تبیان، دستیار زندگی
این روزها سارقان مدرن بدون این که وارد شعبه بانک شوند حساب بانکی شما را خالی می کنند آن هم با استفاده از چند عدد و حرف که به ظاهر ساده انگاشته می شوند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

خالی شدن حساب بانکی با یک پیامک!

این روزها سارقان مدرن بدون این‌که وارد شعبه بانک شوند حساب بانکی شما را خالی می‌کنند آن هم با استفاده از چند عدد و حرف که به ظاهر ساده انگاشته می‌شوند.

فرآوری: طاهره رشیدی - بخش اجتماعی تبیان
هزینه موبایل

با گسترش تجهیزات و خدمات بانکداری الکترونیک، امروزه استفاده از خدمات بانکی خیلی آسان شده است. به‌جای صرف زمان طولانی در صف باجه‌های بانکی به‌راحتی می‌توان از منزل و با استفاده از اینترنت یا موبایل کارهای بانکی خود را انجام دهید.

با وجود کارت‌های بانکی مختلف هم دیگر نیاز چندانی به حمل پول نقد نیست. امروزه در هر فروشگاهی چه کوچک و چه بزرگ، چندین دستگاه کارتخوان نصب است و در مقابل هر شعبه بانک نیز دستگاه‌های خودپرداز فعال است.

اما همپای گسترش این ابزار و تجهیزات، روش‌های سارقان بانکی نیز جهش محسوسی کرده است. سارقان مدرن بدون این‌که وارد شعبه بانک شوند حساب بانکی شما را خالی می‌کنند آن هم با استفاده از چند عدد و حرف که به ظاهر ساده انگاشته می‌شوند. برهمین اساس باید با آموختن راه‌های سرقت الکترونیکی حساب‌های بانکی که هر روزه هم متحول می‌شود، راه را بر سارقان ببندیم.

در حال‌ حاضر 81‌درصد انگیزه مجرمانه در فضای سایبری مربوط به جرایم مالی است و در‌سال گذشته در ایران نیمی از جرایم سایبری سرقت از حساب‌های بانکی بوده و بر همین اساس تمام کشورها برای امنیت بانکداری الکترونیک و مراودات مالی تمهیدات ویژه‌ای در نظر گرفته و هزینه‌های زیادی متقبل شده‌اند. به‌طوری که در ‌سال 2012 از هزینه 5.2 تریلیون‌دلاری در حوزه فناوری اطلاعات بیش از 5.1 تریلیون‌دلار، مربوط به تامین امنیت فضای مجازی بوده است.

اما با این حال سارقان سایبری توانسته‌اند در این سال، 488میلیون‌دلار از کلاهبرداری، کسب درآمد کنند.

یكی از مهم‌ترین شگردها، ارسال پیامك برای شماره‌های تصادفی بود. پیامك‌هایی كه متهمان برای طعمه‌هایشان ارسال می‌كردند حاوی این جمله بود كه « شما در قرعه‌كشی مسابقه... برنده جایزه شده‌اید و برای دریافت جایزه با این شماره تماس بگیرید»

ولی به‌طور قطع تلاش دولت‌ها برای تأمین امنیت بانکداری الکترونیک کافی نیست و راه سارقان را سد نمی‌کند چراکه بیش از 75‌درصد برداشت‌های غیرمجاز از حساب‌های بانکی به علت خطای انسانی و ناآشنایی کاربران به ابزارهای جدید رخ می دهد. بدین‌ترتیب آگاهی کاربران، بهترین وسیله برای مقابله با سرقت‌های الکترونیکی است.

روش‌های شناخته‌شده سرقت بانکی

هم‌اکنون سارقان مدرن، از روش‌های نوینی برای خالی‌کردن حساب‌های بانکی استفاده می‌کنند که این روش‌های نوین لزوما پیچیده نیستند بلکه برخی از آنها به غایت ساده هستند. یکی از این روش‌های ساده برای سرقت بانکی که در کمال ناباوری حتی اقشار تحصیلکرده را نیز هدف قرار داده، خالی‌کردن حساب به‌دست صاحب حساب است.

