تبیان، دستیار زندگی
سالها است که دیگر ردپای بازی هایی که روزگاری نه چندان دور غالب ساعت های کودکی ها را به خود اختصاص می داند، در میان کودکان و نوجوانان شهر دیده نمی شود و تبلت و پلی استیشن و گوشی های تلفن همراه با نورهای رنگارنگشان به میهمانی همیشگی کودکان سرزمینمان آمده
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : سپیده آماده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

موزه ای برای اسباب بازی هایی قدیمی

سالها است که دیگر ردپای بازی هایی که روزگاری نه چندان دور غالب ساعت های کودکی ها را به خود اختصاص می دادند، در میان کودکان و نوجوانان شهر دیده نمی شود و تبلت و پلی استیشن و گوشی های تلفن همراه با نورهای رنگارنگشان به میهمانی همیشگی کودکان سرزمینمان آمده اند.

کیانا نیکفام - بخش اجتماعی تبیان

بازی قدیمی

در چنین شرایطی اما شنیدن خبر بررسی تاسیس موزه اسباب بازی های تاریخی و قدیمی در شورای راهبردی کودک و نوجوان شهردای تهران، بارقه امید را به وجود می آورد تا با بازنمایی بازیهای قدیم راهی برای فرار از سیکل باطل بازی های خشونت محور این روزها پیدا کنیم.

وقتی تکنولوژی رنگ از رخ کودکی می پراند

به گزارش « تبیان»، در سالهایی نه چندان دور، بازی های کودکان شهر ما با محدود ترین امکانات مهیا می شد، از هفت سنگ گرفته که با استفاده از چند قطعه سنگ و یک توپ ممکن بود تا لی لی و وسطی و گرگم به هوا، برای بازی های دخترانه هم چند تکه پارچه اضافه و مقداری پنبه لازم بود تا دختر بچه های آن روز در مدت زمان کمی عروسکی بسازند تا همراه همه لحظه های خاله بازی شان باشد. تقویت روحیه جمعی و سازگاری با محیط یکی از مهم ترین خصوصیات بازی های قدیم بود، از هفت سنگ و گرگم به هوا گرفته تا خاله بازی و وسطی، همه بازی هایی بودند که با حضور گروهی از هم سالان اتفاق میفتادند و توانایی فعالیت گروهی را از همان روزگار کودکی برای بچه های نسل پیشین فراهم می آوردند.

در کنار ساخت موزه ای برای اسباب بازی های قدیمی، آموزش و پرورش هم با بازنمایی بازی های قدیمی در میان نسل جدید کشور ما باید نقشی در کنترل این هجمه بازی های رایانه ای در میان کودکان جامعه داشته باشد چون در غیر این صورت در سالهایی نه چندان دور دیگر اثری از بازی های بومی و ایرانی ما در خاطره کودکان باقی نخواهد ماند

این روزها اما نه خبری از هفت سنگ است و نه وسطی و همه بازی های شاد و اموزنده کودکی ها جای خودرا داده اند به جعبه کوچکی با نورهای رنگی  که همه هوش و حواس کودکان این نسل را به تسخیر خود در آورده اند. جعبه کوچکی که به هیچ قیمتی از دست کودکان و نوجوان این روزها دور نمی شود و در تمام لحظه های تنهایی کودکی هایشان را با کاراکتر های خشونت طلب خود همراه می کنند کودکانی نمی دانند این نورهای خوش رنگ چه می تواند به روز آینده زندگی هایشان بیاورد.

بازیهای خشنی که با هدف نابودی رویای کودکی آمده اند

اگر روزگار نه چندان دوری کسی می آمد و از اهداف پشت پرده تولید و توزیع بازی های کامپیوتری غربی ها در جوامع هدف به خصوص کشور ما سخن به میان می آورد، شاید خیلی ها این مسئله را نشان از باورهای منفی گرایانه وی می دانستند اما این روزها تقریبا همه افراد شهر می دانند که این بازی ها با چه هدفهایی تولید می شوند و تا چه اندازه می توانند در سیاست های جوامع مبدا، تاثیر بگذارند. از اهداف پشت پرده سیاسی ساخت این بازی ها که بگذریم، خشونت پناه در این ابزار جدید خدا می داند چه بر سر معصومیت کودکان آن روزها می آورد که آینده سازان کشور ما هستند.

