تمجید از استاد فرشچیان
محمدعلی معلم دامغانی، رییس فرهنگستان هنر در پاسداشت مقام محمود فرشچیان هنرمند نگارگر با انتشار یادداشتی از او به عنوان نگارگر بهشت خداوند در زمین سوخته یاد کرد.
رییس فرهنگستان هنر در یادداشت خود درباره مقام استاد فرشچیان نوشته است: عصر رسانه بر همه كس آشكار كرد كه مردمان از ابتدای تاریخ تا به امروز در هر دورهای و به اقتضای آنچه در اندیشه داشتهاند، شیوهای را برای ابلاغ و تبلیغِ سخن خویش برگزیده و آن سخن را چنانكه بایست به مخاطبان آن رسد «كد گزاری» كردهاند. شاعر و نویسنده، پیام خویش را با كلمات ارسال میكنند، نقاش با طرح و رنگ پیغام خود را میگذارد. هنرمندان عرصه هنرهای تجسمی شیوه خود را دارند و در زمان ما حتی عكاسان كه لحظهها را به اصطلاح روز «فریز» میكنند و آنات را به سنگ سخت بدل میسازند این گونه مطلب خود را به مخاطبانشان میرسانند. اینك گفتگو در انواع كدها نیست، بلكه به تناسب مسئله، هنر گرانمایه نگارگری پیش چشم است و مورد نظر.
محمدعلی معلم دامغانی در بخش دیگری از یادداشت خود چنین آورده است: محمود فرشچیان در یك كلمه نگارگر بهشت خدای متعال در زمینِ سوخته است. او طرح را چنان میشناسد و محاكات میكند كه جز به قوه ولایت، چنین هنری نمیتوان و سِحر رنگها و تاثیر آنها را به مصابتی میشناسد كه حقیقت در عالم طبیعت، طرحهای خود را با آن رنگها آراسته است و طرح و رنگ محض چشم آدمیان است وگرنه سایر موجودات جز در موارد خاص از چنین سرمایههایی بهره نمیگیرند و اما لطیفه والاتر، فرشچیان در جهان خاكی رنگها و نیرنگها، دل در گرو عالم بیرنگی دارد. او راوی معراج است، روایتگر غدیر است، مرثیه خوان ظهر عاشوراست.محمود فرشچیان هنر و اخلاق را كمندی میپندارد و نردبانی میخواهد كه با آن بر بام بلند آسمان فراتوان رفت و از آن بلند جای به تماشای دو جهان ایستاد و برای عالمیان از هر دو عالم سخن گفت.
علی معلم در وصف استاد فرشچیان نوشته است : محمود فرشچیان در یك كلمه نگارگر بهشت خدای متعال در زمینِ سوخته است
علی معلم دامغانی در بخش پایانی یادداشت خود با اشاره به انتشار مجموعه شعری در وصف محمود فرشچیان نوشته است: هماكنون فرهنگستان در صدد چاپ و انتشار مجموعه شعری از شعرای جوان سرزمین شعر ایران در وصف و تقدیر محمود فرشچیان است. این مجموعه در معنی و محتوا حكایتگر حقیقت نگارگری است كه از همگنان به واسطه حقایق و دقایقی در گذشته و به جایی رسیده است كه به زبان نقش و تصویر، حكمت و فلسفه تدریس میكند و معارف دینی و مذهبی میآموزد. او را در آینه شعر شاعران خواهید دید كه آنان پیام نقاش گران مرتبه روزگار ما را آنچنان كه او پیغام كرده است فهمیدهاند و در باز خورد مسئله او را به صفاتی كه از نقش و رنگ والاتر است و نه به جهان رنگ كه به عالم بیرنگی تعلق دارد، ستودهاند. آنها میگویند كه تو عزیزی زیرا روایتگر قصه عزیزانی. باش كه در سایه هدایت و عنایت آنان از سعادت این عالم و عالم دیگر برخوردار گردی و نیكا كسانی كه چون تو باشند و ما ستایشگر چون تویی برای بیداری تو و دلالت تو به عالم نوریم، تا نگویند كه كوریم و آنچه را كه در روزگار ما روشن است و روشنگر در نمییابیم و نیافتیم.
منبع: مهر