این روش که بارها توسط مراجع ذیربط اطلاع‌رسانی شده است، با استفاده از ارسال پیامک‌هایی با مضمون دریافت جایزه و وام انجام می‌شود و گاهی از طریق تماس تلفنی مستقیم نیز صورت می‌گیرد.

سارقان با تطمیع فرد موردنظر که برنده جایزه نقدی شده است یا وام ارزانقیمت، وی را به ترفندهای مختلف پای دستگاه خودپرداز می‌کشانند و عمدتا با استفاده از منوی انگلیسی دستگاه (که فرد تسلطی بر آن ندارد) فرد موردنظر با دست خود مبلغی را به صورت کارت به کارت به حساب سارق منتقل می‌کند با این امید که برای دریافت جایزه اقدام کرده است. بنابراین در این روش آگاهی مردم تنها سد مقابل سارقان و کلاهبرداران است. چراکه حتی برای دریافت جایزه نیازی به ارایه اطلاعات حساب بانکی از قبیل رمز نیست.

شگرد تكراری

آنچه در این ماجرا عجیب و جالب توجه به‌نظر می‌رسد، اینكه اعضای این باند تبهكاری، تمامی كلاهبرداری‌های خود را با استفاده از شگرد قدیمی كشاندن طعمه‌هایشان به پای دستگاه عابربانك انجام می‌دادند. آنها برای اینكه موفق به این كار شوند از شگردهای مختلف استفاده می‌كردند.

یكی از مهم‌ترین شگردها، ارسال پیامك برای شماره‌های تصادفی بود. پیامك‌هایی كه متهمان برای طعمه‌هایشان ارسال می‌كردند حاوی این جمله بود كه « شما در قرعه‌كشی مسابقه... برنده جایزه شده‌اید و برای دریافت جایزه با این شماره تماس بگیرید». وقتی دریافت‌كننده پیامك نظرش جلب می‌شد و با شماره مورد نظر تماس می‌گرفت، كلاهبرداران با زبانی چرب و نرم و بعد از كلی تبریك گفتن از وی می‌خواستند كه برای دریافت مبلغ ریالی جایزه‌‌اش پای دستگاه عابربانك برود تا مبلغ به‌حساب وی واریز شود.

وقتی طعمه به مقابل دستگاه عابربانك می‌رسید، آنها از او می‌خواستند كه كارتش را داخل دستگاه گذاشته و اعدادی را كه به او می‌گویند وارد كند. مالباخته نیز این كار را انجام می‌داد اما به جای اینكه پولی به حسابش واریز شود، همه موجودی حسابش خالی می‌شد.

سرگرد علی عباسی ضمن تاکید بر رعایت نکات ایمنی در انجام عملیات‌های بانکی توسط تلفن‌همراه، گفت: اخیرا بانک‌ها اقدام به تولید و عرضه نرم‌افزارهای مخصوص تلفن‌های همراه کرده‌اند.

وی با طرح این سوال که اگر تلفن‌همراه به سرقت رود، آیا سارق می‌تواند از تلفن همراه شما برای خالی‌کردن حساب بانکی استفاده کند؟ گفت: با توجه به اینکه تمایل به استفاده از نرم‌افزارهای بانکداری رشد بسیار سریع داشته، رعایت نکات امنیتی و اقدامات احتیاطی برای پیشگیری از کلاهبرداری بانکی لازم و ضروری است.

عباسی با بیان اینکه رعایت نکات بسیار ساده توسط استفاده‌کنندگان از این نرم‌افزارها می‌تواند راه را بر هر گونه سوءاستفاده و سرقت ببندد، گفت: محرمانه نگه‌داشتن گذرواژه‌ها، اطلاعات شخصی و حتی شماره حساب‌های بانکی، یکی از ساده‌ترین راه‌های عدم سرقت است.

سرپرست پلیس فتای ایلام با بیان اینکه گذرواژه و شماره رمز عبور شخصی و حتی پاسخ‌های مربوط به سوالات محرمانه نرم‌افزار یا شماره حساب‌های بانکی‌تان را در دستگاه خود ذخیره نکنید، گفت: حتی‌الامکان از گذرواژه‌های قوی که شامل ارقام، علائم و حروف است، استفاده کنید.

