گردش باد - جلسه پنجم
گردش باد- جلسه پنجم
هدف:
آشنایی با نظرات مفسران به ترتیب زمانی نگارش کتب تفسیری
مقدمه:
در طرح درس قبل از ضرورت توجه به کتب تفسیری اطلاع پیدا کرده و نمونه ای از مراجعه به آنها را نیز تجربه کردید. اکنون لازم است به منظور فهم بهتر عبارت «تصریف الریاح» از نظرات تفسیری مفسران پیرامون این عبارت نیز آگاهی پیدا نمایید.
برای این کار روشی به شما پیشنهاد می شود که می توانید در تمام پژوهش های قرآنی خود، به ویژه در پژوهش هایی که موضوع آنها مرتبط با جهان طبیعت است، استفاده کنید.
در این روش، کتب تفسیری به ترتیب زمانی مورد بررسی قرار می گیرند؛ به عبارتی شما باید مطالعات خود را از کتب تفسیری قرون ابتدایی شروع کرده تا به تفاسیر نگاشته شده در عصر معاصر برسید.(نحوه اطلاع از مشخصات کتب تفسیری، از جمله سال نگارش آنها، در بخش آموزش نرم افزار جامع التفاسیر معرفی شده است)
گفتنی است مهمترین مزیت این شیوه آنست که به راحتی قادر خواهید بود نظرات مفسران در طول قرون مختلف را با هم مقایسه کرده و چگونگی برداشت آنان از یک عبارت واحد را در طول گذر زمان مشخص نمایید.
گام1:
برای سهولت کار برخی از تفاسیر قرون مختلف به ترتیب زمانی به شما پیشنهاد شده است. با مراجعه به این کتب تفسیری و دیگر تفاسیری که خودتان می یابید، مطالب و نکات مهم مطرح شده در آنها را در جدولی مشابه جدول زیر یادداشت نمایید.قابل ذکر است بررسی نظرات تفسیری مطرح شده ذیل آیه 164 سوره مبارکه بقره برای این پژوهش کفایت می کند.
تکلیف1:
با مقایسه و تحلیل مطالب فوق به سئوالات زیر پاسخ دهید:
1- آیا در نظرات مفسران قرون مختلف تفاوت آشکاری را مشاهده کردید؟این تفاوت ها را با ذکر عنوان کتب بصورت دقیق بیان کنید.
2- شما نظر کدامیک از مفسران را برمی گزینید؟ دلیل انتخاب خود را به طور دقیق شرح دهید.
تکلیف2:
پس از انجام پژوهش علمی و بررسی مجدد پژوهش قرآنی به سئوال پایانی زیر پاسخ دهید. گفتنی است حساسیت پاسخ به این سئوال بسیار زیاد است! زیرا نحوه پاسخ شما به این سئوال می تواند یکی از نشانه های نتایج پژوهش دقیق شما محسوب گردد.
در زبان عربی ریشه هایی همچون «دَوَرَ» و «دَوَلَ» هستند که معنای چرخش و گردش در آنها وجود دارد. برای مثال دانره که شکلی هندسی است از ریشه «دور» بوده و ارتباط چرخش و گردش با آن نیز کاملا روشن است.
اکنون پاسخ دهید:
چرا خداوند متعال به جای عبارت «تصریف الریاح» از عبارتی همچون «تدور الریاح» که از ریشه «دور» می باشد، استفاده نکرده است؟
شما عزیزان می توانید برای انجام این پروژه به طرح درس های ذیل مراجعه فرمایید:
بخش پژوهش های دانش آموزی سایت تبیان
تهیه: شهاب الدین شریف