تبیان، دستیار زندگی
یك فوق تخصص گوارش و كبد، مسمومیت‌ های غذایی، اسهال های مسافرت و یبوست را از بیماری‌ های گوارشی شایع در فصل گرما عنوان کرد...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بیماری های شایع فصل تابستان

اسهال، مسمومیت های غذایی، گرمازدگی و یبوست

تابستان

یك فوق تخصص گوارش و كبد، مسمومیت‌ های غذایی، اسهال های مسافرت و یبوست را از بیماری‌ های گوارشی شایع در فصل گرما عنوان كرد و با بیان این كه احتمال بروز مسمومیت ‌های غذایی با مصرف ماهی و انواع كباب ‌ها به ویژه در مسافرت‌ ها بیشتر است، بر مصرف غذاهای كم حجم و مایعات زیاد در این بیماری‌ ها تاكید كرد و گفت: مصرف آنتی بیوتیك و داروهای خوراكی قوی در مسمومیت‌ های غذایی توصیه نمی‌ شود.

دكتر حسین خدمت، در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان ایسنا با اشاره به مسمومیت‌های غذایی به دنبال مصرف غذای آلوده، ادامه داد: آشنایی با علایم این بیماری مهم است، زیرا ارائه شرح حال نادرست بیمار به پزشك، ممكن است منجر به تجویز داروهای اشتباه شود. مسمومیت‌های غذایی به ویژه پس از مصرف فست‌ فودها و غذاهای حاوی مواد نگهدارنده ، گاهی به صورت سردرد بروز می‌ كند كه پس از چند ساعت برطرف می ‌شود. انواع شدید مسمومیت‌ های غذایی ممكن است، سردرد همراه با تهوع، استفراغ و یا دل پیچه و اسهال را به دنبال داشته باشند. این در حالی است كه ممكن است همه این علایم در بیمار ظاهر نشوند.

احتمال بروز مسمومیت‌های غذایی با مصرف ماهی و انواع كباب‌ ها بیشتر است

این متخصص گوارش با بیان این كه ظاهر، طعم و بوی طبیعی مواد غذایی دلیلی بر سالم بودن آن ها نیست، ادامه داد: برخی باكتری ‌های موجود در غذا در روده سبب مسمومیت شده و بر سیستم گوارش تاثیر می‌ گذارند. احتمال مسمومیت با مواد غذایی مانند ماهی و گوشت به ویژه انواع كباب‌ها بیشتر است.

در مسمومیت‌های غذایی از غذاهای كم حجم و مایعات زیاد استفاده کنید

وی ادامه داد: همچنین احتمال مسمومیت به دنبال مصرف میان وعده‌هایی مانند بستنی، چیپس، آب میوه و ... كه از دست فروش ‌ها تهیه می ‌شود، بیشتر است. در مجموع در مسمومیت با هر علتی لازم است كه غذاها با حجم كمتر و در دفعات بیشتری مصرف شود. همچنین مصرف مایعات زیاد در مسمومیت‌های غذایی توصیه می ‌شود.

مصرف آنتی بیوتیك و داروهای خوراكی قوی در مسمومیت‌ های غذایی توصیه نمی ‌شود

دكتر خدمت گفت: در مسمومیت ‌های غذایی نیاز فوری به مصرف آنتی بیوتیك و داروهای خوراكی قوی نیست و باید از این امر پرهیز شود، زیرا مصرف داروهای قوی در درمان مسمومیت ‌ها، ممكن است بیماری‌ های بعدی را باعث شود. به عنوان نمونه مصرف داروهای قوی برای درمان اسهال ناشی از مسمومیت‌ ها، ممكن است یبوست شدید و حتی خونریزی ‌های یبوست را به دنبال داشته باشد. در مجموع باید از تجویز داروهای اضافی پرهیز شده و از حداقل دارو استفاده شود.

وی با تاكید بر استفاده از آب های جوشیده و یا آب معدنی در مسافرت‌ها، ادامه داد:‌همچنین به منظور جلوگیری از بروز بیماری‌ های گوارشی در مسافرت‌ها لازم است مواد غذایی و كنسروها قبل از مصرف كاملا، گرم و جوشانده شوند.

