ایده های برگزیده بیوشیمی
نهمین دوره ی پروژه های دانش آموزی تبیان
نهمین دوره از پروژه های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ها و ایده های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ها یاری نموده اند. همچون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده های جالب، علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح های جدید شما عزیزان هستیم.
نام ایده: بررسی جلوگیری از ریزش اشک چشم هنگام استفاده از پیاز
نام ارایه دهنده: فاطمه نوراله
زمینه و نوع پروژه: بیوشیمی - تحقیقاتی
درجه سختی: دشوار
اشک مایعی است که به صورت مداوم از غدد اشکی در چشم ترشح و مانع از خشک شدن قرنیه و رفع آلودگیهای سطح آن میشود و از طریق مجرای اشکی به بینی راه مییابد. در هنگام التهاب چشم یا سرماخوردگی یا گریه ترشح اشک افزایش مییابد. اشک از سه لایه چربی (مترشحه از غدد میبومین)، مایع (مترشحه از غدد اشکی) و موکوس (مترشحه از سلولهای جامی شکل ملتحمه) تشکیل شدهاست. ترشح اشک در تغذیه قرنیه نیز نقش دارد. علیرغم فوایدی که برای اشک چشم ذکر گردید، ولی سوزش و اشک چشم هنگام پوست گرفتن پیاز بسیار آزار دهنده می باشد. بسیاری از افراد با وجود مطلع بودن از فواید پیاز، اما تنها به دلیل سرازیر شدن آب از چشمشان هنگام کار با آن، این سبزی مفید را مصرف نمی کنند. برخی نیز به خاطر طعم خوبی که به غذاها می دهد، اشک چشم و سوزش آن را تحمل کرده ولی همواره به دنبال راه حلی برای کاهش و یا حذف این مشکل می باشند. در این پژوهش سعی گردیده است، پس از مطالعه پیاز و خواص آن و همچنین علت ریزش اشک چشم، روشی برای کاهش و یا جلوگیری از سوزش و جاری شدن آب از چشم، ارائه گردد.
مهارت های آموزش داده شده در این پروژه:
1- خلاقیت و پیشنهاد راه حل های احتمالی برای کاهش اشک چشم هنگام کار با پیاز
2- طراحی آزمایش علمی و بررسی هر یک از راه حل ها
3- توانایی نوشتن نتایج و بحث پیرامون آن
پوست کندن پیاز کار بسیار دشواری است بهطوری که اغلب از آن فرار میکنند و حاضر بهپوست کندن پیاز نیستند زیرا این ماده مفید، چشم ها را میسوزاند و اشکها به سرعت جاری میشوند. آشپزی بدون استفاده از پیاز غیر ممکن است. علیرغم فوایدی که اشک برای چشم دارد، ولی سوزش و اشک چشم هنگام پوست گرفتن پیاز بسیار آزار دهنده می باشد. بسیاری از افراد با وجود مطلع بودن از فواید پیاز، اما تنها به دلیل سرازیر شدن آب از چشمشان هنگام کار با آن، این سبزی مفید را مصرف نمی کنند. برخی نیز به خاطر طعم خوبی که به غذاها می دهد، اشک چشم و سوزش آن را تحمل کرده ولی همواره به دنبال راه حلی برای کاهش و یا حذف این مشکل می باشند. در این پژوهش، پس از مطالعه پیاز و خواص آن و همچنین علت ریزش اشک چشم، استفاده از خیار و بخور آن برای کاهش و یا جلوگیری از سوزش و جاری شدن آب از چشم، پیشنهاد گردد.
مراحلی که دانش پژوهان برای انجام این پروژه طی کردند به قرار زیر است:
1- بررسی خواص غذایی و دارویی پیاز
2- بررسی علت ریزش اشک چشم هنگام کار با پیاز
3- بررسی راه کارهای ذکر شده برای جلوگیری از ریزش اشک هنگام کار با پیاز
4- ایده پردازی و پیشنهاد راه حل برای جلوگیری از ریزش اشک هنگام کار با پیاز
5- تست هر یک از راه حل های خلاقانه
6- پیشنهاد راه حل
نام ایده: استخراج پکتین از ضایعات سیب و امکان سنجی ساخت بیولاستیک
نام ارائه دهنده: فاطمه نوراله
زمینه و نوع پروژه: بیوشیمی - تحقیقاتی
درجه سختی: دشوار
با توجه به مصرف روز افزون نایلون های پلیمری پایه نفتی در صنعت بسته بندی، پیشگیری از آلودگی های زیست محیطی ناشی از ضایعات آن، در این تحقیق مطالعات فراوانی جهت دستیابی به جایگزین مناسب انجام شده است. نتایج نشان داد كه با استفاده از ماده ای به نام پکتین، كه در مركبات، سیب، انگور، چغندر و ... یافت می شود می توان پوششی مناسب برای مواد خوراكی ساخت. بدین طریق از حجم زیادی از ضایعات كارخانه های آبمیوه گیری جلوگیری و به حفظ محیط زیست كمک نمود. در این پژوهش پس از استخراج پکتین از تفاله ی سیب، اقدام به ساخت یك بیوپلاستیک گردید.
مهارت های آموزش داده شده در این پروژه:
1- استخراج پکتین 2- فرمول پلاستیک های معمولی 3- فرمول بیوپلاستیک و ساخت آن
بسته بندی نقش مهمی در نگه داری محصولات غذایی ایفا می كند. از آنجایی كه مواد بسته بندی حاصل از مشتقات نفتی آلودگی هایی را در محیط زیست ایجاد می كنند، پوشش هایی كه بتوانند به راحتی تجزیه شوند از اهمیت خاصی برخوردارند و امروزه جایگزین بخشی از بسته بندی های مصنوعی شده اند. پوشش ها یا فیلم های قابل تجزیه از پلیمرها یا مواد طبیعی تولید شده و با قرار گرفتن روی غذا، سیستم محافظتی خوبی را ایجاد كرده و میزان فساد و افت كیفی محصول را كاهش می دهند. این پوشش ها سبب بهبود كیفیت غذاهای تازه، منجمد، خشک، سرخ شده و یا فرموله شده می گردند. علاوه بر لزوم شباهت این بسته بندی ها به پوشش های مصنوعی، بسته بندی های قابل تجزیه بایستی قابلیت پذیرش بالایی داشته و خواص ممانعت كنندگی خوبی در برابر دی اكسید كربن، اكسیژن، آب، بخار و روغن از خود نشان دهند. همچنین از لحاظ ساختمان بیوشیمیایی و فیزیکوشیمیایی باید پایدار بوده و مقاوم به میکروارگانیسم ها باشند. این بسته بندی ها بایستی از لحاظ بهداشت و سلامتی تضمین شده بوده و با هزینه كم و تکنولوژی آسان تولید شوند.
مطالب مرتبط:
ایده برگزیده زیست نهمین جشنواره پروژه های دانش آموزی
ایده برگزیده روانشناسی نهمین جشنواره پروژه های دانش آموزی
ایده برگزیده مهندسی نهمین جشنواره پروژه های دانش آموزی
برترین های مسابقات نهمین جشنواره
برترین های سمینارهای علمی نهمین جشنواره
برترین های غرفه های نهمین جشنواره
تقدیر از مسابقات نهمین جشنواره
تقدیر از غرفه های نهمین جشنواره
بخش پروژه های دانش آموزی تبیان
تهیه و تنظیم: فاطمه گودرزی