راه‌حل آسان این است که فقط از یک کارت جهت خرید استفاده کنید و حساب متصل به آن کارت از حساب اصلی‌تان جدا باشد، هربار به میزان نیازتان آن حساب را شارژ کنید تا در موارد اینچنینی ضرر و زیان به حداقل برسد، اگر پیامک را برای این حساب فعال کنید تا هر نقل و انتقالی را به‌صورت آنی به شما اطلاع دهد، بهتر خواهید توانست با این نوع سرقت برخورد کنید

وی به کاربران توصیه کرد که به پیام‌های متنی‌ای که شماره حساب بانکی‌ را طلب می‌کنند، پاسخ ندهند گفت: بانک شما هرگز با ارسال پیام متنی با شما ارتباط برقرار نخواهد کرد و مطمئن باشید که هر پیام ناخواسته و ناآشنا بدین مضمون به قصد کلاهبرداری از شما ارسال شده است.

عباسی با بیان اینکه تلفن‌همراه خود را به گونه‌ای تنظیم کنید که زمانی دستگاه روشن می‌شود، از کاربر گذرواژه بخواهد، گفت: هیچ‌گاه دستگاه خود را به گونه‌ای تنظیم نکنید که به صورت خودکار با حساب بانکی شما ارتباط برقرار کند.

یک راه‌حل ساده

باتوجه به خطرات بسیاری که حساب بانکی ما را تهدید می‌کند، با به‌کار بستن یک راهکار ساده می‌توانید تا حدود زیادی امنیت دارایی‌تان را تأمین کنید. راه‌حل آسان این است که فقط از یک کارت جهت خرید استفاده کنید و حساب متصل به آن کارت از حساب اصلی‌تان جدا باشد، هربار به میزان نیازتان آن حساب را شارژ کنید تا در موارد اینچنینی ضرر و زیان به حداقل برسد، اگر پیامک را برای این حساب فعال کنید تا هر نقل و انتقالی را به‌صورت آنی به شما اطلاع دهد، بهتر خواهید توانست با این نوع سرقت برخورد کنید.

8 توصیه کاربردی برای مقابله با سارقان

در تماس‌های تلفنی، پیامکی و نیز ارتباط از طریق پست‌الکترونیک، از بازگو کردن مشخصات محرمانه و خصوصی کارت‌بانکی (رمز‌ها، کد اعتبارسنجی و تاریخ انقضاء) برای دیگران خودداری شود. تأکید می‌شود در مقاطع زمانی دلخواه برای تغییر رمزهای کارت خود اقدام کنید.

در مبادلات روزمره مالی تنها موردی که باید به طرف مقابل به‌منظور انجام انتقال‌وجه (کارت به کارت( اعلام شود، صرفا شماره‌کارت، حساب یا شبای مربوط به خود است.

هنگام وارد کردن رمز اینترنت بانک حتما از صفحه‌کلید امنیتی(مجازی) استفاده کنید. زمان استفاده از پایانه‌های فروشگاهی (POS) رمز عبور کارت را خودتان وارد کنید.

تلاش کنید تا حد امکان برای پرداخت‌های اینترنتی از کافی‌نت‌ها، فرودگاه‌ها و اماکن عمومی استفاده نکنید.

برای پرداخت‌های اینترنتی حتما از سایت‌هایی که به آنها اطمینان دارید، استفاده کنید. برای نمونه از علامت قفل موجود در سایت که حاکی از صحت است، اطمینان حاصل کنید.

در صورت مشاهده هرگونه تغییر در دستگاه خودپرداز‌(تغییر در کارتخوان، تغییر صفحه‌کلید یا دوربین نصب شده مشکوک) از دستگاه استفاده نکنید.


منابع : برترینها / شهرخبر/ عصر ایران

کلاهبرداری هکرها با نام پلیس؟!

تور جدید کلاهبرداری شرکت های هرمی

حساب های بانکی را محکم بچسب!