تبیان، دستیار زندگی
آلودگی در کلانشهر ها موج می زند و با کمی تغییر دما، وارونگی هوا نفس شهر نشینان را تنگ می کند، آنقدر تنگ که مسئولان اورژانس نسبت به افزایش تعداد مراجعان به مراکز درمانی هشدار می دهند..
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

نفس کشیدن در تهران ممنوع!

آلودگی در کلانشهر‌ها موج می‌زند و با کمی تغییر دما، وارونگی هوا نفس شهر‌نشینان را تنگ می‌کند، آنقدر تنگ که مسئولان اورژانس نسبت به افزایش تعداد مراجعان به مراکز درمانی هشدار می‌دهند..

فرآوری: طاهره رشیدی - بخش اجتماعی تبیان
الودگی هوا

امسال نیز با شروع فصل سرما، آلودگی چترش را بر سر کلانشهر نشینان پهن کرده و مسئولان از روزهای آلوده‌ای خبر می‌دهند که فقط باد و باران توان مقابله با آنها را دارد، اما نکته اینجاست که مسئولان هواشناسی زمستانی مشابه سال‌های گذشته را پیش‌بینی می‌کنند، بنابراین باید شهروندان خود را برای روزهای آلوده‌تر آماده کنند.

چند روزی است که هوای کلانشهرهایی مانند تهران، مشهد و اصفهان تعریفی ندارد. برای نمونه دیروز هوای پایتخت برای گروه های حساس در شرایط ناسالم قرار داشت، امروز نیز وضع بدتر از دیروز است و به فردا نیز امیدی نیست، چون گره کور آلودگی هوای کلانشهرها چندسالی است که فقط با چنگ و دندان باد و باران باز می شود بنابراین تا روز سه شنبه که به گزارش سازمان هواشناسی سامانه ای از غرب کشور به تهران می رسد، نباید به بهبود شرایط دل بست؛ این در حالی است که با عبور این سامانه دوباره هوای تهران در اواسط هفته آینده به شرایط پایدار برخواهد گشت و پایتخت نشینان باید به امید سامانه دیگری بنشینند تا کمی نفس کشیدن را برای آنها آسان کند.

همه چیز در دست باد و باران

سخنگوی شرکت کنترل کیفیت هوای شهرداری تهران یادآور می شود: دو روز گذشته شاخص کیفیت هوا برای گروه های حساس در شرایط ناسالم قرار داشت و معدل شاخص کیفیت هوا نیز 109 بود، اما امروز به طور قطع هوا آلوده تر است.

اگر سلامتی مردم مهم است مسئولان محیط زیست روی گازوئیل توزیعی در کشور حساسیتی ندارند چنان که رسما اعلام شده دلیل اصلی آلایندگی در کشور نفت گاز است و سهم آن در آلایندگی قطعا از بنزین بیشتر است

بسطامی درباره وضع هوا در ماه های آینده ادامه می دهد: همه چیز به شرایط جوی بستگی دارد اگر تا پایان سال شرایط جوی مناسب باشد می توان انتظار داشت وضع هوا بهتر شود، اما اگر وضع مانند این روزها که پایداری جوی وجود دارد باشد احتمال دارد آلودگی هوا تشدید شده و شرایط بدتری را تجربه کنیم.

به گفته سخنگوی شرکت کنترل کیفیت هوای شهرداری تهران اگر شرایط پایداری مستمر و طولانی باشد به طور حتم روزهای آلوده تری را تجربه خواهیم کرد.

بسطامی با بیان این که روزهای آینده تعیین کننده چگونگی وضع هواست، درباره پیش بینی وضع هوا ادامه می دهد: حداکثر قابلیت پیش بینی بیشتر از 72 ساعت نیست بنابراین به گروه های حساس توصیه می کنیم از تردد و فعالیت شدید بدنی در هوای آزاد خودداری کنند.

براساس داده های مدل های اقلیمی بلند درباره ماه های آینده می توان گفت شرایط نرمال همیشگی برقرار است زیرا در شرایط زمستانی در هر دو یا سه هفته سامانه ای در گذر است که برای چند روز به طور موقت شرایط ناپایدار ایجاد می کنند، اما با گذر آنها دوباره شرایط پایدار حاکم می شود.وی ادامه می دهد: زمستان پیش رو نیز با زمستان گذشته فرقی ندارد و شرایط اقلیمی بلندمدت مانند سال های گذشته است.

