تبیان، دستیار زندگی
تحقیقات بسیاری درخصوص استفاده از شیرین کننده ها و یافتن انواع جایگزین آن ها صورت گرفته است. در جریان این مطالعات منابع جدیدی برای تهیه این افزودنی های غذایی مطرح شده که یکی از مناسب ترین آن ها گیاه استویا می باشد....
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ایده ی برگزیده زیست
نهمین دوره ی پروژه های دانش آموزی تبیان

نهمین دوره از پروژه های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ها و ایده های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ها یاری نموده اند. همچون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده های جالب، علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح های جدید شما عزیزان هستیم.

نام ایده: مقایسه تاثیر شربت های تهیه شده از شکر و استویا بر شاخص گلایسمیک دختران

نام ارایه دهنده: فاطمه نوراله

زمینه و نوع پروژه: زیست شناسی - تحقیقاتی

درجه سختی: دشوار

در حال حاضر با توجه به افزایش جمعیت و بالا رفتن سطح رفاه عمومی، یکی از مشکلات عمده جوامع تامین منابع غذایی مناسب می باشد. در این راستا یافتن منابع غذایی جایگزین، اجتناب ناپذیر به نظر می باشند. یکی از افزودنی های رایج در صنایع غذایی انواع شیرین کننده ها است.

اخیرا توجه عمومی نسبت به حفظ سلامتی و وزن متعادل بدن افزایش یافته است. تحقیقات بسیاری درخصوص استفاده از شیرین کننده ها و یافتن انواع جایگزین آن ها صورت گرفته است. در جریان این مطالعات منابع جدیدی برای تهیه این افزودنی های غذایی مطرح شده که یکی از مناسب ترین آن ها گیاه استویا می باشد.

ایده برگزیده زیست نهمین جشنواره

در این مطالعه، پاسخ قندی افراد سالم (دانش آموزان اول دبیرستان ثامن) نسبت به شربت تهیه شده با استویا (Stevia) بررسی شد.

در این کارآزمایی بالینی، پاسخ قندی 8 فرد سالم پس از مصرف دو نمونه شامل شربت تهیه شده با استویا و شربت شاهد تولید شده با فرمولاسیون معین، مورد بررسی قرار گرفت. سپس بار گلایسمیک هر دو نوع شربت بین گروه ها مقایسه گردید.

نتایج: بر اساس نتایج به دست آمده از ارزیابی بالینی افراد سالم، شاخص گلایسمیک شربت تهیه شده با استویا، پایین تر از شربت شاهد بود. در صورت انجام مطالعات تکمیلی و اثبات عدم وجود اثر منفی استویا بر روی سلامتی انسان ها، می توان این شربت را به عنوان ماده غذایی رژیمی به جامعه معرفی نمود.

فواید رژیم غذایی با شاخص گلایسمیک پایین:

- این رژیم برای کاهش وزن کمک کننده است.

- حساسیت بافت های بدن به انسولین را افزایش می دهد.

- به کنترل دیابت کمک می کند.

- خطر بیماری های قلبی عروقی را می کاهد.

- سطح چربی های خون را بهبود می بخشد.

- باعث کاهش میزان گرسنگی و افزایش حس سیری می شود.

- برای بازسازی ذخایر کربوهیدرات بعد از ورزش مفید است.

عوامل متعدد روی پاسخ گلایسمیک به غذا تأثیر می گذارند از جمله مقدار کربوهیدرات، نوع قند ( گلوکز، فروکتوز، سوکروز، لاکتوز) ماهیت نشاسته (آمیلوز، آمیلوپکتین، نشاسته مقاوم)، روند پخت و پز و فرآوری غذا (درجه ژلاتینه شدن نشاسته، سایز ذرات، فرم سلولی)، نوع غذا و نیز دیگر ترکیبات غذا (چربی و مواد طبیعی که جذب غذا را آهسته می کنند، لکتین ها، فتیات ها، تانن ها و ترکیبات نشاسته پروتئینی و نشاسته چربی) غلظت گلوکز ناشتا و بعد از غذا و نیز شدت عدم تحمل گلوکز نیز روی پاسخ گلایسمیک تأثیر می گذارند.

با افزودن فیبر های غذایی به رژیم غذایی روزانه می توان رژیم با شاخص گلایسمیک بالا را به رژیم با شاخص گلایسمیک پایین تبدیل کنیم. افزودن مقادیر کافی میوه ها و سبزیجات به غذا و نیز استفاده از غلات کامل به جای غلات تصفیه شده (مثلا استفاده از نان سبوس دار و سنگک به جای نان سفید) و کاهش مقدار سیب زمینی مصرفی و قند های ساده و شیرینی ها کمک کننده هستند.

مطالب مرتبط:

ایده برگزیده مهندسی نهمین جشنواره پروژه های دانش آموزی

ایده برگزیده روانشناسی نهمین جشنواره پروژه های دانش آموزی

ایده برگزیده زیست نهمین جشنواره پروژه های دانش آموزی

فعالیت های دانش آموزان

مهارت های پژوهش

مهارت های فنی

ویترین وسایل مورد نیاز

پروژه های دانش آموزی

انتخاب موضوع

برترین های مسابقات نهمین جشنواره

برترین های سمینارهای علمی نهمین جشنواره

برترین های غرفه های نهمین جشنواره

تقدیر از مسابقات نهمین جشنواره

تقدیر از غرفه های نهمین جشنواره

بخش پروژه های دانش آموزی تبیان

تهیه و تنظیم: فاطمه گودرزی