ایده ی برگزیده شیمی
نهمین دوره ی پروژه های دانش آموزی تبیان
نهمین دوره از پروژه های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ها و ایده های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ها یاری نموده اند. همچون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده های جالب، علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح های جدید شما عزیزان هستیم.
نام ایده: پلاستیک تجزیه پذیر
نام ارایه دهنده: عاتکه سادات قائمقامی نجفی
زمینه و نوع پروژه: شیمی پلیمرها - شیمی سبز - عملی
درجه سختی: دشوار
دانش پژوهان دبیرستان غیردولتی هما پس از آشنایی با وسایل آزمایشگاه به شکل عملی، نحوه روشن کردن چراغ بونزن، توزین مواد جامد و کار با ترازو، اندازه گیری مواد مایع و وسایل مناسب برای سنجش حجم های متفاوت با دقت های خاص را فرا گرفتند.
سپس نحوه مقابله با سوختگی های اسیدی و قلیایی، خاموش کردن شعله ایجاد شده، جلوگیری از شیوع آتش در آزمایشگاه، کمک به فرد آسیب دیده آموخته و مهارت های لازم را کسب کردند.
جهت انجام پروژه پلاستیک تجزیه پذیر ویژگی هایی که محصول باید داشته باشد بررسی شد. به منظور تامین خاصیت تجزیه پذیری لیستی از ترکیباتی که احتمالا با افزایش آن ها به ساختار پایه، محصولی مقاوم تر و زیست تخریب پذیر به دست آید، تهیه شد. بسیاری از ترکیبات در لیست مورد نظر ثبت شدند و جهت بررسی صحت این امر، برخی از مواد موجود در آزمایشگاه و یا در دسترس دانش آموزان، انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند.
سپس اولین آزمایش عملی جهت تهیه پلاستیک تجزیه پذیر به شکل تئوری طراحی شده و برنامه لازم جهت انجام عملی آزمایش تصویب گردید. طبق برنامه ریزی مواد اولیه انتخابی به ترتیب خاص و با درصد های پیشنهادی با هم مخلوط و جهت سنتز پلیمر ترکیب شدند.
نکته حایز اهمیت این است که در ساختار این کامپوزیت از یک نوع میوه طبیعی نیز استفاده شده است. پس از طی مراحلی، خمیر پلاستیک آماده شده در یک بشر ریخته شد تا پس از گذشت مدت زمان لازم، پلاستیک خشک شده و آماده گردد.
دانش آموزان به کمک راهنما، محصول سنتز شده را مورد بررسی قرار دادند و نقاط ضعف و قوت اولین پلاستیک تهیه شده را یادداشت نمودند. با توجه به این که پلاستیک تهیه شده حالت خمیری داشته و ترکیب یک دست و هموژنی به نظر نمی رسید و میوه مورد نظر در ساختار و ظاهر و کیفیت آن ایجاد اختلال نموده بود، تصمیم گرفته شد تا میوه مورد استفاده تغییر یابد. با مبادله اطلاعات و بررسی ها و تحقیقات اینترنتی لازم در این زمینه میوه دیگری انتخاب گردید.
نتایج حاصله در جدول ثبت نتایج ثبت گردید و طرح آزمایش جلسه آینده تصویب شد.
میوه جدید مورد استفاده قرار گرفت و با در نظر گرفتن نقاط ضعف اولین پلاستیک تهیه شده تلاش شد تا با تغییر ترکیب درصد برخی از مواد اولیه محصول به نسبت بهتری ساخته شود.
در ادامه پلاستیک مورد نظر در بشر قرار داده شد و در محیط آزمایشگاه آماده خشک شدن گردید.
در این جلسه محصول مورد نظر مورد بررسی قرار گرفت. متاسفانه پلاستیک به دست آمده به شکل طلق شفاف با دانه های ریز میوه بوده و به شدت خشک و شکننده بود. در عین حال برخی از قسمت های آن نیز کپک زده بود. با توجه به پیشنهاد دانش آموزان با حذف میوه از ساختار پلاستیک ترکیبی خاص جهت افزایش استحکام کامپوزیت انتخاب شد و در دستور کار تهیه پلاستیک قرار گرفت. پلاستیک سنتز شده در این جلسه درون قالبی مشخص و با درپوش محکم قرار داده شد تا از خشک شدن ناگهانی آن جلوگیری گردد.
پلاستیک تهیه شده در جلسه گذشته مورد بررسی قرار گرفت و از آن جایی که محصول نسبتا خوب و قابل قبولی به دست آمده بود با تغییر ترتیب افزایش مواد اولیه و حذف الکل مورد استفاده از مواد اولیه پلاستیک جدیدی ساخته و مانند جلسه گذشته در قالب با در پوش خاص قرار داده شده و در محیط بسته قرار داده شد تا به آرامی خشک شود. محصول به دست آمده طی جلسات آینده مورد بررسی و بازبینی قرار خواهد گرفت.
مطالب مرتبط:
ایده برگزیده شیمی نهمین جشنواره پروژه های دانش آموزی
ایده برگزیده کشاورزی نهمین جشنواره پروژه های دانش آموزی
ایده برگزیده نانو نهمین جشنواره پروژه های دانش آموزی
برترین های مسابقات نهمین جشنواره
برترین های سمینارهای علمی نهمین جشنواره
برترین های غرفه های نهمین جشنواره
تقدیر از مسابقات نهمین جشنواره
تقدیر از غرفه های نهمین جشنواره
بخش پروژه های دانش آموزی تبیان
تهیه و تنظیم: فاطمه گودرزی