی بی اطلاع هستیم که نمیشود برای آگاهی از آنها به هر شخص و هر جایی مراجعه کرد. چون اهمیت و حساسیتشان طوری است که نیازمند منبع مطمئنی هستند. خیلی وقت ها این مسایل به صورت پرسش های متعددی در ذهن ما ایجاد می شوند. پرسش هایی با موضوعات مختلف.گاهی در یک موضوع علمی ،گاهی در مسائل دینی و اعتقادی و...
اما بحث ما در اینجا در مورد مسائل دینی و اعتقادیه...احتمالا با ما هم نظرید که به خاطر حساسیت موضوع باید تمام تلاشمون رو به کار بگیریم تا سئوالاتمون بی جواب نمونن، آن هم جواب هایی مطمئن و از منابع قابل اطمینان.
راستی تا به حال چه سئوالاتی در موضوعات دینی و اعتقادی توی ذهنتون شکل گرفته؟
تا به حال درباره خدا فکر کرده اید؟
درباره اینکه آیا اصلا خدایی وجود دارد یا نه؟!
اگر وجود دارد چه صفاتی باید داشته باشد و چه اوصاف و ویژگی هایی را نباید؟
در مورد دین چطور؟
به نظر شما اصلا چه نیازی به وجود پیامبران هست؟
مگر خدا به ما عقل نداده است؟
مگر با عقلمان نمی توانیم بفهمیم چه کاری خوبست و چه کاری بد؟ اما به راستی عقل، توانایی درک چه چیزهایی را دارد؟
آیا در میان آدم های معمولی کسی هست که عقلی داشته باشه که با آن بتواند به همه ی احکام و دستورات خدا پی ببرد و یا این که باید کسی باشد که ما را از دستورات و خواسته های خدا باخبر کند؟
اصلا چه طور می توانیم بفهمیم کسی که ادعای پیامبری از طرف خدا را دارد راست میگوید؟
و ده ها و بلکه صد ها سئوال دیگر...
لطفا! این سئوالات رو اصلا دست کم نگیرید!؛
چون به گواه تاریخ در طول حیات اسلام، برای خیلی از مسلمان ها این سئوالات پیش آمد و همه هم تلاش کردند به نوعی به آن ها پاسخ دهند.
اما جالب است بدانید با وجود اینکه این سئوالات شبیه به هم بودند، اما جواب ها بعضا با هم خیلی فرق دارند و همین عاملی شد تا گروه های مختلفی در اسلام پدید بیاید.
برای نمونه گروهی از مسلمان ها که با عنوان «معتزله» شناخته می شدند، جایگاه ویژه ای را برای عقل در امور دینی قایل شدند، تا جایی که هر چیز غیر قابل ادراک برای عقل (مثل وجود جن و ملائکه) رو منکر شدند.
در مقابل گروه های دیگه ای هم به وجود آمدند، مثل «حنابله» یا «اهل حدیث» که معتقدند عقل نمی تواند مسایل دینی را درک کند. یه گروه دیگه به نام اشاعره هم شکل گرفت که اگرچه عقل و نقش اون رو انکار نمی کنن اما معتقدند مسایل دینی تنها از طریق آیات و روایات قابل اثبات است و....
شما دانش آموز عزیز می توانید با انتخاب این موضوع برای پژوهش خود، از دیدگاه شیعیان درباره این مسایل مهم آگاه شوید.
از مزیت های مهم انتخاب این موضوع اینست که نه نتها می تواانید پایه های اعتقادی خودتان رو محکم تر کنید بلکه ظرفیت آن را پیدا خواهید کرد تا به عنوان یک افسر قدرتمند میدان جنگ نرم که امروزه در آن دشمنان تلاش می کنند از راه های مختلف(فضای مجازی، ماهواره و...) اعتقادات مردم و به خصوص جوانان رو سست و متزلزل نمایند، انجام وظیفه کنید.
شما عزیزان می توانید برای انجام این پروژه به طرح درس های ذیل مراجعه فرمایید:
بخش پژوهش های دانش آموزی سایت تبیان
تهیه: زهره سدیدی