اسباب بازی هایی برای بازنمایی کودکان قدیم

ابوالفضل رفیع ضمن اعلام خبر بررسی تاسیس موزه اسباب بازی های تاریخی و قدیمی در شورای راهبردی کودک و نوجوان شهردای تهران ، اظهار کرد: دومین نشست شورای راهبردی کودک و نوجوان در خصوص راه اندازی و تاسیس موزه اسباب بازی های تاریخی و قدیمی در تهران، با حضور مصطفی رحماندوست شاعر و نویسنده کودک و نوجوان، محمدرضا غلامی قائم مقام اداره کل آموزشهای شهروندی، غلامرضا کریمی رییس مرکز علمی کاربردی آموزش های شهروندی شهرداری تهران وسایر اعضای این شورا در سالن آسمان ساختمان معاونت امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران برگزار شد. به گفته وی، طی این نشست طرح ایجاد موزه اسباب بازی های تاریخی و قدیمی در تهران ارائه شد که بر اساس آن بخش نمایشی و پویشی شامل نمایشگاه تاریخ باستانی اشیایی از ایران و جهان، اشیاء متحرک وتزئینی، انواع عروسک ها، صداسازها وابزارکار و کاردستی ها و تعبیه فضاهایی برای تولید کاردستی و دست ورزی نوجوانان و خانواده ها، انواع بازی های بدون ابزار یا با ابزار کم، بازی با واژگان و کاربازی ها تشریح شد.

تقویت روحیه جمعی و سازگاری با محیط یکی از مهم ترین خصوصیات بازی های قدیم بود، از هفت سنگ و گرگم به هوا گرفته تا خاله بازی و وسطی، همه بازی هایی بودند که با حضور گروهی از هم سالان اتفاق میفتادند و توانایی فعالیت گروهی را از همان روزگار کودکی برای بچه های نسل پیشین فراهم می آوردند

مدیرکل آموزش های شهروندی شهرداری تهران با اشاره به مصوبه شورای اسلامی شهر تهران در خصوص شهر دوستدار کودک، افزود: مکان راه اندازی و تاسیس موزه اسباب بازی های تاریخی و قدیمی در باغ موزه دفاع مقدس پیش بینی شده است که باید در شورای سیاستگذاری نوسازی اراضی عباس آباد به تصویب برسد.

موزه ای برای ترویج بازی های قدیمی

به گفته مدیرکل آموزش‌های شهروندی شهرداری تهران طی این نشست بر مواردی چون لزوم اشاعه و ترویج بازی، وضعیت تولید اسباب بازی، آموزش مهارت های زندگی، فرهنگ سازی برای انتخاب اسباب بازی و سرگرمی مناسب برای کودکان و نوجوانان، بکارگیری اسباب بازی در آموزش، شناخت تنوع اسباب بازی در ایران و جهان، تاکید شده است.

آموزش و پرورش باید بازی های قدیم را به یاد کودکان جدید بیاورد

در این میان مهم ترین نهادی که نزدیک ترین ارتباط را با کودکان کشور ما دارد، آموزش و پرورش است، اموزش و پرورشی که انگار این روزها با جریان همین بازی های رایانه ای هماهنگ شده است و دیگر در اموزه هایی مدرسه ها هم رد پایی از بازی های قدیمی و اسباب بازی های اموزنده گذشته نیست. در کنار ساخت موزه ای برای اسباب بازی های قدیمی، آموزش و پرورش هم با بازنمایی بازی های قدیمی در میان نسل جدید کشور ما باید نقشی در کنترل این هجمه بازی های رایانه ای در میان کودکان جامعه داشته باشد چون در غیر این صورت در سالهایی نه چندان دور دیگر اثری از بازی های بومی و ایرانی ما در خاطره کودکان باقی نخواهد ماند و نوستالژی روزهای کودکی نسل های بعد هم می شود بازی های خشنی که زاویه تب لت ها مقابل دیدگانشان قرار می گیرد.


لذت های مرگ آسا!!!

چرا جوانان سگ بازی می کنند؟

خواهشاً لوکس و لوکس بازی ممنوع