ستاره های نسل جدید مربیان
بهرغم گذشت سیزده فصل از لیگ برتر در این سالها شاهد چرخه ای از حضور مربیان بوده ایم. چرخه ای ثابت که کمتر مربی جوانی در آن می تواند راه یابد و طعم سرمربیگری را بچشد.
در لیگ یک نیز وضع به همین منوال است و آنچنان مربیان جدیدی را روی نیمکت تیم ها نمی بینیم. سوال اینجاست پس نسل جدید مربیان ایرانی چه کسانی هستند؟چرا زمانی که صحبت از دستیاری سرمربی تیم ملی شد صحبتی از نسل جدید نبود ؟
چرخه لیگ برتر
همانطور که اشاره شد چرخه مربیگری در لیگ برتر تقریبا ثابت است. بارها شاهد بوده ایم که یک مربی در لیگ دو یا حتی سه بار تیم خود را تغییر داده و آب از آب هم تکان نخورده! جالب اینکه یک یا دو تیم نیز با هدایت همین مربی راهی لیگ یک شده اند و معلوم نیست چه زمانی بتوانند خود را به سطح اول فوتبال کشور برگردانند. با این حال در این مساله هم شاهد استثنائاتی هستیم.
هاشمیان در مورد حضور در این دوره می گوید: اینکه به من به عنوان یک خارجی در آلمان فرصت و شانس حضور در این کلاسها را دادهاند ارزش زیادی دارد. البته همه چیز فقط شانس نیست و خودم هم تلاش زیادی کردهام تا این فرصت را به دست آوردم، اما حضورم در چنین کلاسهایی به عنوان یک خارجی فرصت بسیار بزرگی است
عبدا... ویسی مربی ای که چند سال است در لیگ برتر کار می کند و بعد از صبا و پیکان حالا دو فصلی است که هدایت استقلال خوزستان را بر عهده دارد. می توان در این بخش از مهدی تارتار هم نام برد. مربی ای که در دو مقطع نه چندان طولانی هدایت تیم های راه آهن و داماش را بر عهده داشت و کارنامه خوبی از خود به جا گذاشت؛ کارنامه ای که بعد از سالها باعث شد روی نیمکت گسترش فولاد تبریز بنشیند. چرخه ثابت لیگ برتر باعث شده مربیان زیادی کنار بمانند؛ مربیانی که با توجه به شرایط موجود حتی امکان حضور آنها هم بهعنوان دستیار روی نیمکت وجود ندارد.
وحید هاشمیان
در بین بازیکنانی که تا همین چند سال پیش پیراهن تیم ملی را بر تن می کردند و حالا به جرگه مربیان پیوستند می توان از دو مربی نام برد. دو مربی جوانی که در تلاش برای افزایش دانش و تجربه اندوزی هستند. هاشمیان بر خلاف مربیان دیگر و اسم و رسم دار وطنی ترجیح داد به جای اینکه پشت فنس شاهد تمرینات تیم های بزرگ دنیا باشد، به جای اینکه چند کلمه با بزرگترین مربیان جهان صحبت کند آن هم نه فنی بلکه در حد مکالمه معمولی! دوره های عالی را یکی یکی پشت سر بگذارد. وحید هاشمیان این روزها در دوره کارآموزی پرولیسانس مربیگری فدراسیون فوتبال آلمان، حضور دارد و توانسته در تمرینات باشگاه بایرنمونیخ شرکت کند. بایرن مونیخی که بازیکنان تیم ملی آلمان، تیم قهرمان جام جهانی، در آن توپ می زنند و پپ گواردیولا سرمربی آن است. هاشمیان در مورد حضور در این دوره می گوید: اینکه به من به عنوان یک خارجی در آلمان فرصت و شانس حضور در این کلاسها را دادهاند ارزش زیادی دارد. البته همه چیز فقط شانس نیست و خودم هم تلاش زیادی کردهام تا این فرصت را به دست آوردم، اما حضورم در چنین کلاسهایی به عنوان یک خارجی فرصت بسیار بزرگی است.وی در پاسخ به این سوال که احتمال دارد بعد از این دوره از کلاسهای فدراسیون و زمانی که مدرک مربیگری را گرفتید در بایرنمونیخ فعالیتتان را ادامه دهید؟ جواب جالبی می دهد: نه؛ این فکرهای ایرانیهاست و من آمدهام به اینجا تا دوره کارآموزیام را بگذرانم و بعد از یادگیری و پایان کارم بروم! هاشمیان مربی واقع بینی است که دوست دارد به جای افزودن ثروت مادی و تلاش برای پرکردن حسابهای بانکی به کسب تجربه بپردازد تا بازهم در عرصه مربیگری برای کشور افتخار آفرین باشد.
داریوش یزدانی
داریوش یزدانی بازیکن سابق تیم ملی است. بازیکنی که از مرصاد شیراز فوتبالش را شروع کرد و در سایپا به اتمام رساند. وی در این بین پیراهن تیم های برق شیراز، استقلال تهران، بایرن لورکوزن، شارلوای بلژیک، الامارات و تیم های دیگری را بر تن کرد. وی حالا در لیگ آمریکا در حال مربیگری است. وی پس از حضور به عنوان مربی در تیم لس آنجلس بلوز ، در ادامه فصل قبل هدایت این تیم را در دست گرفت و از ابتدای لیگ جدید این کشور نیز تیمی جوان و البته تغییر نام یافته را روانه میدان کرده است. قبل از شروع فصل نام باشگاه به اورنج کانتی بلوز تغییر یافت. یزدانی همانند هاشمیان بهرغم داشتن پیشنهاد از سوی تیم های داخلی ترجیح داد که دانش و تجربه خود را در لیگ های دیگر و معتبرتر افزایش دهد. او اعتقاد دارد روزی برای کار به کشور باز می گردد که اراده برای انجام تغییرات مثبت در فوتبال کشورمان و از سوی مدیران باشگاه ها و مسئولان وجود داشته باشد.
حضور در کلاس های مربیگری و بهره بردن از بازیکنان جوان از خصوصیات کاری داریوش یزدانی است. وی در لیگ آمریکا از بازیکنان جوان ایران و تیم ملی کره جنوبی بهره برد. کاری که مربیان کشورمان در لیگ داخلی کمتر به آن علاقه نشان می دهند و صرفا برای کسب نتیجه به میدان می روند نه بازیکن سازی! یزدانی همانند هاشمیان می توانست چند سال دیگر در مستطیل سبز به میدان برود اما ترجیح داد دوره های عالی را یکی پس از دیگری پشت سر بگذارد و تجربه بین المللی اش را افزایش دهد. حال نوبت دیگر مربیان جوان کشور است که الگو برداری کنند و به فکر بهبود فوتبال باشند. .واقعیت این است که اکثر مربیان فعلی لیگ برتر علاقه ای به شرکت در کلاس های مربیگری جدید ندارند و بعضا بلافاصله پس از بوسیدن چهارگوشه زمین روی نیمکت مربیگری نشسته اند.
منبع: روزنامه آرمان