زنبور پرنده
اگر دو شیء فلزی به سمت هم جذب شوند و یا به سمت هم کشیده شوند، نمی توان نظری داد که آیا هر دوی آن ها آهنربا هستند یا فقط یکی از آن ها. اما اگر دو فلز یکدیگر را دفع کنند می توان با قطعیت گفت که هر دوی آن ها آهنربا هستند.
می دانیم که هر آهنربا دارای دو قطب شمال (N) و جنوب(S) است. قطب جنوب یک آهنربا به سمت قطب شمال آهنربای دیگر جذب می شوند در حالی که دو قطب جنوب همدیگر را دفع می کنند. دو قطب شمال هم یکدیگر را دفع می کنند. به عبارتی قطب های همنام یکدیگر را دفع و قطب ها ناهمنام جذب می کنند.
در این کاردستی می خواهیم از این موضوع استفاده کرده و یک زنبور پرنده بازیگوش بسازیم.
وسایل لازم:
- آهن ربای دکمه ای
- آهنربای میله ای
- کاغذ رنگی
- رنگ روغن یا گواش
- گل کوزه گری یا خمیر بازی
- دو میله چوبی
- زیرگلدانی
- توپ پینگ پنگ
- چسب مایع
با کمک بزرگ تر خود توپ پینگ پنگ را از وسط نصف کنید. سطح خارجی آن را با رنگ زرد کامل رنگ کنید و روی آن را نوارهای سیاه بکشید تا شبیه بدن زنبور شود. با استفاده از کاغذ رنگی برای زنبورتان صورت و شاخک و مهم تر از همه بال درست کنید!
آهنربای دکمه ای را به کمک خمیر بازی از زیر به داخل شکم زنبور وصل کنید طوری که یکی از قطب های آن رو به پایین باشد.
دوتکه چوب، یکی کوتاه و دیگری بلند، را به هم بچسبانید و یک پایه درست کنید. زیر گلدانی را وارونه کنید و مطابق شکل در آن سوراخی ایجاد کنید و پایه را درون آن قرار دهید و پایه را از زیر با چسب و خمیر بازی محکم کنید تا در جای خودش ثابت بماند و با بازیگوشی های زنبورتان نیفتد.
آهنربای میله ای را بردارید و دور آن را کاغذ قهوه ای با سبز بپیچید طوری که از آن یتوانید به عنوان ساقه گل استفاده کنید. این گل را زیر زنبورمان قرار خواهیم داد تا رو یآن با نخ آویزان باشد پرواز کند. دقت کنید که در این کاردستی می خواهیم قطب های همنام دو آهنربای میله ای و دکمه ای کنار هم قرار بگیرند تا این دو هم را دفع کنند.
پس از شناسایی قطب های همنام آهنربای میله ای را در بشقاب فرو کرده و از زیر با خمیر بازی محکم کنید.
با کاغذ رنگی گلبرگ های گل را تکمیل کنید و زنبورتان را بالای آن از میله آویزان کنید. اسنکه ارتفاع زنبور چقدر باشد را به صورت تجربی پیدا کنید و نخ را در همان ارتفاع تنظیم کنید.
زنبور را بالای گل تاب دهید و پرواز آن بالای گل را تماشا کنید. آیا بلاخره زنبورتان می ایستد؟ چرا؟
پژوهش های دانش آموزی- تهیه: سارا قیصری
تنظیم: مریم فروزان کیا