گازوئیل، علت اصلی الودگی هوای ایران

براساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، هوای ایران یکی از آلوده ‌ترین‌ها در جهان با 127میلی گرم در هر سانتی متر مکعب دوازدهمین کشور آلوده جهان و چهار شهر ایران در بین 10 شهر آلوده جهان قرار دارند که این شرایط درحال وخیم تر شدن است.

این گزارش اضافه می‌کند، ایران سالانه حدود یک میلیارد و 600 میلیون بشکه سوخت معادل نفت مصرف می‌کند که از این مقدار سهم گاز طبیعی یک میلیارد و 132 میلیون بشکه معادل نفت است. تولید گاز طبیعی بازاریابی شده در ایران سالانه حدود 180 میلیارد متر مکعب است که اصلی‌ترین دلیل آلودگی هوای ایران تغذیه نیروگاه‌ها با نفت کوره و گازوئیل است و پس آن خودروهای فرسوده در رفت‌وآمد که بخش اعظمی از ان در ناوگان حمل و نقل عمومی مورد استفاده قرار می‌گیرد و استفاده از بنزین نیز در جایگاه بعدی است.

همچنین اگر سلامتی مردم مهم است مسئولان محیط زیست روی گازوئیل توزیعی در کشور حساسیتی ندارند چنان که رسما اعلام شده دلیل اصلی آلایندگی در کشور نفت گاز است و سهم آن در آلایندگی قطعا از بنزین بیشتر است.

سازمان‌های محیط زیست و استاندارد هیچ گونه آزمایشی روی بنزین‌ها انجام نداده‌اند و ادعای آلایندگی بنزین پتروشیمی درست نیست.

همه چیز به شرایط جوی بستگی دارد اگر تا پایان سال شرایط جوی مناسب باشد می توان انتظار داشت وضع هوا بهتر شود، اما اگر وضع مانند این روزها که پایداری جوی وجود دارد باشد احتمال دارد آلودگی هوا تشدید شده و شرایط بدتری را تجربه کنیم

طوفان ادعاهای سازمان محیط زیست اگرچه با افزایش روزهای ناسالم در هوای تهران اندکی فروکش کرده و افکار عمومی منتظر بررسی گزارش سازمان محیط زیست در مجلس است، با جمع‌بندی نظرات کارشناسی ارائه شده از دو طرف دعوی که پرداختن بیش از حد به آن فایده چندانی ندارد، به نظر می‌رسد تقصیر بنزین پتروشیمی در آلودگی هوا آنقدر بزرگ نیست که چنین فضای تبلیغاتی را روی آن سوار کرد. پایه‌های چنین ادعایی هم به اندازه‌ای قوی نیست که بتواند مردم و مجلسی‌ها را قانع کند.

در نبود سیاست جامع و اصولی برای کاهش آلودگی هوای تهران و دیگر کلان‌شهرهای کشور، متشکل از همکاری و همفکری همه نهادهای مسئول و دلسوز، شهرداری، دولت، مجلس و ... هنوز هم باید دلخوش به وزش نسیمی باشیم تا هوا اندکی بهتر شود. در همین چند روز از آغاز فصل سرد سال، هوا دوباره آلوده شده است، پیش از آغاز توزیع بنزین پتروشیمی هم شرایط همینطور بود و در صورت ادامه سیاست‌های فعلی، سال آینده و سال‌های آینده هم چنین خواهد بود. بهتر است مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست بدون درگیر شدن با اتفاقات گذشته و مقصریابی که هیچ سودی برای مردم ندارد و تنها اسباب تسویه حساب‌های شخصی و حزبی را فراهم می‌کند، به آینده بی‌اندیشند و به ریه‌های کودکانی که در همین هوای آلوده قد می‌کشند و شاید با شیطنت منتظر افزایش آلودگی هوا و تعطیلی مدارس، نگاهشان به آسمان دودی پایتخت است.


منابع : وبلاگ دنیای مجازی /جام جم / فردا

با الودگی هوا چه کنیم؟

الودگی هوا چه اثرات مضری دارد؟

الودگی هوا همچنان قربانی می گیرد