تاكید بر مصرف زیاد سبزی و میوه در فصل تابستان

این فوق تخصص گوارش و كبد با تاكید بر مصرف زیاد سبزی و میوه در فصل تابستان گفت: لازم است میوه و سبزیجات قبل از مصرف با مواد شوینده و ضد عفونی كننده، شسته شوند.

وی با بیان این كه معمولا علت بروز اسهال‌ های مسافرت مشخص نمی ‌شود، گفت: در اغلب موارد عدم رعایت بهداشت مواد غذایی و دست آلوده، مهم‌ ترین علت بروز اسهال ‌های مسافرت هستند. در اسهال‌ های مسافرتی نیز به هیچ وجه مصرف آنتی بیوتیك توصیه نمی‌ شود. در درمان این بیماری نیز مصرف مایعات زیاد و غذاهای سالم كم حجم بسیار موثر است و در صورت برطرف نشدن بیماری پس از گذشت دو تا سه روز و یا دل درد شدید در این بیماری، باید با نظر پزشك دارو مصرف كرد.

محدودیت ‌های غذایی در مسمومیت‌ ها و اسهال‌ ها توصیه نمی ‌شود

وی با بیان این كه معمولا در مسمومیت ‌های غذایی و اسهال‌ های ناشی از آن برخی به اشتباه محدودیت ‌های ویژه غذایی را توصیه می‌ كنند، گفت: این در حالی است كه هنگام بروز مسمومیت ‌های غذایی، سیستم گوارشی در شرایط بحرانی به سر می‌ برد و به مواد غذایی بهتری احتیاج دارد، بنابراین مصرف هر ماده غذایی علایم بیماری را تشدید می ‌كند، اما مصرف نكردن مواد غذایی و بهره گیری از رژیم ‌های تغذیه‌ای موقت، سبب حادتر شدن شرایط می ‌شود.

مصرف مایعات كافی برای جبران آب بدن در شرایط گرما لازم است

وی، گرمازدگی را از دیگر بیماری ‌های شایع فصل تابستان عنوان كرد و گفت: در گرمازدگی باید بیشتر به پیشگیری فكر كرد؛ چرا كه گرمازدگی شدید، خطرناك بوده و ممكن است به مرگ بیانجامد. به همین دلیل استفاده از پوشش مناسب و مصرف مایعات كافی به منظور جبران آب بدن در شرایط گرما بسیار لازم است. عدم مصرف آب کافی در گرما می‌ تواند به گرمازدگی و در موارد شدید حتی به نارسایی كلیه و اندام ‌های حیاتی بدن منجر شود.

دكتر خدمت خاطرنشان كرد: استفاده از دوش آب سرد، پاشویه و مصرف زیاد مایعات می ‌تواند در جلوگیری از گرمازدگی بسیار موثر باشد. همچنین فرد گرمازده باید به تدریج به شرایط طبیعی بازگردانده شود.

این فوق تخصص گوارش با بیان این كه یبوست نیز ممكن است به دلیل استرس ‌های مسافرت، عدم دسترسی به سرویس ‌های بهداشتی و عدم دسترسی به میوه و سبزیجات بروز كند گفت: به منظور جلوگیری از یبوست در فصل تابستان لازم است مایعات، میوه و سبزیجات زیادی با رعایت شرایط بهداشتی مصرف شود.

*مطالب مرتبط:

اسهال و استفراغ، بیماری شایع فصل گرم

اسهال مسافران

کمی با آن مدارا کن

علل اسهال

با تغذیه صحیح از ابتلا به بیماری عفونی جلوگیری كنید

مسمومیت غذایی در كودكان

اسهال‌ حاد

تغذیه کودک مبتلا به اسهال

اسهال‌ خونی‌ باکتریایی‌ (شیگلوز)

آماده‌باش تابستانی برای بهداشت مواد غذایی

بیماری های ناشی از غذا

تعداد بازرسان بهداشت كافی نیست، مردم نظارت كنند

پیشگیری از مسمومیت غذایی در تابستان

توصیه های غذایی برای مسافران در تابستان

بخش تغذیه و سلامت تبیان

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.