تبیان، دستیار زندگی

6 واقعیت درباره پیوند عضو

اگر شما هم قصد انجام عمل پیوند عضو را دارید و یا به عنوان یک دهنده عضو در نظر گرفته شده‌اید، لازم است حقایقی را درباره تاثیرات این عمل بر سلامتی، آینده و زندگی خود بدانید.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : الهه گودرزی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

یوند عضو ، پیوند اعضای بدن  ، اهدای عض،

طبق آمارهای موجود در بین مردم ایالت متحده آمریکا هم اکنون بیش از 123000 نفر در لیست انتظار برای پیوند عضو هستند و از بین این تعداد، صدهزار نفر درخواست پیوند کلیه را دارند. این آمار برای یک عمل جراحی مهم آمار کمی نیست و می‌تواند جدا حائز اهمیت باشد.

 

زمانی که فردی به دلیل نارسایی یک عضو در لیست پیوند عضو قرار می‌گیرد، ابتدا لازم است آگاهی کاملی از بیماری خود و عمل جراحی که انتظار آن را می‌کشد داشته باشد.

 

بیشتر این موارد، پیوند کلیه است و در موارد نادر تر پیوند کبد، قلب، پانکراس، ریه و روده.

 

اندامی که پیوند زده می‌شود، معمولا از یک فرد سالم و زنده به بدن منتقل می‌شود و نیز در مواردی از بدن فردی که وصیت کرده پس از مرگ اعضای بدنش اهدا شود که البته آمار این گونه اهدای عضو همچنان رو به افزایش است.

 

در اینجا می‌خواهیم حقایقی را در مورد پیوند عضو به شما بگوییم:

 

1- بافت پیوند زده شده برای همیشه باقی نمی ماند.

اگرچه در بیشتر بیماران، پیوند عضو تنها راه زنده ماندن و طولانی کردن مدت عمر آنهاست، اما باید بدانید که طول عمر این پیوند محدود است، برای مثال یک پانکراس (لوزالمعده) پیوند شده در 57 درصد بیماران تنها برای 4 تا 5 سال دوام می‌آورد، یعنی تقریبا نیمی از بیماران به پیوند دوم پانکراس احتیاج دارند.

 

یک کبد پیوندی در 70 درصد موارد، 5 سال و یا بیشتر عمر می‌کند و در صورتی که عضو از فرد اهدا کننده زنده گرفته شده باشد، برای مدت زمان بیشتری می‌ماند.

 

بعد از پیوند قلب احتمال زنده ماندن عضو برای 5 سال آینده چیزی حدود 76 درصد است و در خصوص پیوند ریه نیز این احتمال به 52 درصد می‌رسد.

 

2- یک بافت پیوندی می‌تواند برخی بیماری‌های پنهان را به شما منتقل کند.

 

قبل از عمل پیوند، بافت پیوندی از جهت عفونت‌ها و بیماری‌های شایع و خطرناک مورد بررسی و غربالگری قرار می‌گیرد. اما در این میان در بین هر صد نفر بیماری که پیوند عضو داشته اند، یک تا دو نفر به بیماری‌های عفونی پنهانی مبتلا می‌شوند.

 

بیماری‌های عفونی مرتبط با پیوند عضو از قرار زیر هستند: عفونت‌های ویروسی، باکتریایی، قارچی و حتی بیماری‌های انگلی. در مواردی نادر ابتلا به سرطان نیز بعد از انتقال عضو گزارش شده است.

اگر بیمار مبتلا به هپاتیت C پیوند کبد را دریافت کند، ویروس هپاتیت C قادر خواهد بود با گردش در بدن و در جریان خون، کبد سالم و پیوندی را مریض کند

 

3- پیوند کبد، ابتلا به بیماری‌های عفونی مانند هپاتیت C را در شما درمان نمی‌کند.

در بین 17000 بیمار آمریکایی که سالانه کاندید دریافت پیوند کبدی هستند، 6000 نفر پیوند کبد را دریافت می‌کنند. بد نیست بدانید از مهم‌ترین دلایل نارسایی کبد در ایالت متحده، ابتلا به بیماری عفونی هپاتیت C است.

 

اما اگر بیمار مبتلا به هپاتیت C پیوند کبد را دریافت کند، ویروس هپاتیت C قادر خواهد بود با گردش در بدن و در جریان خون، کبد سالم و پیوندی را مریض کند.

 

4- اگر شما به نارسایی کلیه مبتلا هستید، درمانی جز پیوند کلیه برای شما وجود نخواهد داشت.

اگر شما مبتلا به نارسایی کلیه هستید، باید پزشک شما را از این حقیقت آگاه کند که دیالیز هرگز درمان واقعی بیماری شما نخواهد بود و دیر یا زود به پیوند کلیه نیاز خواهید داشت.

 

این در حالی است که با بیشتر بیماران دیالیزی هرگز درباره پیوند کلیه صحبت نمی‌شود و این بی خبری بدون شک شانس پیدا کردن کلیه را کمتر خواهد کرد و تهدید کننده زندگی فرد خواهد بود.

 

5- زنان نسبت به مردان شانس کمتری در پیوند کلیه از یک دهنده سالم و زنده را دارند.

بیشتر خانم‌های دیالیزی پیشنهادهای مکرر نزدیکان و آشنایان را برای پیوند کلیه دریافت کرده‌اند، اما طبق آمارهای موجود، درصد کمی از این خانم‌ها به این پیوند تن می دهند.

 

علت این اتفاق مشخص نیست، اما آمارها نشان می دهند که احتمال پیوند کلیه از یک دهنده سالم در خانم‌های بیمار نصف آقایان بیمار است و خانم‌ها بیشتر علاقمند دریافت عضو از دهنده هایی هستند که اعضای آنها پس از مرگ اهدا می‌شود.

 

6- برای موفقیت در یک پیوند بهتر است چاق نباشید.

انجمن پیوند عضو آمریکا همیشه به بیماران هشدار می دهد قبل از پیوند عضو، وزن اضافی خود را کم کنند، طوری که شاخص BMI کمتر از 30 شود.

دلیل آن هم کاملا واضح است. وقتی که شما فردی چاق باشید، مشکلات سلامتی بعد از پیوند برای شما بیشتر خواهد بود.

 

طی مطالعات انجام شده افراد چاق به احتمال بیشتری دچار بیماری‌های عفونی در مناطق پیوند می‌شوند و بدون شک این عفونت‌ها تهدیدی برای سلامتی و عملکرد عضو پیوند شده خواهد بود.

 

همچنین افراد چاق نسبت به افراد لاغر در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری‌های قلبی بعد از عمل جراحی قرار دارند.


مطالب مرتبط:

پیوند ریه؛ چرا و چگونه؟

بعد از پیوند کلیه چه باید کرد؟

پیوند قرنیه چشم؛ چرا و چگونه؟

پیوند مغز استخوان چیست؟

پیوند خون بند ناف نوزاد

11 توصیه به کسانی که پیوند کلیه داشته‌اند

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.