تبیان، دستیار زندگی
فرهنگسرای نیاوران چندی است میزبان نمایشگاهی از آثار تجسمی خلق شده درباره ی رنجی است که کودکان غزه در جریان جنگ پنجاه و یک روزه متحمل شدند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

فریاد کودکان غزه در قاب‌

فرهنگسرای نیاوران چندی است میزبان نمایشگاهی از آثار تجسمی خلق شده درباره‌ی رنجی است که کودکان غزه در جریان جنگ پنجاه و یک روزه متحمل شدند.

بخش هنری تبیان
نمایشگاه رهایی

«رهایی» نام نمایشگاهی است که این روزها در فرهنگسرای نیاوران برقرار است و محتوای آن رنج و غم مردم غزه در مواجهه با رژیم صهیونیستی است. آثار این نمایشگاه در پنج بخش ویدیو آرت، عکس، مجسمه، نقاشی و چیدمان تهیه شده‌اند.

این نمایشگاه آثار حدود 80 نفر از هنرمندان کشورمان را دربر گرفته که تلاش کرده‌اند از طریق هنر مدرن رنجی که مردم غزه برده‌اند را به تصویر بکشند.

از جمله هنرمندانی که آثارش در این نمایشگاه قرار دارند «جاهد سربلند» است. این هنر‌ نقاش درباره‌ی آثارش می‌گوید: من اثر موجود در این نمایشگاه را پیش از حوادث اخیر غزه کشیده بودم، اما موضوع آن کاملا با این نمایشگاه مرتبط است.

او درباره‌ی اثر نقاشی‌اش که آن را با اکریلیک روی بوم کشیده است، توضیح می‌دهد: تبدیل کردن نقاشی به ادبیات دشوار است. اگر این کار را انجام دهیم ذات نقاشی زیر سوال می‌رود. اما فکر کلی من در این اثر این است که آدمیزاد می‌تواند در کنار به راحتی در کنار هم زندگی کنند، به شرط آنکه به باورها و اعتقادهای هم احترام بگذارند.

سربلند ادامه می‌دهد: بعضی از باورهای متافیزیکی انسان‌ها را آماده رزم می‌کند. من فکر می‌کنم بیشترین ارتباط با ماوراءالطبیعه را کسانی دارند که در خاورمیانه زندگی می‌کنند، اما متاسفانه به افکار و اعتقادات یکدیگر احترام نمی‌گذاریم. این موضوع تنها به غزه محدود نیست؛ اکنون معضلی به نام داعش هم هر روز در حال گسترش است.

حمیدرضا جدید از دیگر هنرمندانی است که اثرش با عنوان «تجربه‌ی محسوس» در نمایشگاه «رهایی» قرار دارد. جدید درباره‌ی اثرش می‌گوید: من نقاش هستم، اما برای این نمایشگاه یک اثر ویدیویی طراحی کرده‌ام و در این اثر تلاش کرده‌ام نشان دهم ما در دنیای امروز چگونه تحت تاثیر مدیا و رسانه قرار می‌گیریم و از واقعیت دور می‌شویم.

او ادامه می‌دهد: متاسفانه از یک جایی به بعد مدیا و رسانه برای ما به جذابیت و اخبار وحشتناکش برای ما به سرگرمی تبدیل می‌شود. درست مانند یک فیلم وحشتناک است که از دیدنش می‌ترسیم، اما باز هم آن را می‌بینیم!

«یوشا بشیر» یکی دیگر از هنرمندانی است که در این نمایشگاه حضور دارد. اثر او ویدیو و چیدمان است. او درباره‌ی اثرش می‌گوید: من در اینجا یک «وان» حمام گذاشته‌ام که این وان می‌تواند هر بستری باشد؛ مثلا یک کشور و یا هر جای دیگری. این بستر با حجمی گلوله‌وار مورد اثابت قرار می‌گیرد و به حمامی از خون تبدیل می‌شود. این حجم گلوله‌وار می‌تواند نشانه‌ی یک بمب باشد. این ویدیو و تشکیل این حمام خون بارها تکرار می‌شود تا این تکرار ادامه‌ی این کشت و کشتار را نشان دهد.

«رامتین‌زاد» هنرمند دیگری است که اثر «سفر به زایون» را به این نمایشگاه آورده است. او درباره‌ی این اثر ویدیویی می‌گوید: چندی پیش یک افسر اسرائیلی را در غزه اسیر کردند و جالب این که برای آزادی این افسر اسرائیلی سخنگوی سازمان ملل و باراک اوباما وارد عمل شدند، اما برای کشته شدن هزاران فلسطینیِ بی‌گناه، هرگز سازمان ملل و دولت آمریکا حرفی به میان نیاورد. ما اساس این اثر را بر این موضوع گذاشتیم و در یک ویدیوی 10 دقیقه‌ای، سازمان ملل را به سُخره گرفتیم.

این نمایشگاه آثار حدود 80 نفر از هنرمندان کشورمان را دربر گرفته که تلاش کرده‌اند از طریق هنر مدرن رنجی که مردم غزه برده‌اند را به تصویر بکشند.

***

تا کنون جمعی از وزرا و معاونان آن‌ها مانند علی جنتی،‌ محمد جواد ظریف و علی مرادخانی از این نمایشگاه دیدار کرده‌اند.

جنتی هنگام بازدید از این نمایشگاه گفت: وظیفه‌ی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی این است که از چنین نمایشگاه‌هایی حمایت‌های مادی و معنوی کند. کاری که ما می‌توانیم انجام دهیم این است که ترتیبی دهیم تا این نمایشگاه در کشورهای دیگر و مخصوصا در اروپا و برخی از کشورهای عربی و در شرق آسیا عرضه شود.

جنتی درباره‌ی تاثیر هنر به عنوان یک رسانه گفت: برخی از رسانه‌های غربی از کنار جنایت‌های اسرائیل عبور کردند تا این جنایت‌ها چندان مشخص نشود. وظیفه‌ی همه کسانی که به ارزش‌های اخلاقی و انسانی معتقد هستند این است که پیام مردم مظلوم فلسطین را به دنیا برسانند و یکی از راه‌های انتقال این پیام همین آثار تجسمی هستند. این کار یک نوع پیام‌رسانی هنری فاخر و یکی از رساترین هنرهاست.

همچنین محمد جواد ظریف طی بازدید از این نمایشگاه اظهار کرد: ‌این نمایشگاه و آثارش نشان‌دهنده‌ی قرابتی است که همه مردم ما و مخصوصا هنرمندان با مردم غزه دارند. یک قرابت انسانی میان ما و مردم غزه وجود دارد که هنرمندان به عنوان نمود انسانیت آن را به نمایش گذاشته‌اند. آثار این هنرمندان نشان می‌دهد که جنایت‌هایی که در غزه رخ داده است، تا چه حد روی روحیه مردم ایران تاثیرگذار بوده و احساسات مردم ما را تا چه حد جریحه‌دار کرده است.

آثاری که در این نمایشگاه به نمایش درآمده‌اند شامل پنج بخش ویدیو آرت، عکس، مجسمه، نقاشی و چیدمان هستند و این نمایشگاه از 21 شهریور تا 21 مهر در گالری شماره‌ی 1 و 2 فرهنگسرای نیاوران برقرار است و علاقه‌مندان می‌توانند همه روزِه از ساعت 10 تا 20 از این نمایشگاه دیدن کنند.


منبع: ایسنا